Mă fac PFA

Despre români, pe lângă înrudirea lor cu codru’, se mai spune şi că-s inventivi nevoie mare. Acu’, deşi nu-mi neg rădăcinile ba din contră, mă mândresc cu ele, n-aş putea să-mi atribui merite necuvenite şi să spun că şi pe mine mă caracterizează „talentul” ăsta. Cu toate astea, nevoia te învaţă. Şi dacă nu-i nevoia, atunci, cu siguranţă, e statul. Nu, nu statul la coadă, statul nostru cel de toate zilele. Ăla care cică ne apără interesele şi nevoile şi neamu’. Că face ce face şi zbang!, îţi trânteşte o idee. Uneori, ideile sunt strâns legate de cuvântul „sustragere” sau „înşelat” dar să arunce el (statul) cu piatra dacă se simte curat-lacrimă. Dar sunt şi situaţii în care ideile nu-s din regnul „ilegal”, adică asta care mi-a trăsnit mie sub buclele aproape roşcate. Ideea a venit mergând pe stradă şi observând. Slavă Domnului, strada e o extraordinară sursă de inspiraţie. În drumul meu obişnuit (ca să nu spun de altele, să dezvolt prea mult), trec pe lângă una, două, trei… trei cafenele.

Dacă la punctul ăsta aţi gândit un „iar subiectul ăsta?”, vă asigur că nu-i cu înjurături şi nici cu replici acide. De la mine nu. Am înţeles că unora, care cred că miros mereu a levănţică, le pute orice e legat de „vicioşi”. E clar, ce rost ar mai avea discuţii lămuritoare? Deci nu intru în controverse că n-am destule ţigări în pachet să le fac faţă. Eu despre afacerea mea vreau să vorbesc, nu despre ce cred unii despre alţii şi invers.
Şi cum mergeam eu liniştită, la două dintre cele trei (a treia e cu terasă deci nu se pune) am văzut oameni tremurând pe trotuar, cu privirea pierdută spre cei care stăteau la căldurică. Unii schimbau câte o vorbă cu cei de lângă ei, alţii, singuri afară, doar ţopăiau de pe un picior pe altul, ca să mai ridice puţin temperatura corpului. Am văzut şi vreo doi uitându-se-n jur puţin ruşinaţi că sting ţigara direct pe trotuar pentru că nu aveau la dispoziţie nicio scrumieră sau coş de gunoi.
Şi de aici şi ideea. Îmi fac caravană. Mă dotez cu pelerine de ploaie, cu geci groase, mănuşi, scrumiere şi scăunele. Că astea-s vitale. Dar mai vital decât vital, după cum orice fumător poate confirma în situaţii din astea de expunere totală-mai ceva ca manechinu-n vitrina unui magazin de lenjerie intimă-, e compania! Asta va fi din partea casei. Închiriezi o mănuşă, ai companie la ţigară. Spunem bancuri, facem un selfie, facem schimb de păreri despre ultima tehnologie în materie de filtre, slim-uri, clickuri sau arome şi pe urmă fiecare-şi vede de treabă până la următoarea întâlnire.
Mă voi dota şi cu Fervex, Theraflu şi alte prafuri din astea că, orice aţi zice, riscul de a te pricopsi cu o răceală când ieşi de la căldurică afară chiar şi în cazurile de „las, nu-mi mai iau geaca, nu stau mult, e doar un fum-două”, e mai mare decât ăla de a te îmbolnăvi de la ţigară. Aşa că o firmă care se respectă, musai să fie pregătită pentru orice situaţie.

