Dacă doar seamănă nu înseamnă nimic?

1pCe faceţi? Bine, sănătoşi? Da, mulţumesc la fel! Nu m-am dilit, nu vă faceţi griji. Nu de tot. Dar mi-am pierdut puţin din chef că nu sunt chiar multifuncţională şi dacă gândesc intens într-o parte, nu mă pot concentra şi la altceva în acelaşi timp. În cazul de faţă, a fost gândire intensă ieri şi azi şi degeaba am stat cu potecuţele larg deschise că nu mi-a venit nimic în cap să scriu. Ieri, după ce mi-am pus cât de cât la punct obligaţiile de serviciu, m-am apucat de scris. Nimic deosebit dar era al meu, vorba aia. Şi apoi m-au mâncat degeţelele să caut nişte versuri, la nimereală, dintr-o poezie recentă de pe potecuţe. Unde am căutat? Pe google. De ce? Ei, asta mă întreb şi eu. Ce-oi fi avut eu cu asta, nu ştiu. Dar ce-am găsit mi-a înmuiat picioarele.

Nu-mi place să spăl rufe în public şi voi, cei mulţi care-mi treceţi pragul de fiecare dată, ştiţi că nu postez scandaluri şi nici teme la zi, subiecte fierbinţi. Pentru că aici e vorba despre altceva şi nici voi nu postaţi din astea aşa că nu are rost să ne lungim cu explicaţii. În fond, fiecare-şi aşează mobila după bunul lui plac şi nimeni şi nimic nu are ce comenta atât timp cât nu-i cade nimănui un dulap în cap.
Sunt supărată şi cred că de asta vorbesc aşa. Da, aşa cum aţi bănuit, mi-am găsit poezii postate pe net. S-a mai întâmplat şi mno, nu e plăcut. Dar de data asta a fost altceva şi vă rog să mă credeţi şi să nu mai spuneţi nimănui, am simţit un gol în stomac pentru că nu numai că nu era sursă, era alt nume sub ele. Da, aţi citit bine. Am găsit şase şi am renunţat să caut pentru că nu am mai avut răbdare şi nici chef. Am trecut la acţiune şi nu, nu pe blog să plâng, am încercat să iau legătura cu persoanele „implicate”. Vă explic imediat de ce vorbesc la plural.

Pauză de întrebare. Dacă eu scriu:
„Adormite păsărele
Pe la case se adună,
Ciripesc în rămurele –
Noapte bună!”(poteci de dor)
e ok? Adică e în regulă să-mi însuşesc eu poezia? Că Eminescu a scris somnoroase păsărele deci nu-i, frate, copiat. Aşa am avut eu inspiraţie. Dacă aţi răspuns că e ok, ştiţi că vă iubesc şi vă preţuiesc dar vă rog, nu citiţi mai departe. Dacă spuneţi că e ok aşa, vă respect punctul de vedere dar nu mai citiţi că va fi pierdere de vreme pentru voi. Şi ne citim la postul următor 😉

Buun. Şi acum vă rog, pe cei care aţi rămas, să daţi o tură AICI şi apoi să priviţi la asta:

zbor1

A.B nu sunt eu. 😉 De ce-am cenzurat numele? Nici la asta nu vă pot răspunde. Cred că-s proastă de optimistă că se poate rezolva orice cu vorbă bună.

Poezia mea cu norul o mai ştiţi? Mă doare sufletul să vă arăt cum a ieşit. Dragilor, poate în varianta ei e mult mai frumoasă decât în a mea dar spuneţi voi, e normal să se întâmple asta? Recunosc, asta şi încă una m-au supărat tare. Deşi poate e o prostie, mie poezia asta îmi e teribil de dragă. Asta a ieşit: nu vă dau toate capturile că e mult dar început şi final:

fugok1fug2okfugiok3

Ce-am făcut? Am luat legătura cu doamna A.B şi am rugat, fără să-i dau detalii, să nu mai copieze şi să modifice poezii scrise de alţii. Mi-a răspuns că dacă nu-i spun ce scrie persoana de la care spun că a copiat, nu are de unde să ştie şi că aşa oricui i se pare că seamănă orice. Că dacă seamănă, doar seamănă. Aşa e, stimată doamnă, doar seamănă…
Nu am vrut să îi dau detalii pentru că aceste poezii apar pe un FB cu creaţii comune, pe care astea erau doar repostate sau share-uite, în limbaj FB. E o pagină la liber că aşa am reuşit să le văd, eu aia fără FB. Pe mine mă interesa pagina pe care le-am găsit şi tocmai de aia am şters adresa paginii şi numele pentru că azi m-am lămurit că este administrată de o doamnă tare drăguţă. Am luat legătura cu dânsa, am explicat şi mi-a răspuns că din moment ce la autor era trecut A.B pe pagina de FB a doamnei A.B, dânsa a considerat că îi aparţin şi le-a repostat. Corect? Absolut corect! După ce i-am trimis linkurile, dânsa a şters de pe acea pagină poeziile respective. Dacă trece pe aici, vreau să îi mai mulţumesc o dată pentru amabilitate! Şi în cazul ăsta, chiar nu îmi pot permite să las vizibile numele unor oameni nevinovaţi sau numele paginii lor. De de aia e blurat. Sper să nu îmi fi scăpat ceva că nu vreau, sincer.

