Dedicaţii… nominale

Că sunt fără număr sau nu, că vin de la naşu’ de la naşu’ de la naşu’ sau de la oricine altcineva, dedicaţiile ar trebui să bucure. Că bucură doar urechea sau pe cel vizat cu totul, contează mai puţin, important e să bucure ceva, orice. Şi dacă persoana vizată îşi regăseşte numele între versuri, succesul e garantat. Dintr-un anumit punct de vedere, bărbaţii sunt mai norocoşi puţin pentru că, dacă poartă nume comune, au şanse mari să-şi găsească o melodie în care să fie amintiţi aproape în fiecare strofă. Dacă se numesc Ion, Nicolae, Vasile, Ilie, Gheorghe, Constantin, Dumitru sau Petrică, au o paletă foarte largă de melodii din care pot alege una care să-i reprezinte sau care să-i facă să se simtă şi ei cei mai cei. Pot alege dintre melodii în care mândruţa-i cheamă la portiţă, vecinul îi cheamă la o ţuică, nevasta le spune despre ce tineri şi frumoşi erau ei când erau tineri şi frumoşi, prietenii îi cinstesc cu un vin sau aşteaptă să fie cinstiţi că doar „az’ îi zâua ta, mă Ioane şi eşti om de milioane”, mno.

Nici femeile nu se pot plânge. Ba din contră, chiar dacă au nume considerate moderne de poporul ăsta conservator, au cel puţin o variantă. Numai că la ele, spre deosebire de domni, nu prea e cu ţuică şi nici cu sărbătorire. Avem melodii cu şi despre Mihaela, Andreea, Mirabela, Liliana, Dana, Veronica, Suzana, Miruna şi mai sunt. Despre cele cu nume comune, ce să mai spunem? Că Mării sunt în aproape toate melodiile folclorice, Ioane la fel, de Ane nu mai vorbim. De la „Ană dragă, Ană dragă, ne vorbeşte-o lume-ntreagă” la „Ana mea, draga mea, mor după guriţa ta” sau deja celebra „Ană, mândra me’ frumoasă” care s-a transformat în „Nu plânge, Ana” şi pân’ la „era viaţa mea şi se numea… Ana, ceee numeee simpluuu” (ştiu că Chirilă a supărat ieri juma de ţară dar melodia n-are nicio vină).
Spre deosebire de domni, fetele-şi pot găsi mai uşor melodia şi în afara sferei folclorice. Dacă melodii pop, folk, blues, rock cu nume de bărbaţi e mai greu să găseşti, în cazul doamnelor e… floare la ureche sau piece of cake dacă ţinem cont că se găseşte şi peste hotare o melodie potrivită pentru câte o Laura, Diana, Alice, Mary, Angie sau Roxanne. Am lăsat-o pe Cătălina la urmă pentru că ea e deja caz special. Dacă şi Eminescu a scris de tine, apăi e clar că eşti specială, nu-ţi mai trebuie nimic.

