Se-aude pân’ la Oxford?

1Există câteva evenimente care au darul de a ţine mapamonul cu sufletul la gură şi singurul lor mare merit e ăla că au loc numai o dată pe an. Nu mă refer acum la momentul ăla-n care aştepţi să i se scurgă acuarele de pe faţă lui Carla’s Dreams şi nici la ăla-n care Esca va mai face o nefăcută şi-n loc de „se beep butonu'” va arăta fluturaşul de salariu. Că astea deja trec la categoria psihoză şi nu ne legăm de cazuri patologice că nu-i frumos. Dar sunt din astea gen o eclipsă pe care n-o vede nimeni, un asteroid care cochetează cu noi după cum au chef unii să distragă sau atragă atenţia lumii, o înflorire de cireş în ianuarie, întoarcerea lui Hruşcă în ţară şi desemnarea cuvântului anului de către oxford dicşănări. Ăsta ultimul e aproape de a le surclasa pe celelalte, atâtea emoţii pe centimetru pătrat generează. Se anunţă că urmează să fie desemnat, ce să fie?, cum să fie?, apoi urmează şmecheria aia cu AMR, apoi că mâine va fi făcut public, apoi că a fost făcut public.

Deh, îi ţine pe ăştia ca mine cu refreşu-n barbă şi cu mintea pe silent, ca să nu facă vreun scurt şi să se prăjească de tot. Şi ca de fiecare dată, după ieşirea din starea de hipnoză, vezi lumina pe geam, începi să auzi un tril şi-ţi dai seama că pe afară se-ntâmplă nişte viaţă. Ah, asta era din altă postare Am vrut să zic că după ce te trezeşti şi afli cuvântul, îţi vine să înşiri toate cuvintele pe care nu aveai voie să le spui în copilărie pentru că intrau în categoria ” e urât, e prostie, e ruşine, se supără Moş Crăciun”.

Anul ăsta, cuvântul ales de Dicţionarul Oxford e „post-truth”. Ce face? No, scuzaţi şi voi specialiştii, e voie şi cu 2 în 1 că au explicat săracii că e despre expresie care desemnează. N-am înţeles exact ce anume desemnează că m-am dezumflat. La fel de tare cum m-am dezumflat şi anul trecut când am aflat că acelaşi oxford a ales, dintre toate, cuvântul ăsta:  😂
Mno, atât au putut, atât au făcut. Da’ noi ce-avem să nu putem? N-avem şi noi cuvintele noastre?
Ce ziceţi, aveţi chef să alegem şi noi cuvântul anului 2016? Unul neaoş, cu vocale şi consoane?
E voie şi cu regionalisme că ce-ar fi graiu’ fără de-un căntălău de ghin?
În afară de lepedeu! Că ăsta-i my precious one şi nu renunţ la el.

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

64 de răspunsuri la Se-aude pân’ la Oxford?

  1. :)) Și post-truth ce vrea să însemne? Cuvântul anului la noi cred că e „tehnocrat”, că prea l-am auzit în fiecare zi…

    Apreciază

  2. Irina zice:

    Dacă e să votez strict personal, cuvântul lui 2016 e ”țeapă”. Am avut parte de un 1 Aprilie extins, la promoție. 3 în 1. 😉

    Apreciază

  3. lucillette zice:

    ăl mai primu’ cuvânt care mi-a venit aşa deodată, îţi jur că n-am depus niciun efort, a fost Cenzură- Cenzurat (asta ca să fie şi aci la noi cu cratimă cum s-a purtat la oxford, anu’ ăsta). Şi să-i dea ei definiţia, că eu n-o ştiu, aici a căpătat înţelesuri care mai de care mai neconforme. ( de fapt uite am mai citit încă o dată definiţia cuvântului lor şi mi se pare că se potriveşte mănuşă şi ăstuia al meu. Ori nu, cine mai ştie ce mai vrem să vorbim şi noi şi cum înţelegem să mai facem asta)

    Apreciat de 1 persoană

    • Hmm, foarte interesant, Lucillette!
      Şi eu las în seama lor explicaţia că văd că se pricep la asta. Deşi parcă la ei e o cenzură cu alt gust decât la noi. Dar tot aşa se cheamă aşa că nu cred să fie mare diferenţă.