Cu doamna A.B am vorbit pe un cont de FB părăsit şi se pare că i-a dat block sau ceva că nu mai pot lua legătura cu dânsa. Nici n-aş mai fi avut ce să-i spun, pe mine mă interesa pagina aia, că acolo le-am găsit. Deşi mă întreb retoric, dacă doamna drăguţă a repostat de la ea 6 poezii din ale mele dar semnate de ea pentru că, a spus dânsa, i-au plăcut, oare câte or fi de fapt pe contul A.B? Şi nu numai de la mine. Sau poate mă înşel, poate nu sunt aşa multe. Pe toamna mea o mai ştiţi? Ia vedeţi remake-ul, e mai mişto ca originalul:

toamna1

A luat şi pianul dar nu am captura aşa că nu mai zic nimic. Ştiu că veţi spune că-s nebună dar eu chiar am fost tristă ieri şi azi. Şi supărată şi nervoasă. Dar am vrut să mă calmez, să nu scriu la cald că atunci spun lucruri pe care le regret.

A luat Portretul şi l-a postat aşa cum e:prietenie1
şi nepoezia mea pe care a aşezat-o frumos tot cu numele ei:de-vrei-1o

Voi ce spuneţi? Nu aş vrea să jignim dar voi ce credeţi? Nu e copiat, că e modificat. La poezia cu norul eu am scris trăsuri, doamna trenuri. 😉
Repet: nu le consider capodopere. Nu e ca şi cum l-ar fi copiat pe… şi completaţi voi cu un poet mare… dar atât m-a dus pe mine capul şi sufletul, atât am scris. Şi măi, să mor dacă nu ţin la ele! Pe cuvânt că ţin. Şi zău că nu m-am supărat aşa de tare atunci când am văzut o poezie fără nume, fără sursă. Era aruncată pe un blog al unei alte doamne, ok, m-am enervat pe moment. Dar să le văd aşa… a fost cu gol în stomac. Şi muncite, puse pe poză. Cu alt nume.
Eu mă dau bătută. Nu, nu de tot. Acum. Depun armele, cred că nu mai e cazul să mă justific, nu mai explic nimic. Atât am avut de spus.
Şi mă enervează că trebuie să scriu asta, mă ceartă toate pietricelele de pe poteci că textul ăsta n-are legătură cu nimic din ce sunt ele, potecuţele, şi v-am şi enervat, cred. Dar trebuia să scriu. Mă iertaţi, vă rog!

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

118 răspunsuri la Dacă doar seamănă nu înseamnă nimic?

  1. Recunosc că sunt şi eu pățit. Unii n-au altceva mai bun de făcut. Iar dacă nu pot produce oareşce, atunci ori se inspiră la greu şi fără jenă, ori bagă direct sfântul copy-paste. A publica online este un risc. Mulți un renunțat tocmai din această cauză. E un cerc vicios, până la urmă… Ni-s dragi blogurile, ne-am obişnuit să ne facem cunoscute gândurile, apar şi bețele introduse prin gard sau furtişagurile. Poate că ar fi mult mai bine dacă textele/poemele ar apărea mai întâi în volume personale.

    Apreciat de 4 persoane

  2. Oana zice:

    Cunoaștem. Din nefericire. Am găsit pe fb bucăți întregi dintr-un bloc cunoscut, acum șters. M-am întrebat mereu ce câștigă unii copiind emoția altora?

    Apreciază

  3. papagigli zice:

    Prostii nu-s destepti, dar sunt destul de perspicaci incit sa para ceea ce nu sunt. 😉 Zic si eu asa, nu ma refer la cineva anume. Sau ma refer si nu-mi dau seama? 😆
    Si pe mine m-au furat fara sa ma mentioneze, dar n-am investigat, ca n-am timp de pierdut cu
    gainari de teapa astoara. Daca erau hoti cu respect pentru meseria aleasa, nu s-ar preta la labareli pubertine de genul asta. Astia-s paduchii societatii. Sug si ei de pe unde pot.
    De curiozitate sau daca vrei sa te enervezi, google strofe din poeziile tale si vei vedea ca nu-i singura capusa. Daca e, atunci chiar nu stam rau, cu o singura zdreanta.

