Pas cu pas spre un… rotund

1E noiembrie! E noiembrie şi telefonul meu a început de câteva zile să-mi numere paşii. Nu i-am cerut să facă asta, nu ştiu cum o face şi nici de ce. Mă anunţă când îmi depăşesc propriul record şi mă felicită când ating sau trec de limita impusă. Nici pe asta n-o înţeleg. Cine şi în funcţie de ce a stabilit că pentru o bună funcţionare a… ce? ar fi bine ca my daily average să fie-n jur de. Limita stabilită de telefonul meu e de 6000 de paşi/zi. Nu ştiu dacă şi limita asta diferă de la om la om, de la situaţie la situaţie şi de ce până şi la paşi prin zile trebuie să fie cifre rotunde. De ce trebuie să fie un cerc perfect până şi la numărătoarea unor paşi banali din punctul x în punctul z. Ieri m-a felicitat pentru cei 7715 paşi din cei 6000. Mda, acum, scriind, realizez că ar fi tare greu să obţin cifra aia rotundă. Aş putea încerca. Aş vrea să văd unde mă va găsi.

Când voi atinge rotundul, mă voi opri şi voi cere scuze pentru staţionare în mijlocul intersecţiei dar un pas în faţă, un singur pas în faţă, îmi va strica cercul. Îl va strâmba. Şi cu fiecare pas în faţă, voi fi tot mai departe de el şi va trebui apoi să ocolesc, să caut o altă rută, să prelungesc ajungerea doar ca să ating o altă cifră la fel de rotundă. Dar asta ar presupune 1000 de paşi în plus. Şi uneori nu există cale ocolitoare, nu ai variante ajutătoare.
Ieri am depăşit recordul pentru că m-am abătut de la ruta obişnuită, căutând ceva ce n-am găsit. Şi atunci? Să mă bucur de realizare sau să consider că toţi paşii ăia au fost în zadar? Poate că ăsta e şi scopul ascuns al acestei numărători. Să-ţi dea impresia de implinire chiar dacă toate drumurile atent contorizate te duc spre porţi închise. Să te bucuri de un nou record chiar dacă la capătul drumului nu te aşteaptă nimeni. Sau te aşteaptă doar un avertisment care te îndeamnă să te întorci pentru că ai ajuns pe un drum închis care nu mai duce nicăieri.
Dar dacă vor trece zile fără vreun record notabil, îţi poţi trişa plecările şi venirile resetând contorul? Şi asta va face oare să se dea uitării şi drumurile-nchise?

Telefonul, în general, şi-a uitat demult menirea. Nu, scopul lui nu ar trebui să fie acela de a-mi contoriza… trecerile. De a-mi transforma orice drum în cifre mai mult sau mai puţin perfecte sau demne de un „reward” iluzoriu. De ce n-ar număra cuvintele primite de la… celălalt capăt al firului? Da! Să-şi impună sau să-ţi impună o limită a veştilor mai puţin bune pe care uneori, fără milă sau avertisment, le primeşti. Stimate utilizator, ne pare rău dar aţi atins pragul de sus al veştilor negative. Din această cauză, orice apel care intenţionează să vă aducă neplăceri, va fi blocat până când… Eventual, până când se vor aduna suficient de multe bune încât să le eclipseze pe celelalte.
Sau ar putea îndosaria, de pildă, necuvintele sau neprimirile. Şi te-ar putea atenţiona că de la numărul cutare sau cutare n-ai mai primit demult nimic. Sau s-a depăşit limita apelurilor rămase fără răspuns. Asta ar putea avea o explicaţie mai uşor de găsit, ar fi mai aproape de scopul lui. Mult mai aproape şi mai uşor de administrat decât aplicaţia asta care-ţi însoţeşte risipirea. Pas cu pas. Până când… până când nu mai rămâne nimic din tot drumul care-a fost. Sau până când nu mai rămâi nici tu. Depinde de model.

