Gând în alb şi roşu

gift box in handsAm avut învăţător. Şi asta aproape că mă durea în zile ca cea de mâine şi în 8 Martie. Era la clasa paralelă, o doamnă învăţătoare aşa cum credeam eu că trebuie să fie o învăţătoare. Frumoasă şi blândă, caldă şi elegantă. Domnul Petru ne era un al doilea tată, îl iubeam nespus în ciuda pasiunii lui pentru matematică şi a tonului ridicat pe care îl folosea atunci când noi nu dovedeam prea mult talent la materia lui preferată. În dimineaţa zilei de 1 Martie, se ducea la catedră şi spunea răspicat „haideţi, puneţi toate mărţişoarele aici”. Prea dur pentru noi, cei 32 de copii, care strângeam cu emoţie bucăţica aia de metal legată cu şnur, pregătită de cu seară de mamele grijulii. Apoi, ca şi cum nu s-a întâmplat nimic, treceam la exerciţii.

Îi invidiam pe elevii mamei mele, ştiam cum e ea, cum ştie ea să primească mărţişoarele, cum îi face pe ei să înţeleagă şi să simtă sărbătoarea. Am fost de câteva ori la orele ei şi aproape că simţeam gelozia chiar şi la vârsta aia fragedă, de grădiniţă, când o vedeam cum îi îmbrăţişează pe fiecare în parte, cum îşi pune în piept mărţişoarele lor şi cum ştie să se bucure de ele.
Aşteptam ziua aia doar ca să vină ea de la şcoală cu plasa plină, să mă lase să le înşir pe covor, să le sortez, să le pun pe toate hainele, să îmi aleg unul preferat, apoi altul şi tot aşa. Chiar era sărbătoare. Singura problemă pe care o aveam era aceea că mă temeam că al meu nu e la fel de frumos ca cele pe care le primea. Deh, eram copil… ce să înţeleg eu cum simte o mamă. Şi bucuria din ochii ei era imposibil de măsurat. Când am mai crescut, am înţeles şi de ce lăcrima atunci când citea mesaje, scrise stângaci, cu litere de-o şchioapă, aşa cum scrie un copil în primele clase. „Doamna, eu vă iubesc!” e unul dintre ele. Unul care mi-a rămas întipărit pe retină şi de care îmi amintesc clar că a impresionat-o şi pe ea. Era scris de un copil rămas repetent şi ajuns la ea în clasă abia în acel an. Atunci am înţeles că pentru un dascăl nu există mărţişoare urâte sau ieftine. Există doar gestul dăruit din suflet şi mânuţă de copil. Şi ştiu şi cum şi ce simte un copil când oferă unui dascăl, aşa că nu ar trebui să existe termeni de comparaţie între simbolurile astea.
Cu două săptămâni înainte de prima zi a lui martie, sufrageria se umplea de cartoane colorate, pensule, carioci, acuarele, aţe, fundiţe şi şnururi. Făcea ea câteva modele de felicitări, ca să le fie mai uşor copiilor ei să facă altele după model şi să ducă acasă la mămicile lor.
Abia din clasa a V-a am început să simt şi eu bucuria dăruirii, când mergeam cu mărţişoare pentru fiecare profesoară în parte. Şi noi, fetele,  mai primeam dar mai greu. Şi în 5-8 şi la liceu, am avut 4 băieţi în clasă. Bieţii de ei, cu 26 de fete pe cap, sigur nu a fost uşor 😀
Dar a fost şi un an bisect când au primit ei de la noi. Cred şi eu că a fost o bucurie, fiecare cu câte 26 de mărţişoare în buzunar, au fost răzbunaţi.
Unul dintre cele mai dragi mărţişoare primite, a fost în primul an de facultate când, nefiind acasă să particip la fabricarea felicitărilor pentru mămicile micuţilor mamei, s-a gândit că mi-ar fi dor. Şi am primit în cutia poştală de la noua „casă” o felicitare făcută de cei 25 de copilaşi din clasa I-a B, semnată de fiecare aşa cum a ştiut. O am şi acum şi e priceless.
Ce-am vrut eu să spun cu toată povestea de mai sus e că eu am crescut aşa, ca 1 Martie să fie sărbătoare şi aşa vreau să rămână. Că sunt kitschuri sau nu, pentru mine un mărţişor e o bucurie. Şi sper că şi pentru voi.
Am vrut să las postarea pentru mâine şi azi să nu scriu nimic. Sau să scriu ceva de umplutură. Dar m-am răzgândit şi sper să primiţi şi aşa, în avans. Aş fi vrut să vă pot trimite câte un mărţişor tuturor, inclusiv domnilor (eu aşa ştiu, în ani bisecţi domnii primesc) dar ştiţi că nu pot. Leg câte un gând bun şi cald de un şnuruleţ şi le dau drumul în vânt, cu speranţa să ajungă la voi.
Doamnelor educatoare şi învăţătoare care-mi treceţi pragul, vă sărut mâinile! Cu suflet de copil cu mamă dascăl, vă iubesc. Cu suflet de fost elev, vă preţuiesc! Să aveţi puterea de a creşte şi pe viitor generaţii de oameni frumoşi şi demni.
Mămicilor, vă îmbrăţişez cu drag! Să vă vedeţi puii împliniţi şi fericiţi!
Doamnelor, domnişoarelor, sunteţi minunate! Să nu uitaţi asta, da? 😉
Domnilor, vă salut cu drag. Şi vă fac compătimitor cu ochiul pentru că ştiu că şi anul ăsta, deşi după tradiţie n-ar trebui, tot trebuie să oferiţi 😀