    Apreciat de 3 persoane

  4. Oana zice:

    * dintr-un blog …am vrut sa spun. Scuze.

    Apreciază

  5. Nautilus zice:

    Un cunoscut de-al meu se întreba retoric dacă e plagiatul cea mai mare problemă a României (în sensul că prea se bate apa-n piuă prin massmedia despre asta). I-am răspuns că nu cunosc o problemă mai mare. Că n-avem ce mânca și ce bea, e și asta o problemă, dar nu se compară.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ei, sunt multe probleme mari în ţara asta în care se moare în spitale din cauze lipsei de aia şi aia. Nu le amestecăm că nu e cazul. În lumea asta mică sau mare a virtualului, da, e o mare problemă. Chiar e.
      Asta nu înseamnă că e cea mai mare sau că poate fi pusă în balanţă cu altele. Nu e cazul.
      E ca şi cum aş spune cuiva care se plânge de o durere de măsea că unii n-au ce mânca şi el se împiedică-ntr-o durere.

      Apreciază

      • Nautilus zice:

        E vorba de o devalorizare a creativității și descurajare a ei. De lipsa de respect pentru munca altuia. Nu văd o problemă mai mare pentru viitorul unui popor. La noi fenomenul se desfășoară pe o scară foarte largă. Nu te aștepta ca omul care fură de mic din proprietatea intelectuală a altuia să aibă grijă de tine când ajungi în spital.

        Apreciază

        • Sună tare gri dar e foarte adevărat.
          Ştiţi la ce m-am gândit acum, citind ce aţi scris? La comentariile literare pe care le primeam ca dictare la orele de română şi apoi eram nevoiţi să le învăţăm „ca pe apă”. Oare cui aparţineau ele, că se dădeau din generaţie-n generaţie? Ştiu asta de la cei care aveau fraţi mai mari şi le aveau gata scrise.
          Şi acum, că cei mici au acces la internet, spre deosebire de noi când eram în şcoală, oare cam ce se întâmplă cu compunerile şi eseurile pe care le primesc ca temă de casă?

          Apreciat de 1 persoană

  6. Mishuk zice:

    Bun venit în grup 😉 eu nu mai pot de oftică… când văd băbăciuni (că în general astea se ocupă cu…) că-mi copiază textele, pun o poză cu god acolo sau vreo melodie (versurile mele se derulează pe un instrumental de manea)… iar cel mai penibil… un bou se laudă cu poezia mea, pe facebook. Și precizează că nu știe cine e dek dey dar dacă-l mai prinde că-i fură poemele compuse pt… (mimoza lui) îmi taie capul. Și ar fi bine să nu fiu în timișoara. Deci, potecuț, știi ce ai de făcut, nu?

    Apreciat de 1 persoană

  7. Iosif zice:

    Daca la nivel înalt
    S-a ajuns prin… plagiat,
    Nimic nu e de mirat .
    Chiar si tara ne-au furat !

    Apreciat de 1 persoană

  8. Imi pare rău, Potecuță! Din păcate… nu prea poți fac nimic. Știu că sună aiurea dar asta e realitatea 😦

    Apreciat de 1 persoană

  9. Mugur zice:

    Ce ai pățit nu-mi place. Varianta ar fi securizarea împotriva copierii, dar cei de la WP nu ne permit asta decât, poate, la varianta premium, deci pe bani.

    Apreciază

    • Ajungem să ne ascundem sub lacăte…
      Nici mie nu-mi place dar nu am ce face. Acum, că mi-a trecut, mă gândesc că parcă e mai bine să apară cum a mai apărut pe un FB mai demult. Fără sursă. Şi oamenii spuneau că e mişto şi ea sau el răspundea cu mulţumescuri. N-a fost o bucurie dar era mai bine decât aşa, semnate de altcineva.

      Apreciază

      • Mugur zice:

        Vezi tu, Potecuță, la un momentdat tot se deconspiră cel ce fură, căci va fi vizibil, în comentarii probabil, că nu are spontaneitate, sau talentul din poeziile copiate. Singur/ă se dă de gol cumva.
        M-ai făcut curios și mi-am căutat și eu câteva dintre poeziile mele. Nefiind așa frumoase ca ale tale, nu le-am găsit decât pe un agregator de bloguri, dar cu trimitere exactă, către blogul meu.