E noiembrie. Unii au coborât deja paltoanele din pod, alţii au coborât doar singurătăţile. Au cotrobăit prin buzunare sau printre cute, au găsit câte un bilet vechi de autobuz, o monedă primită rest de la un covrig al cărui gust l-au uitat demult, un zâmbet timid rătăcit în buzunarul de la piept, o nerostire impregnată-n gulerul care atinge bărbia şi ascunde lacrimi prelinse pe ascuns.
Unii încă aranjează anotimpuri în borcane etichetate caligrafic, în funcţie de mărime, de culoare şi mai puţin de conţinut. Vara e păstrată-n borcane mai mici, cu capace aurii, şi se ascunde de obicei în gemuri fine. Urmează compoturile şi zarzavaturile. Toamna e mai în spate, încă nu se umblă la ea, încă nu s-au amestecat toate gusturile dar stă şi se odihneşte-n borcane mari, cu capace albe sau argintii.
Alţii etichetează doar tăceri şi numai în funcţie de ne-conţinutul lor. Pentru că tăcerile n-au culori şi nici miros. Şi s-ar putea confunda uşor. Până şi la gust se aseamănă dacă sunt mestecate superficial, în momente de cumpănă sau de înflămânzire a simţurilor uşor de păcălit.

Şi toate astea în timp ce telefonul meu îmi numără paşii, fără să-i fi cerut vreodată. Unu, doi, trei…, 7715/6000. În noiembriele ăsta îmi voi însoţi respiraţiile adunând recompense date de un contor despre care nu ştiu aproape nimic. Oricum, va fi un noiembrie rotund. Va fi un noiembrie rotund? va fi noiembrie.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

91 de răspunsuri la Pas cu pas spre un… rotund

  1. Waaai da câți pași! Da ce-ai făcut bre? Turul orașului? :))

    Apreciază

  2. Drugwash zice:

    Le-ai spus pe toate aşa cum sînt. Nu pot decît să fiu de acord, în tăcerea mea…

    Apreciază

    • Mulţumesc. Pentru că eşti de acord, nu pentru că nu spui nimic 😀

      Apreciat de 1 persoană

      • Drugwash zice:

        Avînd în vedere ce-mi vine uneori să spun (nu la adresa ta ci la subiect) şi în ce mod, sînt ocazii cînd ar trebui să-mi mulţumeşti şi pentru tăcere. XD XD XD

        Aşa-zisele telefoane moderne sînt de fapt mini-computere în toată regula, unele au procesoare mai puternice şi RAM mai mult decît toate desktop-urile mele la un loc. Dincolo de asta, sînt echipate cu senzori care ar face de ruşine un avion din WW2: busolă, altimetru, giroscop etc. Coroborat cu bluetooth/wi-fi/3-4-5G/front-back camera şi alte facilităţi pe care nu utilizatorul le controlează întotdeauna ci „altcineva”, un asemenea aparat e de fapt un spion cu acte în regulă. Îţi dai seama că dacă ai ajunge pe lista neagră a vreunei organizaţii „umanitare” 🙄 ar şti ăia în fiecare clipă absolut totul despre tine. 😉

        Na, că n-am mai putut să mă abţin! 😀 (deşi ar mai fi muuuulte de spus pe tema asta 😉 )

        Apreciază

  3. Ana Vlad zice:

    Să fie un noiembrie cum ți-l dorești!
    Aplicația mea de numărat pași (pe care, tot așa, nu am instalat-o eu, cred că a venit la pachet), m-a lăsat într-o zi, după ce am făcut vreo 12 km de pași, să mănânc 700g de sweet potato. Mi-a poruncit chiar, a zis: eat 700g sweet potato. Păi cine mă mai lasă pe mine să mănânc atâta?!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Ai mers ceva, totuși nu prea pot să înțeleg cum numără pașii, de unde știe telefonul, poate faci un pas mai mic sau unul mai mare în kilometri ăia…

    Apreciază

  5. papagigli zice:

    Potecutoooo! Contabilizarea e functie de pantofii pe care-i porti si are rolul sa te atentioneze cind ti-ai paradit articulatiile si e timpul sa-ti procuri un scaun cu rotile 😆
    Intr-o nota mai optimista, asta-i o alta vrajeala cu care sa te atraga sa-l cumperi. Miine, poimiine va putea fi folosit si de vibrator, ca de vibrat vibreaza si acum, dar numai cind te suna careva, nu cind e nevoie si cit e nevoie. 😆

    Apreciază

    • Adică ăia 7715 paşi în adidaşi nu-i egal cu 7715 în pantofi cu toc?? Ce ţi-e şi cu tehnologia asta, zău!
      Fie vorba-ntre noi, n-aş vrea să-mi expun public părerea despre ăia care-şi cumpără telefon pentru că are chestia asta intalată. De contabilizare vorbesc că despre ailaltă funcţie nu ştiu, nu vorbesc 😀

      Apreciază

  6. Iosif zice:

    Comentariu şters

    Apreciază

    • Iosif, nu!
      Te cred că n-ai avut timp sau chef să citeşti prostiile mele dar crede-mă, postarea asta e mai mult decât ce pare la prima vedere. Postarea nu e despre cifre, chiar dacă apar nişte cifre pe acolo. Şi în general, n-are treabă cu niciun anti… nimic.