Să primiţi şi să oferiţi cu bucurie!

sursă foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

79 de răspunsuri la Gând în alb şi roşu

  1. tink3rbe11 zice:

    O Primavara frumoasa si tie! Si oentru mine tot sarbatoare ramane ….toata luna ,mai ales ca am un martisor drag …acasa!

    Apreciază

  2. fata veselă zice:

    Acum m-am prins cum e cu anul bisect. 😀 Știi ce nu-mi place mie acum? Că unele învățătoare sau profesoare se uită strâmb dacă copilul îi oferă doar o zambilă sau un simplu mărțișor. În rest, îți doresc o primăvară frumoasă ca suflețelul tău drag, pe care eu una, îl apreciez. Te pup!

    Apreciază

  3. M.C. zice:

    Am avut învățătoare. Și abia așteptăm sa-i oferim mărțișoare 🙂
    E o tradiție frumoasă, dar e oarecum pe cale de dispariție. Nici mărțișoarele nu mai sunt ce au fost 🙂

    Apreciază

  4. Cosmisian zice:

    Cata inima ai tu!

    Apreciază

  5. Din păcate sunt dascăli care nu prețuiesc nimic. Eu aici, la mine, am una într-adevăr bătrână, care le-a spus copiilor că decât să vină unu c-o floare, altul cu-o ciocolată sau orice chestie de genul, mai bine pun bani și-i cumpără ceva util, cum ar fi un cuptor cu microunde, că tocmai i s-a stricat 🙂
    Să ai o primăvară plină de flori, Potecuță! 🙂

    Apreciază

  6. doar verde zice:

    Frumoase amintiri ! Pretioase!
    Sa oferim ,zic!

    Apreciază

  7. Eu nu îmi amintesc prea multe de pe vremea când aveam educatoare…dar știu că mai apoi în școala generală erau foarte frumoase zilele de 1 și de 8 martie…
    Unii profesori ne lăsau mai liberi, și puteam să vorbim, ne uneam toți băncile și ne delectam cu ciocolată 😀 asta în special de 8 martie 😀

    Tare frumos mai era.

    Să ai o primăvară liniștită și caldă!

    Apreciază

    • Oooo, daaaa… ce ne mai plăcea să nu facem ore şi să povestim, eheeiii… 😀
      Noi nu primeam ciocolată 😦
      Şi a ta să fie blândă cu tine şi plină de împliniri! Mulţumesc, Lavinia!

      Apreciază

  8. Drugwash zice:

    Eşti prea bună pentru lumea asta.

    Apreciat de 2 persoane

  9. ladyniculina zice:

    Bună seara! Adevărat 1 martie sa rămână sărbătoare!💃
    Maine va doresc o zi minunata și plina de bucurii! Cu drag un somn dulce și pufos!😘

    Apreciază

  10. Ileana zice:

    Primavara frumoasa cu bucurii! ❤

    Apreciază

  11. Lia zice:

    Multumiri! De-ai sti cate amintiri mi-ai rascolit. Si eu am prins in snurul alb cu rosu doar ganduri bune. O primavara calda si senina, Potecuto!

    Apreciază

  12. vavaly zice:

    eu abia de cativa ani,alaturi de Dante,simt bucuria daruirii martisoarelor.si asta pentru ca sunt mesterite de mine alaturi de el. azi era asa de grijuliu cu martisoarele, si a luat banuti sa cumpere ghiocei ptr doamna. cum sa nu te emotionezi? PRimavara cu ghiocei draga mea!

    Apreciază

    • Eu am mai zis că sunt fan Dante. Îl iubesc în secret de la poza cu cireşele la urechiuşe 😳
      Dragul de el, câtă zdroabă cu toate astea 😀
      Tu acum ai ghioceii tăi aşa că îţi urez să-ţi fie sănătoşi şi voioşi, să vă bucuraţi de copilăria lor!

      Apreciază

  13. Monik zice:

    Purtat de vant, a ajuns si la mine martisorul trimis de tine. Multumesc!
    O primavara in culori vii iti doresc!

    Apreciază

  14. Ivy zice:

    Martisorul oferit de copii, gestul, nu neaparat obiectul, induioseaza mereu. Timid, nu stie ce sa faca cu el de zici ca duce toate greutatile lumii pana cand spune si urarea repetata de o mie de ori cu mama acasa si pe drum, ma fac zambesc, stiind ca la randul meu am trecut prin asta. E frumos 1 Martie. 😀

    Apreciază

  15. Săru-mâna și mulțumesc frumos pentru mărțișorul meșteșugit atât de bine! Nu știam că în anii bisecți primesc și bărbații astfel de simboluri, dar acum am un motiv să mă mândresc și eu. 🙂

    Apreciază

  16. Drugwash zice:

    Fie-ţi primăvara caldă şi senină precum sufletul tău!