        Până la urmă, se spune că lacătele nu sunt făcute pentru hoți, ci tot pentru oamenii cinstiți.

        Apreciază

        • Nu, Mugur! Nu se pune problema că nu sunt frumoase. Încă nu te-au găsit sau, fiind bărbat, poate s-au gândit că ai putea acţiona mai dur, la o adică.
          Ai dreptate, se dau singuri de gol. Dar se pare că nu le prea pasă…

          Apreciază

  10. Potecuță , nu ești singura căreia i se întâmplă. Se copiază și imagini. Am promis ca îți scriu pe mail, iertare, nu am apucat. Da promit ca îți scriu.
    E penibil!

    Apreciază

    • Sunt convinsă de asta, Maria. Nu vreau să pozez în unică victimă şi nici nu mă consider victimă până la urmă.
      Acum mai mult timp când mi-am mai găsit un text total întâmplător pe un alt site, am primit un răspuns năucitor: dacă nu scria nici un nume la autor, de unde era să ştiu că e scris de tine?
      „Păi era postat pe blogul meu”, zic eu.
      Şi ce, nu l-ai fi putut lua din altă parte? 😯
      Nu e o problemă, eu mă gândeam să te întreb dacă ai trimis şi mi-a scăpat mie sau dacă ai scris .com în loc de .ro la adresă. Când ai timp, chef şi vrei. Numai că nu sunt tot timpul pe mail aşa că dacă întârzie răspunsul, să nu te superi.
      O zi bună, Maria!

      Apreciază

  11. Minunat! Așa ceva!
    După ce am scris Iubirea ca o floare de măr pitic, am găsit și eu pastișe. Atunci m-am decis să public Scrisorile. Pe FB e-o poetăreală de ți se face rău! 🙂

    Apreciază

  12. 😦 hai că nu a zis „confort II” a zis confort 2 :)) E o diferență:)). Mie încă nu mi s-a întâmplat sau nu am găsit eu, poate e încă la început blogul și de aia…

    Apreciază

  13. „e usor a copia versuri cand nimic nu ai a spune” 😬😋parafrazez doar in scopul de a te linisti un pic potecuta !! cei care”copiaza” sunt nulitati ” ce nimic nu au a spune” dinmintea lor😬☹️️si pe urma trebuie sa fiifericita ca asta e oapreciere ” bruta” a inscrisurilor tale!!
    nu merita asculta-ma !! si papa ti-azis numerita sa-ti faci probleme … tu scrie , noi te „ascultam” gunoiului si daca ii dai cu parfum nu-i acoperi „duhoarea”!!
    „nu cauta aceste legi caci esti nebun..”!!😋😬

    Apreciază

    • M-a amuzat tare comentariul şi mulţumesc mult!
      Ştiu că nu merită! Am muncit atât la pus linkuri şi capturi mai mult din respect pentru doamna care a repostat aceste poezii, ca o dovadă clară a faptului că pagina dânsei ar putea fi în pericol. Dacă A.B face aşa şi cu alte poezii, cineva chiar ar putea da un report şi ar fi păcat. Dânsa chiar e nevinovată.
      Şi pentru A.B dacă tot vine des pe aici, să înţeleagă că … seamănă. Cam tare. Şi nu-i ok.
      Mulţumesc încă o dată!

      Apreciat de 1 persoană

  14. Ivy zice:

    Imi pare rau ca te-ai suparat, sper ca te-ai infuriat, imi place mai mult furia decat supararea, dar e si acesta e o forma de recunoastere, plagiatul. Forma de recunoastere a celor ce nu au nimic de spus, nu stiu, dar admira in secret si fura cu nerusinare sperand sa aiba parte de putina atentie. E urat ce ti s-a intamplat si FB e plin de astfel de ,,cautatori” de atentie sub diverse forme.

    Apreciază

    • Să ştii că m-am simţit şi măgulită, recunosc. Nu e de ici-de colo să ia 6 poezii (atât am găsit până am renunţat). Mă simt admirată 😀
      Da, a fost furie. Acum nu mai am nimic, a trecut.
      Din păcate, ştiu că e o practică des întâlnită…
      Te pup, Ivy!