      Apreciat de 3 persoane

  7. papagigli zice:

    E, nici eu nu stiu si nici nu stiam ca exista asa ceva, dar vorbeste lumea 😆

    Apreciat de 1 persoană

  8. Ana zice:

    Este o aplicatie pe care o poti scoate , opri , dezinstala…daca doresti! 😆
    Am avut si eu pus, pe telefon, pedometru. L-am utilizat de vreo 4 ori , cred , apoi l-am dezinstalat.

    Apreciază

  9. Şi uite-aşa ai mai găsit un subiect interesant despre care să scrii. Dacă păstrezi sau dezinstalezi aplicaţia, tu decizi, dar eu zic să o laşi fiindcă tot te premiază… 🙂 Să-ţi fie Noiembrie aşa cum ţi-l doreşti!

    Apreciază

  10. 1lauralaly zice:

    „Să-şi impună sau să-ţi impună o limită a veştilor mai puţin bune pe care uneori, fără milă sau avertisment, le primeşti. Stimate utilizator, ne pare rău dar aţi atins pragul de sus al veştilor negative” ar fi exact ceea ce uneori ne-ar trebui. Ca de obicei ai găsit profunzime într-o banală zi de noiembrie. Eu aş vrea o aplicaţie care să ne contorizeze zâmbetele şi poate aşa ne aducem aminte de cât de frumos e un zâmbet.

    Apreciază

    • La tine e simplu, Laura. Deşi nu ai acces la reacţii, tu poţi uşor contabiliza zâmbetele. Intră pe blogul tău, numără postările de când l-ai deschis şi înmulţeşte cu 1000. Atâtea zâmbete ai oferit tu celor care te citesc 😉
      Aş vrea să ţi le pot întoarce dar până vom putea sta faţă-n faţă, îţi trimit cu drag gânduri bune!
      Începutul ăsta de lună m-a făcut să-mi pregătesc gândurile pentru iarnă şi se pare că atunci când stau închise-n casă, la căldură, tind să fie mai atente la detalii.
      Îţi mulţumesc mult şi frumos! Te îmbrăţişez!

      Apreciază

      • 1lauralaly zice:

        Aşa de bogată să fiu?:) Da, sunt bogată pentru că vă am pe voi, suflete dragi. Văd fiecare zâmbet ascuns în gândurile tale bune. Le pregăteşti foarte bine. Aşa e, liniştea toamnei şi a iernii ne face să fim mai atenţi.
        Şi eu te îmbrăţişez şi îţi doresc o zi superbă.!

        Apreciat de 1 persoană

  11. Fata Verde zice:

    Îmi place mult ce ai scris, Potecuțo. Aș vrea și eu un telefon care nu contabilizează pași, ci altceva. Sau poate o aplicație care să mă facă să nu mai contabilizez nimic. Nici măcar amintiri.

    Apreciază

    • Îmi permiţi o glumă?
      Cică aplicaţia aia care-ţi permite să nu mai contabilizezi nici măcar amintiri se instalează singură, fără să necesite un device anume. Intră în funcţiune de la o vârstă-ncolo şi are nume nemţesc. 😉
      Până atunci, să ne bucurăm cât încă mai putem număra chiar dacă uneori ne încurcăm în cifre sau simţim că e mai mult decât putem duce…
      Mă bucur mult că ţi-a plăcut şi îţi mulţumesc mult, Fată Verde!
      Să ai o seară liniştită!

      Apreciat de 2 persoane

  12. Nu cred că e o aplicație, ci un spiriduș-numărător-de-pași (cine zice muză, se acuză) al Potecilor. Și… ce bine că e, „ce bine că ești”! 🙂
    Un text profund și sensibil, ca de fiecare dată.

