Am avut învăţător. Şi asta aproape că mă durea în zile ca cea de mâine şi în 8 Martie. Era la clasa paralelă, o doamnă învăţătoare aşa cum credeam eu că trebuie să fie o învăţătoare. Frumoasă şi blândă, caldă şi elegantă. Domnul Petru ne era un al doilea tată, îl iubeam nespus în ciuda pasiunii lui pentru matematică şi a tonului ridicat pe care îl folosea atunci când noi nu dovedeam prea mult talent la materia lui preferată. În dimineaţa zilei de 1 Martie, se ducea la catedră şi spunea răspicat „haideţi, puneţi toate mărţişoarele aici”. Prea dur pentru noi, cei 32 de copii, care strângeam cu emoţie bucăţica aia de metal legată cu şnur, pregătită de cu seară de mamele grijulii. Apoi, ca şi cum nu s-a întâmplat nimic, treceam la exerciţii.
Îi invidiam pe elevii mamei mele, ştiam cum e ea, cum ştie ea să primească mărţişoarele, cum îi face pe ei să înţeleagă şi să simtă sărbătoarea. Am fost de câteva ori la orele ei şi aproape că simţeam gelozia chiar şi la vârsta aia fragedă, de grădiniţă, când o vedeam cum îi îmbrăţişează pe fiecare în parte, cum îşi pune în piept mărţişoarele lor şi cum ştie să se bucure de ele.
Aşteptam ziua aia doar ca să vină ea de la şcoală cu plasa plină, să mă lase să le înşir pe covor, să le sortez, să le pun pe toate hainele, să îmi aleg unul preferat, apoi altul şi tot aşa. Chiar era sărbătoare. Singura problemă pe care o aveam era aceea că mă temeam că al meu nu e la fel de frumos ca cele pe care le primea. Deh, eram copil… ce să înţeleg eu cum simte o mamă. Şi bucuria din ochii ei era imposibil de măsurat. Când am mai crescut, am înţeles şi de ce lăcrima atunci când citea mesaje, scrise stângaci, cu litere de-o şchioapă, aşa cum scrie un copil în primele clase. „Doamna, eu vă iubesc!” e unul dintre ele. Unul care mi-a rămas întipărit pe retină şi de care îmi amintesc clar că a impresionat-o şi pe ea. Era scris de un copil rămas repetent şi ajuns la ea în clasă abia în acel an. Atunci am înţeles că pentru un dascăl nu există mărţişoare urâte sau ieftine. Există doar gestul dăruit din suflet şi mânuţă de copil. Şi ştiu şi cum şi ce simte un copil când oferă unui dascăl, aşa că nu ar trebui să existe termeni de comparaţie între simbolurile astea.
Cu două săptămâni înainte de prima zi a lui martie, sufrageria se umplea de cartoane colorate, pensule, carioci, acuarele, aţe, fundiţe şi şnururi. Făcea ea câteva modele de felicitări, ca să le fie mai uşor copiilor ei să facă altele după model şi să ducă acasă la mămicile lor.
Abia din clasa a V-a am început să simt şi eu bucuria dăruirii, când mergeam cu mărţişoare pentru fiecare profesoară în parte. Şi noi, fetele, mai primeam dar mai greu. Şi în 5-8 şi la liceu, am avut 4 băieţi în clasă. Bieţii de ei, cu 26 de fete pe cap, sigur nu a fost uşor 😀
Dar a fost şi un an bisect când au primit ei de la noi. Cred şi eu că a fost o bucurie, fiecare cu câte 26 de mărţişoare în buzunar, au fost răzbunaţi.
Unul dintre cele mai dragi mărţişoare primite, a fost în primul an de facultate când, nefiind acasă să particip la fabricarea felicitărilor pentru mămicile micuţilor mamei, s-a gândit că mi-ar fi dor. Şi am primit în cutia poştală de la noua „casă” o felicitare făcută de cei 25 de copilaşi din clasa I-a B, semnată de fiecare aşa cum a ştiut. O am şi acum şi e priceless.