La început, până mă voi dezvolta pe piaţă şi firma mea va înflori, voi patrula cu un cărucior din ăla de butelii. Pe urmă, mai vedem. Bicicletă sau motoretă, în funcţie de venituri. Costuri? Depinde de cât durează o ţigară. Că unii o fumează de jumate, alţii au trabuc, alţii scurte, alţii lungi. Aşa că nu e preţ standart. Şi depinde de câte accesorii au nevoie. Dacă vor să închirieze şi geacă şi mănuşi şi scumieră, au discount.
Acum e o problemă. În sensul că meteorologii îmi cam dau afacerea peste cap şi încă nici n-am început. Nu-i bai, în sezonul estival improvizăm. Dăm umbrele de soare, ochelari de soare, creme de protecţie solară (că te poţi trezi cu arsuri pe nas şi numai de la o ţigară), evantaie şi apă rece pentru hidratare corespunzătoare.
„Vicioşilor”, ne băgăm? Eu vă primesc în afacerea mea pe toţi. Pe nefumători îi las să se ocupe cu reclama, cu distribuirea de fluturaşi prin oraş, cu căutarea de sponsori. Că, oricât de binevoitori ar fi, nu-i chinuim să ţină companie la ţigară că n-ar fi drept. Ei ne ajută la partea de… logistică. Noi, în teren cu căruciorul şi cu „hai la scumiere, fumătorule!”, „ia mănuşa, neamule!”, „hai la scaun, băi!”, etc.
Am nevoie de un slogan şi de un nume pentru caravană. Şi dăm drumul la treabă că aşa nu se mai poate! Că am auzit de o grămadă de boli din cauza fumatului dar de degerături şi varice din cauza asta, nu. Aşa că ne ajutăm între noi şi mâncă şi gura noastră un ban cinstit dacă tot avem legi de respectat. Păi, nu?

Sursă foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

56 de răspunsuri la Mă fac PFA

  1. M.C. zice:

    :))
    Nu mai bine îți faci un cort? De-ala rotund, ca nu mai e valabil ăla cu 3 pereți așa. Eventual ii faci găuri… în fiecare colț 😀

    Apreciază

    • Complicat cu cortu’. Ar însemna să fur clienţii cafenelelor şi nu-i frumos. Şi ar însemna să mă dotez cu beri, cafele, sucuri, freshuri, frişcă, chestii fine. Nu mă ştiu, nu mă bag 😀
      Dar ideea e bună! O notăm la caravană 😀

      Apreciat de 2 persoane

  2. Oana zice:

    Slogan și nume nu știu la ora asta, dar mă bag asociat. Și-ți fac campanie de promovare unde vrea bucla ta roșcată 🙂 Bine așa?
    Cred că, în curând, mă reapuc de fumat… cum altfel să pot slăbi decât coborând și urcând multele etaje instituționale, cum fac colegii când ies, mai nou, la o țigară? Și așa muncesc prea mult….
    Te pup, Potecuțu! Cu drag și mult-prea-mult, nețărmurit, dor!

    Apreciat de 2 persoane

    • Mă aşteptam ca tu să mă ajuţi şi tare îţi mulţumesc!
      Lasă, rămâi nefumătoare că nu merită, parol! 😉
      Avem timp să găsim şi slogan. Dacă mă ajuţi cu reclama, cu sfoară-n ţară, e mai mult decât rezolvat 😀

      Apreciat de 1 persoană

  3. Inventivă mai eşti, Potecută! Bine te-ai gândit. Cred că vei scoate profit serios. „În faţa cafenelei de fumezi
    Îţi oferim sprijin şi un loc să şezi… 🙂 ” Ar putea fi una dintre lozincile scandate, că nu prea seamănă a slogan. Numele caravanei?!? poate „viciu în tranziţie”, că se anunţă schimbări ale legislaţiei în cauză. Sau or fi doar bârfe?

    Apreciat de 2 persoane

  4. Irina zice:

    Norocul nostru ca mai sunt oameni ca tine, fumatorii se pot simti mai putin „discriminati”! Fiindca si eu sunt una.
    Si cu initiativa ta nu vor mai avea „viciosii” senzatia de vanatoare de vrajitoare, odata cu 16 martie. Fiindca seamana mult. Incepand de la privirile dezaprobatoare si terminand cu comentariile voit rautacioase ale unora dintre fostii viciosi. Din pricina lor am tendinta de a-i sfida mergand cu tigara aprinsa pe strada. Si nu imi place neaparat, nici sa sfidez, nici sa merg fumand pe strada. Acolo stiu ca e permis. Inca…

    Apreciază

    • Important e să nu mai băgăm în seamă răutăţile lor. Pentru că asta se întâmplă indiferent de subiect. Ştii bine că au fost „iubitorii” de câini şi criminalii (adică cei care spuneau că nu-i normal să fii muşcat pe stradă de câini fără stăpân), au fost „credincioşi” şi „satanişti” şi etc. Mereu, ţara asta a fos împărţită în tabere care au vociferat din zori şi până-n seară.
      N-au decât să urle în continuare. Ştiu să ascult o părere, ştiu să respect un punct de vedere, ştiu să admit când greşesc. Dar orice începe cu vicioşi, drogaţi, împuţiţi, proastă, etc, este egal cu zero. Consider că omul merită doar compasiune de la distanţă şi atât.
      Niciodată dar absolut niciodată, nu mi-am aprins ţigara în compania unui nefumător fără să cer voie, chiar şi dacă eram într-un loc unde se fuma în jur. Pe cuvânt. Dar, vorba ta, lângă ăştia care urlă de parcă am fi leproşi, primul fum e de vis… direct în nasul lor. Că merită 😉
      Mulţumesc mult, Irina!