    Apreciază

  13. Nautilus zice:

    Probabil că sunt telefoane pentru femei. 🙂

    Mie de exemplu la telefon îmi trebuie butoane, touchscreenul e pentru gay. Iar telefonul trebuie să tacă…

    Apreciază

  14. Monik zice:

    Ce sa zic, in aparenta trecător, ai atins cu sensibilitate acest subiect. Contorizarea asta, de orice natura ne afectează uneori… Eu incerc sa numar pași, trepte, idei, avioane, stele, prieteni, dar ma pierd repede… Si uit unde am ramas. Nu o iau de la capat, ma obosește.
    Dar, intr-o nota mai vesela, mereu ma intreb ce e in spatele
    tehnologiei. Sta un pitic si numără si notează tot? Era sa cad de pe scaun si eram prinsa cu centura cand de exemplu aplicația de navigație by default a telefonului m-a anuntat ca pana acasa voi avea un drum fara dificultati (eram undeva in oras): „Take Tervuren Avenue, trafic is light to home.” Stai putin, de unde stii ca ma duc acasa?! Doar am bagat cheia in contact. Ok inteleg bluetooth-ul care preia date de pe masina pe telefon sau invers, dar nu am trecut nicaieri adresa. Nici eu nu stiu unde stau (vorba vine). Cum stie el?! Nici macar nu folosesc aplicația. Ma bazez pe google maps. Unde am fost secretoasa oricum si tot nu am trecut ‘home’ in setari. „Imi citește gandurile”, i-am povestit sotului care ma privea amuzat.

    Apreciază

    • 😀 😀
      Eu la astea nu le spun niciodată nimic că oricum ştiu ele. Dar eu, cu mânuţa mea, niciodată, pe niciun telefon sau PC nu am bifat treaba aia cu locaţia. Aşa, am falsa senzaţie că nu e vizibilă.
      Dar să ştii că dacă e un pitic acolo, ar fi bine să-l educăm şi să-l civilizăm. Să ne urle când uităm să luăm cafea sau lapte sau zahăr sau diverse. Că eu oricum invoc toţi piticii după ce ajung acasă şi constat că am uitat aia şi ailaltă şi liftul e blocat între etaje 😀

      Apreciat de 1 persoană

  15. April zice:

    Mie îmi place aplicația asta! 🙂 A venit preinstalată şi s-a autoinvitat în viața mea, dar de atunci suntem nedespărțite. :))
    Am testat-o în timp ce mergeam şi cum făceam eu un pas, cum contoriza şi ea, nu ştiu de unde e aşa deşteaptă. O mai folosesc şi pentru a-mi ține evidența orelor de sală. Dar niciodată nu m-aş fi gândit să filozofez pe tema ei. M-ai impresionat de-a dreptul cu „vicisitudinile gândirii tale exhaustive” – asta era o vorbă pe care am auzit-o de la colegii de liceu, cu sens peiorativ, dar mie îmi place să o folosesc la modul serios când gândurile cuiva mă dau pe spate. 🙂

    Apreciază

    • Adică merge pe bune, numără bine?? Şi eu am făcut bâză de ea, ruşine să-mi fie! 😀
      Am înţeles că ai folosit treaba aia la modul serios dar ce înseamnă ce-ai zis? 🙄 Oricum, dacă te-am dat pe spate e de bine, zic 😀
      Îţi mulţumesc, April! Mulţumesc mult!

      Apreciază

      • April zice:

        În general funcționează bine aplicația, dacă ai un ritm de mers cât de cât constant, din câte am observat eu.
        Normal că e de bine ce am zis, dacă aș avea ceva de rău de spus mai bine m-aș abține, dar la tine nu am. :)) Nu are sens expresia asta dacă o iei în literal, noi înțelegeam prin ea ceva de genul: proces adânc al gândirii, care produce ”perle”. 🙂

        Apreciază

  16. doar verde zice:

    Ştii, în noiembrie tăcerile foşnesc !

    Apreciază

  17. M.C. zice:

    Așadar, ai reușit să-ți iei telefon fără să faci abonament? 😀
    Pe mine m-ar enerva o astfel de aplicație. Indiferent ce-ar contabiliza… Mie nu-mi plac detaliile 😐

    Apreciază

  18. Si eu am un pedometru instalat, cred ca e Noom Walk. Stiam ca pentru a healthy lifestyle, zilnic, ar trebui sa parcurgem in jur de 10000 de pasi. Singura data cand am dublat media asta a fost intr-un concediu… tare am mai cascat gura! 😁 So, eu sunt pentru mersul pe jos cat mai des posibil. 👍

    Apreciază

  19. sonia zice:

    Potecuta, draga mea, eu am incetat sa imi mai numar anii spre exemplu. Cifrele pot fi inspaimantatoare si, pana la urma, la ce bun!?