Ce-am vrut eu să spun cu toată povestea de mai sus e că eu am crescut aşa, ca 1 Martie să fie sărbătoare şi aşa vreau să rămână. Că sunt kitschuri sau nu, pentru mine un mărţişor e o bucurie. Şi sper că şi pentru voi.
Am vrut să las postarea pentru mâine şi azi să nu scriu nimic. Sau să scriu ceva de umplutură. Dar m-am răzgândit şi sper să primiţi şi aşa, în avans. Aş fi vrut să vă pot trimite câte un mărţişor tuturor, inclusiv domnilor (eu aşa ştiu, în ani bisecţi domnii primesc) dar ştiţi că nu pot. Leg câte un gând bun şi cald de un şnuruleţ şi le dau drumul în vânt, cu speranţa să ajungă la voi.
Doamnelor educatoare şi învăţătoare care-mi treceţi pragul, vă sărut mâinile! Cu suflet de copil cu mamă dascăl, vă iubesc. Cu suflet de fost elev, vă preţuiesc! Să aveţi puterea de a creşte şi pe viitor generaţii de oameni frumoşi şi demni.
Mămicilor, vă îmbrăţişez cu drag! Să vă vedeţi puii împliniţi şi fericiţi!
Doamnelor, domnişoarelor, sunteţi minunate! Să nu uitaţi asta, da? 😉
Domnilor, vă salut cu drag. Şi vă fac compătimitor cu ochiul pentru că ştiu că şi anul ăsta, deşi după tradiţie n-ar trebui, tot trebuie să oferiţi 😀
Să primiţi şi să oferiţi cu bucurie!
O Primavara frumoasa si tie! Si oentru mine tot sarbatoare ramane ….toata luna ,mai ales ca am un martisor drag …acasa!
ApreciazăApreciază
Să îţi trăiască mărţişorul şi să îţi fie toate zilele o sărbătoare!
ApreciazăApreciază
Acum m-am prins cum e cu anul bisect. 😀 Știi ce nu-mi place mie acum? Că unele învățătoare sau profesoare se uită strâmb dacă copilul îi oferă doar o zambilă sau un simplu mărțișor. În rest, îți doresc o primăvară frumoasă ca suflețelul tău drag, pe care eu una, îl apreciez. Te pup!
ApreciazăApreciază
Sper din suflet că sunt excepţii. Vreau să cred asta..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt convinsă că sunt. Iar acele persoane nu sunt apreciate la adevărata lor valoare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Să ai şi tu o primăvară frumoasă, fată veselă! Şi îţi mulţumesc tare pentru urarea ta frumoasă! Mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am avut învățătoare. Și abia așteptăm sa-i oferim mărțișoare 🙂
E o tradiție frumoasă, dar e oarecum pe cale de dispariție. Nici mărțișoarele nu mai sunt ce au fost 🙂
ApreciazăApreciază
Ei, şi de noi depinde să nu lăsăm să se stingă bucuria. szqwer, de pildă, povestea despre fiul ei şi despre cum îl învaţă să dăruiască mărţişoare. E important să-i învăţăm pe cei mici despre asta. Aşa, poate, mai e o şansă să nu uităm…
ApreciazăApreciază
E și asta o soluție de moment. Dar nu cred ca putem ține pasul cu ceea ce le oferă tehnologia, comercialul, modernitatea.
ApreciazăApreciază
Da, ai dreptate. Din păcate. Eu tot vreau să sper că ceva va mai rămâne. Ce şi cum, nu ştim…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cata inima ai tu!
ApreciazăApreciază
Amintirile sunt frumoase, de aia.
ApreciazăApreciază
Amintirea este capacitatea de a reprezenta trecutul cu mintea si inima prezentulu. Tu le ai frumoase.
ApreciazăApreciază
Din păcate sunt dascăli care nu prețuiesc nimic. Eu aici, la mine, am una într-adevăr bătrână, care le-a spus copiilor că decât să vină unu c-o floare, altul cu-o ciocolată sau orice chestie de genul, mai bine pun bani și-i cumpără ceva util, cum ar fi un cuptor cu microunde, că tocmai i s-a stricat 🙂
Să ai o primăvară plină de flori, Potecuță! 🙂
ApreciazăApreciază
Ştiu… Ştiu şi e trist că e aşa. Pe de altă parte, ştiu şi mămici isteţe nevoie mare care se plantează la uşa cancelariei şi cred că dacă dau o cafea, copilul lor va fi ăl mai deştept din clasă. Ghinion, nu e. Mno, să nu intrăm pe teren minat 😀
Hai, mai bine, să bem un ceai, un suc, o ceva
ApreciazăApreciază
🙂 Un somn! :))
ApreciazăApreciază
Noapte bună! 😉
ApreciazăApreciază
Merci, merci! Dar parcă-aș mai bântui oleacă pe bloguri că parcă să dorm de la ora asta mi-e rușine 😀
ApreciazăApreciază
Ajungi tu babă ca mine şi ai vrea să nu munceşti la ore din astea şi să dormi 😛
să nu zici că nu ţi-am spus 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoase amintiri ! Pretioase!
Sa oferim ,zic!
ApreciazăApreciază
Sunt parte din mine, ţin la ele.
Păi, să! 😀
ApreciazăApreciază
Eu nu îmi amintesc prea multe de pe vremea când aveam educatoare…dar știu că mai apoi în școala generală erau foarte frumoase zilele de 1 și de 8 martie…
Unii profesori ne lăsau mai liberi, și puteam să vorbim, ne uneam toți băncile și ne delectam cu ciocolată 😀 asta în special de 8 martie 😀
Tare frumos mai era.
Să ai o primăvară liniștită și caldă!
ApreciazăApreciază
Oooo, daaaa… ce ne mai plăcea să nu facem ore şi să povestim, eheeiii… 😀
Noi nu primeam ciocolată 😦
Şi a ta să fie blândă cu tine şi plină de împliniri! Mulţumesc, Lavinia!
ApreciazăApreciază
Eşti prea bună pentru lumea asta.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Îţi mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Lumea ar trebui să-ţi mulţumească fiindcă ai încredere în ea şi o iubeşti, poate mai mult decît merită…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Bună seara! Adevărat 1 martie sa rămână sărbătoare!💃
Maine va doresc o zi minunata și plina de bucurii! Cu drag un somn dulce și pufos!😘
ApreciazăApreciază
Sper că urarea e pentru toţi cei care vin pe potecuţe! Nu? Altfel nu ai avea de ce vorbi cu „vă doresc”. 😉
Mulţumesc! Să ai şi tu o seară frumoasă şi liniştită!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Primavara frumoasa cu bucurii! ❤
ApreciazăApreciază
Mulţumesc, Ileana! Asemenea îţi doresc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumiri! De-ai sti cate amintiri mi-ai rascolit. Si eu am prins in snurul alb cu rosu doar ganduri bune. O primavara calda si senina, Potecuto!
ApreciazăApreciază
Sper că doar amintiri frumoase! Eu mulţumesc că l-ai primit pe-al meu, Lia!
O primăvară plină cu zâmbete să ai!
ApreciazăApreciază
eu abia de cativa ani,alaturi de Dante,simt bucuria daruirii martisoarelor.si asta pentru ca sunt mesterite de mine alaturi de el. azi era asa de grijuliu cu martisoarele, si a luat banuti sa cumpere ghiocei ptr doamna. cum sa nu te emotionezi? PRimavara cu ghiocei draga mea!
ApreciazăApreciază
Eu am mai zis că sunt fan Dante. Îl iubesc în secret de la poza cu cireşele la urechiuşe 😳
Dragul de el, câtă zdroabă cu toate astea 😀
Tu acum ai ghioceii tăi aşa că îţi urez să-ţi fie sănătoşi şi voioşi, să vă bucuraţi de copilăria lor!
ApreciazăApreciază
Purtat de vant, a ajuns si la mine martisorul trimis de tine. Multumesc!
O primavara in culori vii iti doresc!
ApreciazăApreciază
A ajuns atât de departe?? Mă bucur tare!
Primăvară cu bucurii şi ţie, Monik!
ApreciazăApreciază
Martisorul oferit de copii, gestul, nu neaparat obiectul, induioseaza mereu. Timid, nu stie ce sa faca cu el de zici ca duce toate greutatile lumii pana cand spune si urarea repetata de o mie de ori cu mama acasa si pe drum, ma fac zambesc, stiind ca la randul meu am trecut prin asta. E frumos 1 Martie. 😀
ApreciazăApreciază
La tine m-am gândit prima dată când am scris de dascăli, ştiam eu că tu ştii… 😉
ApreciazăApreciază
Stiu, dar ma bucur sa aflu ca esti printesa unei dascalite.
ApreciazăApreciază
Daaa, o dăscăliţă tare, tare iubitoare de copii. Doamne, câte zăpăceli le mai făcea. Inclusiv, pe vremea lui RoBingo, făcea panoul ăla din cofrag de ouă şi lipea cartoane pe găurile alea, cu cifre şi întrebări şi premii şi… o grămadă 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Săru-mâna și mulțumesc frumos pentru mărțișorul meșteșugit atât de bine! Nu știam că în anii bisecți primesc și bărbații astfel de simboluri, dar acum am un motiv să mă mândresc și eu. 🙂
ApreciazăApreciază
Ţine minte pentru 2020 😉
ApreciazăApreciază
Fie-ţi primăvara caldă şi senină precum sufletul tău!


ApreciazăApreciază
Mulţumesc, Dragoş!
Ai fost în moderare dar nu ştiu de ce
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cele două link-uri ale muţunachilor – mereu uiţi. 🙂 Las’ că nu-i bai, sînt obişnuit. 😉
Să-ţi fie bine şi frumos! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Să ne fie tuturor!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, şi la noi tot sărbătoare e şi e o sărbătoare care mie îmi place tare mult.
Apropo de emoţia cu care dăruiesc ăştia mici: al meu mic s-a temut azi că poate n-o sa-i placă doamnei învăţătoare mărţişorul şi o să i-l dea înapoi. S-a liniştit, totuşi, când l-a îmbrăţişat. Doamnei de germană i-a dat unul ieri şi unul azi, să fie sigur 🙂
ApreciazăApreciază
Off, sărăcuţul de el… îţi dai seama ce emoţie pe capul lui…
Mă bucur că a fost primit frumos darul lui!
ApreciazăApreciază
O primăvară frumoasă și caldă, dragă Potecuță!
ApreciazăApreciază
Mulţumesc, Nicol! La fel să fie şi a ta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
anul acesta am ratat dăruitul mărțișoarelor. cel de anul trecut. dar ador să primesc și mă bucură fiecare tăbluță primită și le port. cu drag. cu prețuire față de omul care s-a gândit la mine.
astăzi însă, mă miră și mă cutremură, am umblat ore bune pe stradă și am văzut… o absență de mărțișor. prea puține dintre doamnele și domnișoarele grăbit mai purtau semn alb și roșu, semn de drag și de prețuire. și asta e chiar foarte trist.
să te însoțească primăvara pe drumul tău, potecuță! 🙂
ApreciazăApreciază
Am fost pe fugă azi şi nu am avut timp să observ. Mai bine aşa dacă spui că lipseau mărţişoarele din pieptul doamnelor. Eu am şi voi avea toată luna. O păpuşică, o buburuză, şnur la mână 😀
Să fie primăvară şi pe drumul tău, psi! Mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Primavara senina si plina de bucurii,draga mea. Inca mai simt emotia din anii in care a darui un martisor era ceva normal si parca purta in el ceva magic.
ApreciazăApreciază
Păstrează emoţia aia, Laura! Face bine 😉
Te îmbrăţişez!
ApreciazăApreciază
Dacă nu am stiut sa ma bucur de mărtisoare, sa stii ca datorita tie le voi pretui mai mult. Primesc gandul tau rosu cu alb și il asez printre cele pe carele am cand iți pronunt numele. Sa ai o primavara pe cinste, potecuta! Esti formidabilă!
ApreciazăApreciază
Zile cu soare în sufletul tău frumos, Adriana! Îţi mulţumesc pentru cuvintele calde şi frumoase!
ApreciazăApreciază
O primăvară frumoasă, cu bucurii!
ApreciazăApreciază
Şi a ta să fie frumoasă, Irina!
Mulţumesc!
ApreciazăApreciază
Eu împrumut o rază de soare și ți-o dăruiesc. În semn de drag și de mărțișor… Pentru că Potecuțului meu iubit îi șade bine luminos! 🙂
ApreciazăApreciază
Sunt de preţ şi de folos razele de soare! Îţi mulţumesc, Oana dragă!
Să ai o primăvară blândă cu sufletul tău!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„În dimineaţa zilei de 1 Martie, se ducea la catedră şi spunea răspicat „haideţi, puneţi toate mărţişoarele aici”.”
Această fază are și un umor inestimabil.
ApreciazăApreciază
Absoluuut! Acum când mi-l amintesc şi mă gândesc la el ca la un bărbat copleşit de ziua aia, mi se pare delicios. Dar atunci, copii fiind, ne părea total lipsit de sentimente 😀
ApreciazăApreciază
Sigur nu confundam 01 cu 08 martie? Nu cumva au semnificatii diferite ?
ApreciazăApreciază
Vorbeam de mărţişoare. Nu de 1 se oferă mărţişoare? Sau unde e confuzia? 🙄
ApreciazăApreciază
O primăvară calda si frumoasa!
ApreciazăApreciază
Mulţumesc, Mami! Şi a ta să fie frumoasă şi plină de bucurii!
ApreciazăApreciază
La fiecare 1 Martie, ne amintim de clipele acelea frumoase, când eram la școală și primeam sau ofeream mărțișoare.Se spune că se va lua inițiativa ca acest obicei care nu se întâlnește decât la câteva popoare, să fie proclamat ca sărbătoare cultural-tradițională a poporului nostru.
ApreciazăApreciază
Ohhho, ce bine ar fi! Şi m-aş bucura tare să împrumute şi alţii sărbătoarea asta. Că noi am împrumutat destule de la ei.
ApreciazăApreciază
Câtă emoţie şi preţuire ai adunat în cuvintele tale. Frumos! Să-ţi fie primăvară mereu, cu zâmbet de mărţişor în suflet şi în gând, Potecuţă! 🙂
ApreciazăApreciază
Să ne fie aşa tuturor! Mulţumesc mult pentru gândurile calde!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ganduri de bine si din partea fr-micilor si un martisor asa, imaginar, dar frumos si cu bun gust :*
ApreciazăApreciază
Drăgălaş mărţişorul ăsta imaginar! 😉 Mulţumesc!
Primăvară cu împliniri!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc pentru gândul bun! Cine se mai gândeşte azi la dascăli!? Să ai o primăvară minunată!
ApreciazăApreciază
Eu vreau să cred că mai sunt ca mine. Sunt sigură că mai sunt.
Mulţumesc! Primăvară cu bucurii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dragă îmi era şi mie ziua de 1 Martie să ofer mărţişoare învăţătorilor şi profesorile, dar îmi era dragă şi pentru că aşa cum era şi este şi acum obiceiul la noi în ziua de 1 Martie ofeream mărţişoare băieţilor, iar în ziua de 8 Martie primeam noi fetele daruri, simbolice bineînţeles, de la băieţi.
O primăvară veselă şi înmiresmată îţi doresc, potecuţă dragă! ❤ 🙂
ApreciazăApreciază
Cu suflet de copil, fiecare sărbătoare era specială. Să nu pierdem asta de tot, ar fi păcat…
Mulţumesc, Ştefania! Să ai şi tu numai bucurii în primăvara asta şi în anotimpurile ce vor veni!
ApreciazăApreciază
Ce mult ma regasesc in cuvintele tale…
Sa ai o primavara fumoasa!
ApreciazăApreciază
Mă bucur mult că e aşa!
La fel îţi doresc, cu tot dragul!
ApreciazăApreciază