Acestea fiind spuse, io m-am agitat. Bine, bă, da’ io? Io să n-am chiar nimic? Şi m-am pus pe căutat. Prima variantă îmi convine, nu am obiecţii, ce-i corect e corect. Şi mă refer la melodia Ce frumoasă-i potecuţa. Cum spuneam, e ce trebuie, nu mă pot opune, mulţumesc frumos pentru compliment în timp ce clipesc des şi repede din gene, roşesc şi mă înclin. Mai departe. Mai departe, dau peste o melodie care e aşa ş-aşa. Îmi convine acel „dragă” dar titlul sugerează c-ar fi mai multe şi numa una-i ai’ mai dragă. Chiar dacă io-s aia, nu-i bună treaba cu mai multe. Potecuţa-i numa’ una, am zis. Fără bis. Despre Ai mai dragă potecuţă vorbesc. A treia melodie necesită intervenţii de urgenţă din partea organismelor care se ocupă cu protejarea pădurilor sau a fiinţelor plăpânde. Că nu-i de glumă. Titlul instigă la violenţă şi eu nu pot accepta asta. Cum să nu mă răscol împotriva a ceva ce-ncepe cu „frunzulită, foi ca viţa, cine bate potecuţa?” şi care aşa se şi numeşte Cine bate potecuţa 👿 Refuz să mă identific cu personajul ăla oropsit şi cu ochii vineţi aşa că melodia asta nu se pune. Că dacă se pune şi mă pun şi io la mintea ăluia de-o bate, apăi se schimbă foaia şi din potecuţă mă fac Xena. Păi, se poate?
Am ajuns deci la concluzia că trebuie melodie. Balada potecuţei, strofa I: 😕 Dacă avem pe cineva dispus să facă pesă, io nu am pretenţii, am doar sugestii: abundenţă de cea mai frumoasă… floare. Nu, asta s-a mai scris. În fine, îi bun orice începe cu cea mai, puneţi de la voi că nu mă supăr. Interpret n-am dar găsim dar îl inventăm şi pe cuvânt că mă ocup de promovare intensă, îl facem câştigător de Vocea României, Xfactor, Ham talent, Floarea din grădină, din astea. Merge? Şi ca să vedeţi că nu glumesc, am pregătit şi discursul pe care-l voi rosti la primirea premiului. Nu l-am scris eu că e la modă să citezi din clasici, să dai impresia că eşti dăştăpt. Doi-zece, doi-zece, tonu’, maestre:
Mame, nu vă daţi copiii să se facă clowni, artişti
Ăştia nu e buni decât să fie ori prea veseli, ori prea trişti!
Mame, îndrumaţi-vă copiii să înveţe carte-n şcoli,
Să se facă ingineri, constructori, sau agricultori!

Voi aveţi melodie cu voi? Care? Nu aia care vă place vouă cel mai mult, aia care vă cântă numele 😛

Update: Sper să nu fie cu supărare dar v-aş ruga, dacă se poate, să lăsaţi linkul sau doar titlul melodiei. Din păcate, deja se încarcă foarte greu pagina şi cred că în curând nu vom mai ajunge să ne conversăm aici. 😦

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

92 de răspunsuri la Dedicaţii… nominale

  1. mopana zice:

    Tare as vrea sa vad cum te faci Xena :))
    A fost filmul copilariei mele.

    Apreciază

  2. Ha ha. Ce de melodii ai!!! Da, aia cu Liliana e a mea! 😃

    Apreciază

  3. „az’ îi zâua ta, mă Ioane ” 🙂 potecuta – i o minune si scalda in ganduri bune 🙂
    in ton cu postarea 🙂 zile pline de frumos !

    Apreciază

  4. Am răspuns cu o postare, Potecuţă! Tu l’as voulu Georges Dandin!

    Apreciat de 1 persoană

  5. 9 zice:

    Am gasit doar in engleza

    franceza

    ungureste

    simfonia 9
    sau poate…

    Apreciază

  6. Fata Verde zice:

    Ei, vezi? De-asta mi-am luat eu numele de Fata Verde, să am și eu cântec 😉 .

    Apreciază

  7. April zice:

    No că mi-ai dat de lucru Potecuță! :)) M-am pus pe căutat și uite preferatele mele:

    Apreciază

  8. Drugwash zice:

    Pentru mine n-am găsit nimic (mint,nimci n-am căutat! 😀 ) dar am dat peste altceva de odinioară:

    Apreciază

  9. iosif, zice:

    Numele meu nu cred ca „functioneaza” decît asociat cu am Mariei…Si acessta doar în franceza…

    Apreciază

    • E în regulă, merge aşa. Sună bine dar… eu nu pricep mare lucru. Nu-i bai, nu e de vină decât cel care-a decis că la clasa mea, din a 2-a pân’ în a 12-a inclusiv, să se studieze exclusiv engleza şi germana.