      Apreciat de 1 persoană

  15. Uite un motiv în plus ca să-ți publici versurile între coperți. La cât de frumos scrii, mulți se vor inspira de la tine, dar măcar îi vei putea altoi cu cartea peste cap.
    Și nu mai fi supărată, că nu-ți face deloc bine. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  16. Ana zice:

    Bani, dragelor! Bani…

    Apreciază

  17. Ana zice:

    Bre Potecuto , cand prin capul unora trece trenul ala care a inlocuit trasurile tale , nu le ramane decat sa se puna in genunchi si, vorba lui Cristian, sa se roage la sfantu’ copy-paste. Adevarul este ca atunci cand publici pe internet o creatie este clar ca se vor gasi furtaciosi de astia care sa ia , precum cioara , nestemata din cuibul altei pasari….ca asa crede ea, ca e a ei si chiar ajunge sa creada asta. Din nefericire nu exista cai de a-i opri pe acesti plagiatori, decat sa incerci sa ii faci de tot rasul lumii si sa ii arati cu degetul….lucru care, pentru niste oameni cu scaun la cap inseamna a te injosi si cobora la mintea prostului. Dar eu zic, mai degraba, ca inseamna a arata si altora cum sa se fereasca de plagiatori , hoti si ticalosi. Ma bucur ca doamna cu care ai luat legatura a fost un om de inteles si a luat masuri care trebuiau luate de prima data. Cat despre aceasta sau acest AB…..as scrie eu cate ceva, insa nu vreau sa fiu vulgara. Este usor sa iti atribui munca altuia , nu-i asa? In loc sa vezi cum este sa muncesti si sa iti meriti laudele pe propria minte….Ma gandesc ca in cazul acestui personaj AB mintea nu exista….
    Din punctul meu de vedere aceasta postare facuta de tine este una corecta si ai facut bine atragand atentia asupra plagiatului….desi, din cate citesc , nu esti prima si nu vei fi nici ultima….
    Bine ca ai rezolvat, Potecuta draga si sa te fereasca Sfantul , pe viitor , de astfel de ticalosi si hoti!

    Apreciază

    • Of, Doamne, câtă dreptate ai!
      Cum i-am spus şi doamnei Nina mai sus, nu am vrut scandal în genul „lumee, uite la aia ce face”. Am vrut, mai mult, să fie adunate aici, să le ştiu, să le am şi dacă doamna căreia i-am trimis vreo două sau trei linkuri va veni să vadă, să ştie clar ce are de făcut. E răscolitoare pagina dânsei şi sunt unele persoane care scriu minunat. Dar, la o adică, dânsa răspunde de ceea ce e acolo. Aşa că poate va fi mai atentă cu ce se repostează.
      Nu am lăsat nici numele întreg al acestei A.B pentru că nu are relevanţă şi nu am vrut atac la persoană. Cred că e clar că nu-s eu aia şi poate va fi suficient de clar pentru ea că nu sunt deloc bucuroasă de ceea ce face.
      Nu sunt singura şi e păcat că se practică asta. E muncă sau e inspiraţie, tot aia e. În cazul altora e talent pur. Şi vine x şi dă cu copy şi-şi trece numele fără jenă. E de neînţeles.
      Mulţumesc tare mult, Ana!

      Apreciat de 2 persoane

  18. Auzi bre, era o gluma la noi în liceu, când unu din clasa a copiat o întreagă analiza de text a uneia pe care o ascultase deja profa cu vreo câteva săptămâni înainte. Asta cu tinere de minte, mai ales ca ii dăduse si 10 ca era super mișto, i.a recunoscut băiatului tema si l.a întrebat de ce nu a făcut el si de ce a copiat de la cutărică. Fata a făcut și ea pe proastă și a sărit ca vai ai copiat de la mine, ca bla bla bla. Si asta, mi.l si amintesc cum o privea, baga un ” fa, tu taci, zi merci ca ti.a considerat cineva opera atat de geniala încât să scrie după tine, ca altfel ramanea acolo în caiet” 😀

    Apreciază

  19. Îți înțeleg supărările și sunt pe bună dreptate. Chiar și eu,straină de situație am fost puțin revoltată. Cel mai rău,cum ai zis și tu e faptul că nu e un caz izolat,ba chiar întâlnim asta foarte des.Nu toate persoanele știu cât muncești la o creație și cum e, bună,rea,te atașezi de ea. Și acum,fără pic de răutate o spun : Ce e cu acele ajustări sau personalizări? Am chicotit puțin la ”amprentele„ acestei A.B în poeziile tale.
    Dar voiam să îți spun,inițial, să privești și partea bună a situației. Acum și mai mulți oameni au tresărit pe potecile tale cu ajutorul acestui ”distribuitor”.

    Apreciază

  20. Ana Vlad zice:

    Pfuai! Și mai ales când te gândești ce fel de oameni fac chestia asta… Îmi pare rău și nu cred că își merită anonimatul persoana respectivă, dimpotrivă, pentru că pur și simplu unele lucruri nu se fac.

    Apreciază

  21. tink3rbe11 zice:

    A te inspira e una,a copia 85% este altceva.Nu este frumos ,nici placut nu este iar tu esti prea draguta si mult prea amabila tinand cont de supararea ta.
    Si eu sunt de parere ca daca nu ar fi fost frumoase nu si le-ar fi insusit nimeni…

    Apreciază

    • Aşa e. E o mare diferenţă între inspiraţie şi copiere. De aia am şi vrut să arat exact cum şi ce s-a luat.
      Nu pot fi mai dură de atât. Nu ştiu cine e, nu vreau să fac o gafă şi pe urmă să o regret, de aia zic că e mai bine aşa. Sper să înţeleagă ceva din asta şi sper să nu se mai repete.
      Îţi mulţumesc mult!

      Apreciază

    • Te rog ceva dacă ai timp: am comentat azi la tine dar cred că am ajuns în spam şi se pare că peste tot păţesc aşa. Poţi bifa, te rog, „nu este spam” înainte de a aproba dacă mă găseşti acolo?
      Mulţumesc frumos!

      Apreciază

  22. mcooper801 zice:

    Chiar nu merita sa te superi …mai degraba sa te bucuri ca ceea ce scrii este minunat si… graba mare din partea ta de a scoate o carte…cititori vei avea cu siguranta ! S-apoi, ….

    Sa ai o zi linistita, draga Potecuta ! 🙂

    Apreciază

  23. Imi pare rau sa citesc toate acestea. Eu am dat cu share 2 articole de ale tale si asta intrebandu- te pe tine mai intai. Practic, aparea toata pagina ta de blog, iar tu ca autor.
    Pe Fb, cand intru rar, vad pe anumite pagini fotografii, fara autor mentionat. Stiu ca exista unul, poate cunoscut, dar ma bucur sa privesc acea imagine pur si simplu.
    Am vazut si fragmente de poezii, de proza fara sa fie mentionat autorul, dar era incadrate de ghilimele.
    Tii mult la blogul tau, scrii des, normal sa te simti asa.
    💐

    Apreciază

    • Nu mă deranjează deloc reblogul, ba chiar mă bucură mult. Şi m-am bucurat tare şi în cazul tău şi îţi mulţumesc! Acolo însă e altceva. Sau copy-paste şi măcar menţionat, undeva mic, în colţ, blogul de pe care a fost luat. Dar să iei şi să pui numele tău la autor, e peste puterea mea de înţelegere.
      Mulţumesc frumos!
      Da, ţin la el, e un loc de preţ pentru mine. 🙂
      O zi bună să ai!

      Apreciat de 1 persoană

  24. Daniela zice:

    E revoltător! te înțeleg foarte bine, dar mi-am amintit ce a pățit o prietenă. A publicat o carte Marea și cele trei iubiri…s-a dus la mare să le vândă…cică acolo ar fi mers. N-a vândut niciuna, dar, spre surprinderea ei a descoperit că i-a fost furată o carte. Nici că se putea o bucurie mai mare pentru ea. Se bucura că cineva o va citi. Nu vreau să fac nicio comparație, dar poate și aceasta e o formă de furt. Iartă-le că n-au știut ce fac.

    Apreciază

    • Off, cât de trist!
      E supărător şi cazul în care cineva scoate o carte şi mulţii alţii vin cu apropouri în genul „sper că o primesc şi eu, că doar ne cunoaştem, nu?”. Tot un fel de nerecunoaştere a muncii e. Dar asta chiar e altă discuţie.

      Iert, iert…
      Mulţumesc, Daniela!

      Apreciază

  25. bogdanvi zice:

    Unii vor spune sa o dai in judecata. Am patit si eu sa-mi vad o fotografie pe un alt site, dar s-a rezolvat. Lumea este nebuna si ciudata, n-ai ce sa faci…

    Apreciază

  26. GEGELUTZ zice:

    Nu am reușit să citesc comentariile tuturor dar îți spun ce cred și eu despre toate astea. În primul rând, brava ție dacă alții simt o atât de mare dorință să te copieze(sistematic chiar, din câte am înțeles). Mi-e puțin milă de astfel de persoane, serios, trebuie să fie trist să fii în pielea lor. Nu știu ce soluție ar fi potrivită pentru tine. Ai putea să le publici la o editură și să renunți să le mai postezi pe blog dar, din cât te cunosc eu pe tine, nu cred că ai putea să nu îți mai oferi sufletul pe tavă prietenilor de pe WP și prin intermediul versurilor. Te înțeleg că te-a întristat descoperirea asta, este un gest foarte urât, din punctul meu de vedere și fără vreo umbră de scuză.

    Apreciază

    • Gegelutz, draga mea!! Mă bucur să te „revăd” la mine-n prag!
      Nu aş putea să nu mai public. Potecuţele înseamnă mult pentru mine. Şi da, scriu pentru mine, pentru ca voi să veniţi să bem o cafea la discuţii, scriu pentru sufletul meu care simte nevoia să se scrie aici pentru că ştie sau speră că… .
      Milă îmi e şi mie dar m-a şi durut. De aia nu am tăcut. Că a fost mult. Prea mult.

      Tare îţi mulţumesc! Te pup!

      Apreciat de 1 persoană

  27. Am găsit pasaje în presa locală dintr-o cronică de teatru a mea fara a menționa sursa sau cu numele trunchiat. Deci se întâmplă și la căsuțe mai mari.

    Apreciază

  28. CarmenP zice:

    „A copia fara a mentiona sursa se numeste plagiat. A copia mentionand sursa se numeste lucrare stiintifica…”. Definitii auzite recent la televizor… cred…. sau la radio, nu mai stiu… La asta m-am gandit când am citit postarea ta. Nu vreau sa se inteleaga ca sunt de acord cu copiatul pentru ca nu sunt. Imi pare rau când aud ca altii isi insusesc munca altora fara pic de jena, iar cand sunt prinsi cu mata in sac dau niste explicatii „creative”….brusc devin mai creativi…Poate si asta-i motivul pentru care tot aman sa-mi fac blog.

    Apreciază

    • Foarte bune definiţii, trebuie să le ţin minte. Dar dacă nu ştiu cine-a zis şi le folosesc, cum fac? Zic că de la tine le ştiu 😀 😀
      hehehe, câtă dreptate ai! Chiar, oare cum de la explicaţii au atât de multă creativitate? Asta e o dilemă.
      Eu zic să sfidezi teama şi să faci un wordpress. 😉

      Apreciat de 1 persoană

  29. Nu te supăra. Celor care copiază justificându-se „că dacă seamănă, doar seamănă”, răspunde-le cu replica populară: „seamănă, dar nu răsare.”.O zi liniștită

    Apreciază

  30. Şi eu m-aş supăra dacă şi-ar atribui cineva creaţiile mele. E simplu să scrii când dai copy-paste şi doar modifici. Cum să-şi atribuie aşa ceva? Capodoperă sau nu, e scrisul tău şi îţi aparţine. E bine totuşi că ai aflat. Cum ai reuşit să descoperi hoţul?

    Apreciază

    • Din întâmplare. S-a mai întâmplat în trecut cu un alt blog unde am găsit versurile mele puse fără sursă. Şi am dat copy-paste în google la trei versuri dintr-o poezie recentă de-a mea să văd dacă s-a repetat. Şi am găsit-o pe acest FB. Apoi, tot pe acest FB, am dat cu scroll şi m-am îngrozit. Erau 6 de la mine.
      Da, e supărător. Şi puse fără sursă e aiurea dar aşa, să pună numele ei, e chiar prea mult.

      Apreciat de 1 persoană

      • Sincer, e mai mult decât supărător să fii copiat. Şi mie mi s-a întâmplat să fiu copiată într-o recenzie, dar era luat puţin din ea, puţin din altele de pe net… Şi mai cunoşteam şi persoana în cauză. Nici până azi nu i-am zis nimic, dar era doar o bucăţică din introducere şi nu i-am dat prea mare importanţă. Cred că ar trebui să fiu totuşi mai atentă şi mai ales să intervin dacă se mai întâmplă. Să sperăm că o să fim feriţi toţi pe viitor de astfel de neplăceri.

        Apreciază

  31. Irina zice:

    Speculanti sentimentali ieftini. Oameni fara fior de viata in ei, falsi pana in maduva sufletului. Demni mai degraba de mila, decat de dispret.
    Si eu am patit-o, si sora mea, ei i-a fost insusita o imagine care reprezenta un tablou al ei, Eu am fost mai dura, am cautat persoana si am cerut fara sa consum multa vorba, sa stearga de tot postarea, nu aveam nevoie de „reparatia” morala cu link-ul catre randurile mele. Si cred ca individa s-a cam speriat fiindca tonul din email-ul meu nu era unul prea dulce, ci taios.
    Sunt printre noi si in viata reala astfel de specimene, imitand penibil ce invidiaza la altii. Cica e loc pentru toata lumea pe pamant. Dar tare-as vrea sa nu mai fie…
    Sa traiesti, romancuta mea autentica si inflacarata.

    Apreciază

    • Nu prea reuşesc să fiu tăioasă deşi uneori tare-aş vrea să pot. Dar nu-mi iese şi mai mult, tot eu ajung să regret tonul sau cuvintele folosite. Asta sunt.
      Nu ştiu ce să zic. După ce am reuşit să-mi mai calmez pornirile, am căutat din pură curiozitate versuri dintr-o poezie postată de tipa asta. Altă poezie, din alt registru. Am vrut să văd dacă numai cu mine are ce are şi ia poezii şi le schimbă cuvinte. Am găsit poezia postată în 2015. E semnată de un tip şi-o tipă. Superbă poezie! Deci e clar că se ocupă cu asta. Cel mai ciudat e că undeva am văzut că are o carte de poezii. Cum e posibil aşa ceva? Mă întreb ce e oare-n cartea aia? Şi de ce un om care scoate o carte de poezii, pe FB se pretează să fure poeziile altora şi să pună numele lui?
      Şi de aia supărarea mea a fost atât de mare. Că poate dacă o găseam la o puştoaică, nu mă supăram atât de rău.
      Te îmbrăţişez cu mare drag, draga mea! Şi îţi mulţumesc mult!

      Apreciază

  32. Alex zice:

    Din păcate, aceasta este realitatea de pe la noi. Iar dacă acesta este un „mic” plagiat (după cum ar spune inculpații), ce să mai zicem de marii plagiatori din fruntea țării, care și-au atribuit cu nesimțire titluri academice, copiind ca ultimii derbedei de la școală, din ultima bancă, din lucrările altora? Și, culmea, tot ei cu gura mare!!!. Bine a zis Papagigli: păduchi, căpușe, incapabili să creeze ceva propriu, dar „pricepuți” să fure lucrul altuia. Măcar dacă ar fi recunoscut franc că au luat poezia de pe un blog și-i mulțumesc autorului că le-a îngăduit asta! Dacă s-ar respecta și aplica cu adevărat legea drepturilor de autor…
    Mult succes în continuare, în tot ceea ce scrii și…. fără plagiatori! 🙂

    Apreciază

    • Din păcate aşa e. Şi nu sunt singura. Sunt nepermis de multe texte sau poezii care nu numai că apar fără sursă dar mai sunt şi semnate de alţii. Păcat…
      Toate cele bune, Alex! Mulţumesc!

      Apreciază

  33. Că s-a mai întâmplat de multe ori asta ştii şi tu, că au avut ce copia sau modifica şi asta ştii. Îmi place că ai luat atitudine, iar asta contează cel mai mult. Îţi doresc să nu mai ai parte de astfel de surprize! 🙂

    Apreciază

  34. noradamian zice:

    Of, of! până la urmă nu se alege nimic din contrafacerile lor, dar destul că te șochează și te simți frustrat! Mi s-a întâmplat și mie, am descoperit din întâmplare niște „similitudini”, nu-mi venea să cred! Există avocați care se ocupă de asemenea cazuri, bine de știut, în caz că se repetă…

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu ştiu cu ce se aleg, sincer. Şi nici nu vreau să ştiu. Da, e vorba şi de frustrare şi nu e deloc plăcut.
      Cum s-a rezolvat în cazul ăla? A reacţionat în vreun fel?

      Apreciază

      • noradamian zice:

        Am dat peste un text preluat și adaptat de un anume Ionuț de la TNR, din piesa „Vacanță experimentală! M-am mărginit să-i aduc proba, am precizat și locul (scena 5, actul 1 dacă mi-aduc bine aminte) și i-am atras atenția c-a fost publicată cu ISBN! N-a zis nici mâlc.
        În altă situație, o jurnalistă (pe care o apreciez, de altfel) a preluat dintr-o postare pamflet sintagma „Magna cum fraude” cu care a avut mare succes… Cred că și-a dat seama că m-am prins, a fost prima care a dat like pamfletului meu republicat pe blog și sharat pe FB exact din acest motiv…

        Apreciază

        • Off, e tot mai întâlnită practica asta.
          Şi da, de obicei asta fac: tac mâlc.
          Acum ceva timp când mi-am găsit o altă poezie pe un site, răspunsul a fost : să înţeleg că vrei să şterg? De unde era să ştiu că-i a ta?
          Mă rog, n-are sens să mai comentez ceva…
          Seară liniştită! Şi fără situaţii din astea pe viitor 😉

          Apreciază

Lasă un comentariu