      Apreciat de 1 persoană

  4. „colectiv”…? E mai vechi, dar parca s-a patruns mai bine pe intreg parcursul acestui an.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Eu l-aş bifa pe „alandala” – reprezintă, în esență, tot ceea ce se petrece în jurul nostru. Şi nu mă refer doar la plaiurile noastre. ☺

    Apreciat de 4 persoane

  6. Drugwash zice:

    Eu aş alege MDK, ca în „Demolition man”. Pentru tot secolul ăsta, că de-abia a început.

    Apreciat de 1 persoană

  7. papagigli zice:

    Cuvintul anului si al tuturor anilor cred ca e „fut” cu varianta internationala „fuck”. Ceva nedefinit ma face sa cred ca e cel mai folosit cuvint pe mapamond. Poate chiar mai folosit decit „refugiati” sau „terorism” care, recunosc, sunt la moda 😉

    Apreciază

  8. Eu nici nu știam că se încoronează câte un cuvânt pe an :)) Vai steaua mea…

    Apreciază

  9. „focus” și „team” cu gândul și la postarea Irinei. Și ce a zis Papa… desiiiigur și fooaaarte sigur. 😀

    Apreciat de 1 persoană

  10. vavaly zice:

    nici eu nu stiam ca se alege cate un cuvant pe an la nivel inalt. credeam ca numai noi, bloggerii, cand ne plictisim mai inventam cate un joc din asta. de vreo trei ani incoace aleg cuvantul anului ce vine, deci in avanpremiera si anticipare.
    cum anul trecut, 2015, alesesem in decembrie 2014 cuvantul eficienta gandindu ma la bogatie si avere si m-am trezit cu un omuleț, anul trecut am ales pentru 2016 sanatate si am avut ccateva hopuri care numai de sanatate nu aminteau.
    asa ca probabil o sa o las balta cu asta, sau fac si eu ca aia la nivel inalt si aleg un smile face. ca asta marge si la ironie si la hăhăială.

    Apreciază

    • Ei nu-s aşa curajoşi ca tine, Vavaly. Ei aleg la final de an cuvântul acelui an. În funcţie de… nu ştiu exact de ce.
      Fără să alegem un cuvânt, eu îţi doresc să fie plin de sănatate 2017. Alegi tu ce mai vrei pe lângă 😉
      Zi bună şi mulţumesc de vizită!

      Apreciază

  11. Mishuk zice:

    Eu propun… ”băga-mi-aș…” și atât… e folosit în n contexte și la o adică poate exprima o stare de spirit, poate susține și accentua o vorbă de ”duh”, poate crea controverse, polemici, dispute… sau chiar roșeață în obraji. :))))

    Apreciază

  12. Ana zice:

    Dăăăăăhhhh…😕😵

    Apreciază

  13. „Țeapă”. Pe care o s-o luăm și anul ăsta după alegeri. 😦

    Apreciază

  14. deea zice:

    eu cred ca ar fi potrivit cuvantul „incheieri”…de cicluri, de cutume neinspirate, de socoteli, cu gandul la un nou inceput in anul ce urmeaza…

    Apreciază

  15. Căntălău mi se pare un cuvânt competitiv; deși nu i-am găsit „traducerea” pot intui ce înseamnă. Aș plusa un pic și zic să-l adăugăm și pe „cântălău”. 🙂

    Apreciază

  16. Monik zice:

    Propuneri nu am, dar urmaresc cu interes discuția. Daca mi-ar veni ceva in minte, cred ca as veni cu un „furculition” sau ceva de gen, pe aici sunt la moda franțuzismele ce se infiltrează din ce in ce mai des in limbajul comun.

    Apreciază

  17. Mugur zice:

    De-aș căuta în dicționarul nostru, aș vedea că este împânzit de cuvinte ce și-ar merita numirea ca și cuvânt al anului. Poate tocmai de aceea simt o reținere în a face și eu o nominalizare. Dar dacă, poate aș numi „suflet”. Pentru că din ce în ce mai mult i se simte lipsa în viața curentă, reală. Poate așa ar mai lua aminte lumea la el, la suflet.

    Apreciat de 3 persoane

  18. Oana zice:

    Clar cuvântul anului românilor e….”tehnocrat”…sau… „electoral”.
    Mi-aș fi dorit să fie….dăruire.

    Apreciază

  19. Iosif zice:

    „Ipocrizie” cred ca s-ar încadra perfect !:)))

    Apreciază

  20. Lady zice:

    Pentru mine cuvantul anului 2016 este „binging”. Noroc cu astia de la Vodafone ca muream si nu apucam sa il mai pronunt.>:D<

    Apreciază

Lasă un comentariu