      Apreciază

  10. lucillette zice:

    Baladă potecuţei, strofa I :
    Pe „poteci de dor” mai trec usor,
    doar c-un gând ca o suflare,
    fiindcă ea când zice „mno”
    mă topesc de drag şi încântare
    ….că văzui ulterior că mai vrea şi nişte flori
    eu îi dau vreo doi bujori pentru zile cu ninsori…

    Atât a putut mintea mea, dar a vorbit vag şi de flori, numai că despre „cea mai” a omis…. Să fie, zic, în strofa a doua…
    De o ieşi de-aci hitul verii, zic să îi faci un videoclip şi să ne chemi la lansarea oficială.

    Apreciază

  11. Intrigată, firește! Cred că nimeni nu va îndrăzni a contesta, că cel mai cântat nume îl port eu: Dar nu se merită a-ți face griji, potecuțo, din acest motiv, când sufletul cere veselie, îi poți dedica orice melodie, doar s-o fredonezi cu drag. Mulțumesc pentru cele scrise cu suflet, așa cum o faci mereu.

    Apreciază

  12. lucillette zice:

    Şi am şi piese; două
    despre asta mi-a vorbit cineva ffffffffff drag mie.
    Piesa are (este) o poveste .Dacă ai timp o poţi asculta(asta dacă nu cumva o ştii deja)

    asta mi-a dat-o mai demult Iosif

    Apreciază

  13. iosif, zice:

    „Poteci de dor” ascunse printre rânduri împodobite de cuvinte,
    nascute din frumoase gânduri,dintr-o curata ,luminata minte.
    „Poteci de dor” împodobite cu sentimente de iubire
    si cu parfum de flori albastre,cu soare-n plina stralucire.

    Apreciază

  14. Noiembrie zice:

    Pentru tine, Potecută, doar soare şi cer senin!
    Semnez:

    Apreciază

  15. Eu – până să mă pui serios pe gânduri cu această postare (în sensul că eu de ce n-aş avea o melodie pentru numele meu?) – nu credeam că există vreun cântec cu Cristian. Acum am aflat (în urma unei minuțioase documentări) că Florin Salam ☺☺☺ are o melodie (şucară, fără număr!) de prin 2014. „Cristiane, Cristiane!” se intitulează ☺☺☺ Dureros. Mai bine nu aflam. Nu pun linkul, însă chiar există. L-am bătut pe Ainştain, el n-are (încă) song. ☺

    Apreciază

  16. Norocoaso! Eu cum găsesc dedicație pentru sweet & salty în folclorul nostru drag? 😀

    Apreciază

  17. dyanaweb zice:

    Potecuta draga mie/ Cu pasi lini si vorbe bune/ Mereu esti o incantare/ Si ne-aduci un pic de soare….Atat, mai mult n-am putut sa scot asa dimineta… 🙂

    Apreciază

  18. Divort Rapid zice:

    Ma uimest de fiecare data cu sensibilitatea ta chiar si atunci cand cuvintele sunt alese dintr-un alt registru de comunicare 🙂 !

    Apreciază

  19. Dintre atâtea melodii care-mi sunt dedicate prin nume, am ales una care mă reprezintă:

    Apreciază

  20. Oana zice:

    Îmbrățișări, Potecuță! Mi-am adus aminte de profa de geografie din generală care ne spunea la fiecare trei fraze vorba aceea: uite brâul, trece râul, și mândruța…potecuța! Era tare haioasă…
    O baladă faină aș avea eu pentru tine, dar nu pot să mă exprim aici… e prea la vedere 🙂

    M-ai făcut să râd…de dimineață așa :)) Am căutat și eu ceva cu…Oana, Oana, Oana mea…am dat peste o manea de mă doare capu și acuma 😀 Deci nu.

    Altfel, mă-ntorc la ceea ce-ți spuneam că îmi cântau mai demult colegii (nici acum nu știu exact de ce):

    Apreciază

  21. Pana acum nu mi-am cautat piese cu numele meu, am tras un ochi si sunt cateva de petrecere. 😀

    Apreciază

  22. opantazi zice:

    Potecuto, esti mareata, ce mai! Posteritatea e a ta… 🙂 Eu, din pacate, nu cred ca am nicio melodie, asta daca nu o pun la socoteala pe-aia cu „Roxana si Suzana mi-au furat banana” (da, ma cheama si Roxana). 😀

    Apreciază

  23. Ce convenabil să te cheme „Poteci” și să pretinzi că n-ai o melodie… Dar „cărare”, „drum închis”, „autostradă suspendată” ce-avea? Mă rog! Și „uliță” dacă erai tot aveai măcar o „Iarna pe…”, acolo. Așa că n-am avut încotro, m-am autoimpresionat și ți-am compus o melodie, ceva… că prea ai exagerat cu Ana. („nu plânge Ana”, așa și pe dincolo…).

    Balada Potecuței

    Măi Poteci, Poteci, Poteci…
    Pe la mine când mai treci?
    Că ți-am compus ieri un imn
    Și-ți cusui iie cu in (imposibilă rima asta-n „imn”, nu știu de ce-am ales-o!)
    Văd că tot o dai cotită
    C-am făcut, la vers, otită.
    Una văd și alt’ aud…
    Am luat bilet spre Abrud
    Dar la Alba m-au dat jos
    Că n-aveam versul frumos –
    Cică, tu ești talentată
    De-o mie de juni curtată,
    Cică, tu ești „topic on”
    Și ai fani un milion…
    Dar, „Sulfina” de erai
    Dedicații mai voiai?
    Eu nu cred nici de mă-neci
    Că numele tău e „Poteci”
    Și mai cred că ești o stea
    Că prea-mi trece Dunărea
    Oltul, Trotușul și Jiul
    Luminându-mi, des, târziul!

    Ce ziceam? Stați olecuță…
    Mulțumescu-ți Potecuță!
    🙂 🙂 🙂

    Apreciază

    • Autostradă suspendată? Pe plaiuri mioritice? Deşi nu pare, din când în când, am şi eu simţul realităţii şi pe urmă eram bănuită că lucrez sub acoperire. Adică… mă dau patrioată dar scriu de pe alte continente 😀
      Ai văzut? Intenţionat am insistat pe Ana că ştiam eu că va avea efect şi mă aleg cu „pesă”, hit de hit.
      No, eu ce să mai zic cu aşa odă închinată mie? 😳
      Mai lăsat speechless, vorba ardeleanului. Fani un milion? Adică eu şi Fuego, nu? 😀
      Mno, Ană dragă, Ană dragă… cum să fac să-ţi mulţumesc?
      Cine s-ar potrivi să cânte melodia asta, ai preferinţe? Spune dacă nu ce gen să fie şi din prima găsesc interpretul.
      Şi… Sulfina is my middle name. De azi. M-am decis.
      Mulţumesc mult!

      Apreciat de 1 persoană

  24. Mugur zice:

    Iată, am găsit o variantă de care nu știam, dar care se apropie cel mai mult de original, cred eu, căci melodia este foarte veche și chiar îmi pare în stil bizantin.

    Am să mă gândesc și la o melodie de Potecuță, dar când voi avea ceva mai mult timp liber, căci acum sunt… supraaglomerat de treburi.

    Apreciază

  25. No, că acu’ m-am supărat !!!
    Am spus frumos când popa mi-a turnat apa sfântă pe crestetu’ capului, că pe mine nu mă cheamă Maria. Ba chiar mă gândeam sa-i spun că „se botează….Paraschiva(îmi place mie numele ăsta). Că d-aia tata și Maia mi-au spus Mioara !
    Mărie și iar Măriee eeeeee în toate cântecele 😃

    Apreciază

  26. Hai să mă trezesc și eu: p-aia cu „Simona, you’re getting older” o știi? (James Blunt – 1973). Mno… Nu știu de ce, dar mi se potrivește ca o mănușă, maică 😀

    Apreciază

Lasă un comentariu