    Apreciază

  17. Da, şi la noi tot sărbătoare e şi e o sărbătoare care mie îmi place tare mult.
    Apropo de emoţia cu care dăruiesc ăştia mici: al meu mic s-a temut azi că poate n-o sa-i placă doamnei învăţătoare mărţişorul şi o să i-l dea înapoi. S-a liniştit, totuşi, când l-a îmbrăţişat. Doamnei de germană i-a dat unul ieri şi unul azi, să fie sigur 🙂

    Apreciază

  18. doarnicol zice:

    O primăvară frumoasă și caldă, dragă Potecuță!

    Apreciază

  19. psi zice:

    anul acesta am ratat dăruitul mărțișoarelor. cel de anul trecut. dar ador să primesc și mă bucură fiecare tăbluță primită și le port. cu drag. cu prețuire față de omul care s-a gândit la mine.
    astăzi însă, mă miră și mă cutremură, am umblat ore bune pe stradă și am văzut… o absență de mărțișor. prea puține dintre doamnele și domnișoarele grăbit mai purtau semn alb și roșu, semn de drag și de prețuire. și asta e chiar foarte trist.
    să te însoțească primăvara pe drumul tău, potecuță! 🙂

    Apreciază

    • Am fost pe fugă azi şi nu am avut timp să observ. Mai bine aşa dacă spui că lipseau mărţişoarele din pieptul doamnelor. Eu am şi voi avea toată luna. O păpuşică, o buburuză, şnur la mână 😀
      Să fie primăvară şi pe drumul tău, psi! Mulţumesc!

      Apreciat de 1 persoană

  20. 1lauralaly zice:

    Primavara senina si plina de bucurii,draga mea. Inca mai simt emotia din anii in care a darui un martisor era ceva normal si parca purta in el ceva magic.

    Apreciază

  21. Adriana zice:

    Dacă nu am stiut sa ma bucur de mărtisoare, sa stii ca datorita tie le voi pretui mai mult. Primesc gandul tau rosu cu alb și il asez printre cele pe carele am cand iți pronunt numele. Sa ai o primavara pe cinste, potecuta! Esti formidabilă!

    Apreciază

  22. Irina zice:

    O primăvară frumoasă, cu bucurii!

    Apreciază

  23. Oana zice:

    Eu împrumut o rază de soare și ți-o dăruiesc. În semn de drag și de mărțișor… Pentru că Potecuțului meu iubit îi șade bine luminos! 🙂

    Apreciază

  24. Nautilus zice:

    „În dimineaţa zilei de 1 Martie, se ducea la catedră şi spunea răspicat „haideţi, puneţi toate mărţişoarele aici”.”

    Această fază are și un umor inestimabil.

    Apreciază

  25. Divort Rapid zice:

    Sigur nu confundam 01 cu 08 martie? Nu cumva au semnificatii diferite ?

    Apreciază

  26. Mami zice:

    O primăvară calda si frumoasa!

    Apreciază

  27. La fiecare 1 Martie, ne amintim de clipele acelea frumoase, când eram la școală și primeam sau ofeream mărțișoare.Se spune că se va lua inițiativa ca acest obicei care nu se întâlnește decât la câteva popoare, să fie proclamat ca sărbătoare cultural-tradițională a poporului nostru.

    Apreciază

  28. Câtă emoţie şi preţuire ai adunat în cuvintele tale. Frumos! Să-ţi fie primăvară mereu, cu zâmbet de mărţişor în suflet şi în gând, Potecuţă! 🙂

    Apreciază

  29. Ganduri de bine si din partea fr-micilor si un martisor asa, imaginar, dar frumos si cu bun gust :*

    Apreciază

  30. ecoarta zice:

    Mulţumesc pentru gândul bun! Cine se mai gândeşte azi la dascăli!? Să ai o primăvară minunată!

    Apreciază

  31. Ştefania zice:

    Dragă îmi era şi mie ziua de 1 Martie să ofer mărţişoare învăţătorilor şi profesorile, dar îmi era dragă şi pentru că aşa cum era şi este şi acum obiceiul la noi în ziua de 1 Martie ofeream mărţişoare băieţilor, iar în ziua de 8 Martie primeam noi fetele daruri, simbolice bineînţeles, de la băieţi.
    O primăvară veselă şi înmiresmată îţi doresc, potecuţă dragă! ❤ 🙂

    Apreciază

    • Cu suflet de copil, fiecare sărbătoare era specială. Să nu pierdem asta de tot, ar fi păcat…
      Mulţumesc, Ştefania! Să ai şi tu numai bucurii în primăvara asta şi în anotimpurile ce vor veni!

      Apreciază

  32. 13angi13angi zice:

    Ce mult ma regasesc in cuvintele tale…
    Sa ai o primavara fumoasa!

    Apreciază

Lasă un comentariu