      Apreciat de 5 persoane

  5. fata veselă zice:

    O mare găselniță legea asta. Da’ textul a fost savuros. Mi te-am închipuit nițel. Și-am râs. Cre’ că ai stofă bună de negustor. 😜

    Apreciază

  6. 😂 😃 Năstrușnică idee !
    Subscrisu. Deși când mă gândesc câte acte trebuie să duci pe la finanțe, mă apucă groaza. Plus ce declari ca venituri anticipate, plăți trimestriale, etc.Serios chiar știu !
    Aaaaa, și mai nou trebuie să plătești la Direcția fiscală impozit suplimentar, pentru sediul PFA-ului.Ei no, cu toate astea ideea e originala! 😂😃

    Apreciază

  7. opantazi zice:

    Hahahahahahaha, Potecut, esti mareata! Ma bag, chestia asta e de mare viitor si avem toate sansele sa ne imbogatim, da’ tre sa ne grabim, pana nu-ti fura altii ideea. Iti dai seama? O sa faci pionierat in domeniu. 😀

    Apreciat de 1 persoană

  8. Adriana zice:

    ..nu-s fumătoare dar te sustin, caci am sot ce chiar deunăzi o inghetat prin Tg Mures, cat o fi silabisit niscai vorbe la telefon in timp ce fuma singurel prin niste tufe. Vorbea din ce in ce mai sacadat, semn că frigul te poate vindeca de viciu. Chiar nu-mi place legea asta. Mie imi place sa vad oameni fericiti, al meu nu pare uneori asa, de cand e exilat …prin tufe. Deci, conteaza pe mine..

    Apreciază

    • Fără tufe, fără tremurici, fără fumători supăraţi, fără soţ de Adriana exilat!!!
      Mulţumesc, Adriana! Pe tine te rugăm să ne faci vreo două versuri pentru campania de promovare. 😀

      Apreciază

  9. alma nahe zice:

    Eu am filială deja în Focșani! :)) Fă-ți SRL, PFA-ul îți usucă ficații. Și, dacă cu plămânii o mai arzi pe lapte, cu ficații măriți NU.

    Apreciază

  10. 9 zice:

    Eu pot sa stau la masa celor care ies la o tigara sa supraveghez garderoba si mancarea? 🙂

    Apreciază

  11. Eu nu sunt fumătoare, dar am observat fenomenul și mi s-a părut cel puțin inestetic și necivilizat.Cred că trebuie adăugat ceva la legea asta. Numai că tu ești mereu cu un pas înainte. :)))

    Apreciază

  12. Mă bag și eu, da’ numa’ sezonier, că nu suport canicula verii. Pot să fiu cel care face promoție prin megafon? 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  13. Monik zice:

    Potecut, ai stofa de afacerist. Dar te-ai gandit ca iti fura cineva ideea? Eu te sustin, chiar si nefumatoare fiind ca am asa un sentiment ca stai pe o comoara.

    Apreciază

  14. Ana zice:

    Mah , buna ideea….n-ar strica. Te dotezi si cu aparat fiscal , dala cum avea Robi , tipul ala dintr-o intersectie din Cluj( de admirat omul ala) , tai si chitanta la inchiriat , platesti legal taxe si impozite….ce mai? Io-ti urez succesuri! 😀

    Apreciază

  15. Ivy zice:

    Fum cu dragoste si acordam si consiliere cat stam cu exilatul la tigare. :))))

    Apreciază

  16. succesulpe zice:

    Ce spui de sloganul: ” Potecuta fumatorului – un gand bun pe vreme rea” ?!

    Apreciat de 1 persoană

  17. Rhea zice:

    Ma bag si eu ca asociat! Tare buna ideea!
    Vicioasa fiind mi-au trecut prin mine o mie de ganduri la cum sa fac sa fumez si eu o tigara ca o „doamna” picior peste picior…
    Ce-am fost si ce-am ajuns…. :)))

    Apreciază

Lasă un comentariu