    Apreciază

  20. Mugur zice:

    Ar fi interesant dacă ți-ar contoriza și gândurile bune sau pe cele mai puțin bune, iar apoi să-ți dea premiu dacă ai avut doar gânduri bune în acea zi. Sau, să contorizeze gândurile celor din jurul tău, adresate ție. Un gând rău și cu un gând bun se anulează reciproc, dar două gânduri bune, consecutive, de la aceeași persoană, să dubleze doza de satisfacție personală, contorizată și ea. 🙂
    Ar mai fi de contorizat, la mine, firele de păr alb ieșite într-o singură zi, sau zâmbetele ce mi-au înflorit pe chip. Iar dacă două-trei zâmbete ar putea anula apariția unui fir alb de păr, atunci n-aș mai purta grija, căci părul mi-ar fi ca acum niște ani, castaniu închis. Și trebuie să recunosc, la asta mi-ai ajuta și tu, căci mai mereu îmi aduci zâmbetul pe față. 🙂

    Apreciază

    • Ar fi chiar foarte interesant şi pe de-o parte ne-ar prinde bine, ne-ar putea ajuta să ridicăm privirea. Asta dacă… „partaj echitabil de-ar fi” şi am putea aduna destule bune ca să anuleze relele.
      Dar nu sunt chiar sigură că aş avea curajul de a instala o aplicaţie din asta, nu ştiu dacă sunt chiar pregătită să aflu tot ce gândesc ceilalţi despre mine 🙄
      Mă bucură mult ce-mi spui şi îţi mulţumesc! Nu se ştie când va putea fi posibilă asta cu un zâmbet egal un fie alb mai puţin aşa că hai să ne pregătim în avans şi să adunăm în fiecare zi cel puţin un zîmbet. 😉
      O zi frumoasă, Mugur!

      Apreciat de 1 persoană

  21. Al meu îmi numără până la 10 000 și când nu îi fac îmi spune să iau măsuri. Până și telefonul are o observație, o pretenție de la mine. Nu îmi plac cifrele. Iar dacă ar fi să îi cer eu ceva să numere, n-ar fi cu siguranță pașii. Mult mi-a plăcut textul tău. Noiembrie meditativ.

    Apreciază

  22. Uite potecuţă răspunsul meu „articolat”:
    https://erikamarginean.wordpress.com/2016/11/01/bratara-de-fitness-nu-i-ceas/

    – Oare de unde ţi-a apărut pe „telo” gratis aplicaţia? Încearcă brăţara, are să-ţi placă!

    Apreciază

    • Pare tare interesantă şi deşteaptă dar scopul ei principal care e? 🙄
      A apărut din telo. Că n-avea de unde 😀

      Apreciat de 1 persoană

      • Scopul? Să te pună în mişcare! Să te ambiţioneze să mai faci paşi, să te autodepăşeşti…mersul pe jos, ştii zicala. Să vezi negru pe alb de ce te păleşte somnul pe la 6 seara…pentru că n-ai dormit destul sau ai dormit prost noaptea. Chestii de-astea…
        Aplicaţia în telo se descarcă de pe net…Înseamnă că ai nu doar smartphone dar şi „smartjăb” (buzunar deştept!), potecuţă!
        Seară faină îţi doresc!

        Apreciază

        • Ce bine sună!! Numai că mă tem că mă va face şi de râs în zilele reci în care nu fac niciun pas în plus în afară de cei între muncă şi casă. 😀
          Erika, sincer, tare aş cocheta cu ideea unui smartjăp (suuuper idee. sună mişto tare termenul 😀 ) dar e musai să fiu corectă şi să spun că aplicaţia era la pachet cu altele, ascunse-n telefon…
          Seară liniştită!

          Apreciat de 1 persoană

  23. Oana zice:

    Ce faină e postarea asta, Potecuț, ce faină este! Am recitit-o cu mare drag. Iar modul de încheiere e…sublim.
    Apropo de contorizări, am râs azi. Mă anunța facebookul că fac(em) patru ani de prietenie cu un bun amic. De prietenie feisbucească 🙂 Văzând prieteniile contorizate pe FB, m-a inspirat și am scris postarea de azi Prieten. Așa și cu pașii în iubire, ori în prietenie…cine stă să-i numere?
    Te pup cu drag!

    Apreciază

    • Ahh, da? Şi asta se contorizează? Ai dreptate, cine stă sau de ce-ar sta să-i numere? De parcă de cifre ar depinde consistenţa lor…
      Îţi mulţumesc mult! Tare mult mă bucur că îţi place!
      Seară bună să ai, draga mea! Cu gânduri bune de prietenie care nu numără nimic. Doar adună. Emoţii şi cuvinte.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu