Pentru că e vineri, îmi daţi voie la o porţie de frământări existenţiale? De data asta nu e zuzăneala care mă caracterizează câteodată, e altceva. Pe cât de zdrăngănit, pe atât de serios. Că poate voi râdeţi da’ eu mă afund în chintesenţă. Despre reţete care, pentru mine, au un singur ingredient de bază şi anume google translate, am mai adus eu vorba pe aici şi am mărturisit că prima dată verific ingredientele. Dacă nu necesită nimic care creşte într-un copac din Venezuela, sunt şanse mari să accept că mă bate-un gând. Dar gândul bate în retragere la al doilea rând al textului alocat modului de preparare. El începe promiţător cu „ceapa se taie mărut, ardeiul cubuleţe, roşiile felii subţiri”. E de bun simţ, zic. Dar continuă absolut dezastruos cu „şi se face o reducţie de”. Aici spun pas fără urmă de strângere de inimă. Să rămână ei cu reducţia că eu stau cu ceapa netăiată până găsesc o reţetă care nu umblă cu nasu’ pe sus, satisfăcută că m-a făcut praf din două rânduri şi mi-a demonstrat că habar n-am.
De acelaşi tratament beneficiază şi reţeta care-mi spune că „mai întâi ne asigurăm că untul e emulsionat” pentru că oricât de îngăduitoare aş fi, nu accept ca o tartă de prune să mă trateze cu superioritate. Aici situaţia se prezintă cât se poate de clar.
Să trecem la operaţiunea „Zama” că vreau să mă lămuriţi.
Io sunt ardeleancă din tată-n moşi. Că de strămoşi nu sunt sigură până la capăt, n-am făcut o disecţie a pomului genealogic, îi cred pe cuvânt pe bunicii care s-au jurat că nu-şi amintesc să se fi rătăcit vreo picătură de sânje din alt neam în ADN-ul nost’. Păcat, aş fi vrut să fiu un cocktail de gene. Revin la zamă.
Absolut orice ardelean care se respectă, la întrebarea „mânci o zamă?”, te va întreba fără greş „de care?” sau, după caz, „cu ce?”. Şi are de ales între variantele „de burtă, de grumpene, acră sau de fâsaică”. Aţi înţeles. La noi în bătătură, zama înseamnă ciorbă. Dar!! Poate fi şi varianta „de la ţară” a mult mai preţiosului „zeamă”. Însă zeamă nu înseamnă ciorbă. Ca să mai zică cineva că ardelenii nu-s „fainoşagi” (nu ştiu ce înseamnă dar cred că-i de bine). Adică zamă egal ciorbă şi egal zeamă dar zeamă nu egal ciorbă.
Să vă explic: acelaşi ardelean care se respectă, pretin bun, suflet ales, cu tot dragul v-ar recomanda (dacă v-ar vedea cu ochii bulbucaţi de greaţă după o noapte în care v-aţi şpriţuit), să beţi zamă de curechi, adică de varză, adică moare. Sau zamă de pe castraveţi. Sau zamă de lămâie, ar spune ardelenii care s-au emancipat între timp.
No. Problema e : dacă vin la voi acasă şi vă cer zamă, ce primesc? Nu fiţi chitră să ziceţi „ciuciu” că la foame fac urât. Dar dacă cer zeamă? Că am înţeles eu că pe la capitală zamă e ceea ce la noi, în Ardealu’ nost’ de fală, se numeşte supă. Şi la noi supa e numai una: supa de găină, de pui, din care ai scos carnea după ce a fiert şi ai pus tăiţei sau găluşte. Altă supă nu e. Aici, dacă îl întrebi pe orice ardelean neaoş dacă vrea supă, ştie ce urmează. Bine, mai e aia cremă. Dar supa cremă de dovleac, nu e ceva ce ar comanda un ardelean la locul lui, aia numai ocoşii o mâncă. Şi eu sunt ocoşă de multe ori dar numa zâc, acum nu mă fălesc, acum discut.
Voi aţi înţeles ce mă macină pe mine? A, încă ceva: mă gândesc să fac tașche cu pegmez, cred că mi-ar ieşi că nu necesită reducţie şi cică e de prin Banat aşa că vestu’ fie cu noi 😉
Daca stau bine sa ma gandesc, te-as ruga, Potecuto, sa mai pui un polonic de zama, ca tu pare ca vrei sa ne complici aici. Zeama de la castraveti o mai fur pe o bucata de miez de paine, pe ascuns, cu cate un cartof prajit. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cosmisian, dar une scrie că aş avea de gând să vă dau io zamă? Nu scrie. Ba din contră, aş spune 😀
Aşa că îmi pare rău da’ n-am.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ba din contra…, uite zeama, uita zama, nu-i deloc, asa ia seama… hihi
ApreciazăApreciat de 2 persoane
În Moldova de unde îs eu, zamă=ciorbă de pasăre,porc,vită,restul sunt: borș cu fasole, borș cu legume etc. A da, moarea de curechi e tot moare,dar tasche cu pegmez,ce este??!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mno, vezi? Asta înseamnă că aş întâmpina nişte încurcături pe acolo. Dar borşul nu e tot ciorbă?
De tasche ăla a scris Ana mai jos, e specialistă. Eu azi am dat peste termenul ăsta căutând total altceva. Aşa că să nu crezi despre mine că-s expertă că nu-s 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
dar pe vremea copilăriei mele era borș… Mulțumesc Ana, pentru
ApreciazăApreciat de 1 persoană
scuze,de la zamă mi se trage!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀 😀
Zama rullz
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu, la noi e borș cu… sau asa era în copilărie, o fi devenit ciorbă între timp, mai știi?! Am văzut răspunsul Anei, cred că mi-ar plăcea tasche ăsta, deși dacă mă-ntreba cineva juram că nu-i mâncare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Găseşti variante pe net, arată bine. Nici eu n-aş fi spus că-i comestibil până azi 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu mi-s moldoveanca asa ca daca imi ceri zama, primesti o apa de aia cu taitei si cu bucăți de morcov in ea. Supa mai exact 🙂 La noi nu se folosește zama, zeama sau altceva, ci ciorba, bors, supa. Dar sunt exact ca si tine cand e vorba de retetele cu cuvinte pompoase :)) parca fac reteta dificila
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aha, am priceput ce-i zama. Dar dacă cer supă, tot aia primesc? 🙄
Păi, spune şi tu. Parcă citeşti raportul dintr-un laborator în care se fabrică o armă chimică, nu o reţetă de plăcintă cu mere. Zău aşa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La mine in zona nu se foloseste cuvantul zama. Dar daca ai cere, ai primi supa 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aha. Hai că încep să mă prind. Mulţumesc! 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Vad ca zapadaalbastra e tot din Moldova. Borsul e acrit cu bors, ala care se face cu tarate, iar ciorba e acrita cu altceva de exemplu lamaie. Supa nu e acrita.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nimic mai simplu. Am înţeles. Cu două moldovence, n-aveam cum să nu fiu lămurită. 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Io de la-nceput m-am gândit că vrei o ciorbă, numa’ că nu ştiam cu ce. Dacă vrei cu zeamă, eu mai degrabă ţi-aş da o pălincă înainte, că face bine la digestie 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu vreau nimic până nu înţeleg exact ce-mi daţi. Că devine tot mai greu. 😦
Da un pahar de… ar merge. Însă nu tărie că nu ţin la astea, mă fac turtă numai de la miros 😳
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Zama e mai veche, din moși-strămoși, dar ciorba și supa (zupa) câștigă teren.
ApreciazăApreciază
Şi moşii şi strămoşii ce mâncau când mâncau zamă?
ApreciazăApreciază
Aș paria pe zama goală 🙂 Cine știe?
ApreciazăApreciază
Greu, Nautilius! Greu cu atâtea zone şi denumiri. Când ţi-e foame, mănânci orice. Dar o şi păţăşti ca mine cu şunca. Oare am povestit?
Şi mai bine să fim informaţi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bree Potecuta , tasche cu pegmez iaste o prajituraa. Aka se face un aluat ca de taitei , ou , faina , apa si se intjnde , in el se pune un magiun de prune , ala e pegmezu si se prajeste in ulei. Se serveste cu smantana groasa.
Io , de la muma mea cetire , zama inseamna ciorba sau bors. Supa e supa , aka e dulce. Iar zupa , cum zic banatenii , ie numa de gaina/pui , se fierbe cu legume , se face zupa limpede si se adauga taitei sau fidea.
Ce prefer eu? In general borsul. Dar aici , cum traiesc cu un banatean si-un ardelean , mai fac compromisuri si prepar si zupa si ciorba. 😁
Iar in ceea ce priveste retetele care , cum scriai , vor mortis sa-mi demonstreze ca-s varza in cuina (bucatarie) , nici nu ma hazardez sa le citesc pana la final. Poa’ sa fje in esenta usoare ca pana de gasca….je m’en fout , cum zice Bourvil! 😜
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pe scurt, un fel de papanaşi care nu „e” tocma’ papanaşi da în mare aia e. Că în capul meu smântănă şi dulceaţă peste aluat prăjit, aia dă oricât aş căuta sinonime. 😀
Aoleu, măiculiţă care ai împărţit ţara în mai multe zone! Cum, Ana, supa e diferită de zupă? Sunt cu neuronii praştie. 😯
Nici nu merită citite alea, oricum noi suntem mai deştepţi ca ei 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nuuuuu….supa = zupa , numai ca banatenii ii spun zupa , ca-s gugulani. Restul tarii ii spune supa sau zama.
Daaa….cam asa , un fel de papanasi….tasche cu pegmez….astia p-aici au inluenta multa de la svabi si sarbi in cuvintele vorbite.
Noi ne inventam propria mancare…clar! 😄😄😄😄
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aaaa, aşa daaa! Că m-a luat cu ameţeală că zupa nu e supă. Gataaa, m-am prins!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/cuina-banateana/tasche-cu-pegmez.html
Uite reteta la o banateanca din zona , doamna Laurentiu este din Remetea , cred , la vreo 7km de Timisoara….tasche sta cred ca vine din germana , taschen , posetute….pegmez nu s’ ee un’ vine 😁😁😁
ApreciazăApreciază
Nici nu contează de unde vine dacă e bun, bun. 😉
Mulţam de link!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La mine primești zamă de ciorbă. Clar. Acum, depinde de care am în momentul respectiv. 🙂
ApreciazăApreciază
O zamă de ciorbă adică ciorbă strecurată? Fată veselă, ai milă, nu mă afunda şi mai rău
😦 La tine cer clătite, se ştieeee. Şi e la sigur 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) nu draga mea, ciorbă de-aia cu de toate, de uneori zici că-i tocăniță! Clătitele sunt bonus. Ahhh, ia să-mi pun soțul să-mi facă, vine weekendul! :)))
ApreciazăApreciază
Să nu-i spui de unde ţi-a venit ideea, bine? 🙄
Ahaaa, îmi dai şi d’aia şi d’aia? Să ştiu să vin flămândă. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Di tăti îți dau! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Io am trăit în familie emancipată unde se vorbea literar (şi se gătea dezastruos, mai puţin la bunici cu mătuşă cu tot). Aşadar cunosc doar supa şi ciorba. La noi dacă ceri „zeamă” te trimite la benzinărie. XD
Şi vorba lungă – sărăcia omului: hai că ţi-oi da o ciorbă de (gîturi de) pui, numa’ ce-am stins focu’ la oală de vreo juma’ de oră! 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
E perfeect, hai că ne înţelegem dacă ai doar supă şi ciorbă în „meniu”. Atâtea complicaţii, spune tu. La ce folosesc atâtea feluri de mâncare?
E acră ciorba ta de pui?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Io mă înţeleg cu oricine dacă mi-e foame. XD Am atît de puţine no-no pe listă încît practic sînt o comoară la casa omului. 😛
Ciorbiţa e acrişoară, am pus un kil de borş la ditamai oala (nu ştiu cît are: 6-8 kg cred) plus pastă de roşii. A ieşit groasă, că aşa poftă mi-a fost de-o ciorbă că am pus de toate, să fie şi să prisosească. XD
Supa la mine tre’ să fie „dulce”, mai bine zis ne-acră. Se admite însă supa de roşii care e doar puţin acrişoară, abia sesizabil, din natura ei, fără să se folosească acreală adiţională. Ciorbă e orice „zeamă-lungă” care-i acră, indiferent din ce-i făcută. 🙂
Hai, te muţi la Ploieşti, unde mîncarea-i simplă (şi bună)? 😛 😀
ApreciazăApreciază
Aha, hai că se face lumină. Numai că nu toate ciorbele sunt acre. Aia de fasole şi de cartofi, de exemplu. Astea două nu-s.
Dar nu zici nimic de smântână? Cum să pui borş şi să nu pui smântână? Nişte tarhon(tarcăn la noi) la oţet şi leuştean şi gata.
Să ai poftă!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pe la noi cam toate ciorbele-s acre, inclusiv alea zise de tine. De fapt eu nici nu pot spune că am făcut ciorbă de pui doar fiindcă am fiert cîteva gîturi şi am aruncat zarzavat în zeama lor (că gîturile-s pentru copilu’, nu pentru mine). Ceapă, morcov, păstîrnac, ardei gras, cartofi, o mînă de orez, o mînă de paste spiralate, o cutiuţă dublă de pastă de roşii, un kil de borş şi cîteva frunze de leuştean uscat (n-am folosit niciodată tarhon, nu se prea găseşte pe aici dar am seminţe, poate pun în grădină anu’ ăsta, de curiozitate). Cartofii-s baza. De obicei pun doar Delikat pe lîngă cartofi, da’ acu’ am avut zarzavat de la mătuşă-mea. Aşa că s-ar putea numi ciorbă de cartofi cu urme de pui. 😀
Ciorba de fasole se acreşte cu puţin oţet. Chiar şi pe asta de cartofi am făcut-o multă vreme cu oţet, că borşul nu mi-l permit mereu (am făcut astă-vară la borcan, pentru prima oară, da’ nu pot să-l ţin pînă iarna). Cîndva demult foloseam sare de lămîie la acrit dar nu e prea plăcută la gust. Sărăcia însă te obligă uneori să alegi ce se poate, nu ce-ai vrea. 😉
Cred că indiferent de zonă, fiecare găteşte după cum a învăţat. Eu am prins de la bunică-mea maternă care era de origine din Giurgiu şi avea un stil de a găti (şi de a vorbi) mai diferit faţă de restul familiei şi care era perfect pe gustul meu. Cealaltă bunică, unguroaică get-beget, nu prea mi se potrivea pe gusturi, în schimb făcea nişte torte (torturi) faine cînd era vreo aniversare mare. Maică-mea a fost întotdeauna oaia neagră a familiei, habar n-a avut să gătească, rareori o mai brodea. Taică-meu dacă voia o mîncare pe gustul lui şi-o gătea singur. XD Şi uite-aşa am ieşit io o combinaţie de toate alandala. XD XD XD
ApreciazăApreciază
Uitasem: nu-mi place smîntîna în mîncare, fără excepţie. Am o mare problemă cu laptele, de mult de tot şi dacă văd că se topeşte smîntîna şi dă aspectul ăla alb-lăptos mîncării, se pune ficatu’ băţ şi nici că mă mai ating de mîncare trei zile.
Mulţam de urare, tocmai am mîncat o porţie de „zeamă groasă” şi mă simt ca-n paradis. Doamne, ce poftă îmi fusese de-o biată ciorbă! 🙂
ApreciazăApreciază
Auch! În cazul ăsta, sper că nu ţi-am stricat pofta cu smântâna mea.
Ai dreptate, fiecare găteşte cum e învăţat şi gusturile diferă. Că reţetele se pot schimba, în funcţie de gusturi. E bun tarhonul la ciorbe, are gust interesant.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şezi blîndă, nu mi-ai smîntînit pofta. 🙂
Reţetele se schimbă şi în funcţie de ce-ai prin casă. 😉
O să încerc odată şi tarhonul, cînd oi prinde. Era de mult pe listă oricum. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
la noi in casa sotul a adus vorba asta, zama. dar asta doar din pricina ca niciodata nuidentifica exact ce anume am gatit eu: ca e supa ca e bors ca e ciorba. asa ca la noi daca e cu lichid e clar zama. in rest e zeama de varza.
ApreciazăApreciază
Şi nu e bine aşa? Că nu se cădea să spună că borşul tău e delicios când tu de fapt ai gătit supă. S-a asigurat că nu dă greş 😀
Apropo, între ciorbă şi borş e diferenţă majoră? 🙄 Aici am o scuză, pe la noi nu prea e cu borş.
ApreciazăApreciază
habar n am . de cand cu zama nu mi mai bat capul . important e sa se manance 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
coreect!
ApreciazăApreciază
Eu am avut o revelație existențială citind această postare. E vorba de autocunoaștere, mai precis de o clară și atentă introspecție…
(Hiii, ț-am zâs-o 😀 😀 😀 ) mă gândeam la „zuză”.
Io, știi că vorbesc aceeași limbă,(mânc aceeași zamă) așa că nu-mi spui nimic nou. Supa e cea cu tăieței (sau găluște de gris) de găină, dar și de vită. Identic făcută. Eu așa știu. 🙂
ApreciazăApreciază
Vai, sweety, nu-i destul că mă chinui să pricep care-i zupă, care-i borş, ce-i ciorba, mă iei cu introspecţii… bine că fu’ numai de încălzire 😀
Eu n-am vrut să vă zic, am vrut să-mi ziceţi. Dar noi ştim acelaşi lucru, avem imagini la fel la auzul cuvântului suupăăă, ai dreptate. Parcă era un banc cu supă. Cu şelpişoli. Sau delirez iar? 🙄
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Glumeam, mi-a plăcut „zuză”. Nu știu bancul. 🙂
ApreciazăApreciază
Nici eu. Dar sună cunoscut 😀 sigur era ceva cu supă. Stai să caut.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀 😀 😀 Am găsit. Ăla e. Dar e cu plostii şi mi-e luşine 😳
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază
In Dobrogea nu cred ca primesti ceva daca zici ,,zama”. :)))) Nici macar apa de mare. 😛
ApreciazăApreciază
Da altceva primesc? Dacă cer supă, ce-mi dai? Întreb şi eu.. 😀
ApreciazăApreciază
Iti dau ce-mi ceri, bineinteles. 😀
ApreciazăApreciază
Ciocolată. Dau ness la schimb că n-am uitat că nessul e numai al tău 😀
ApreciazăApreciază
La cicocolata ai concurenta iubirile mele, sotul si Maria, dar tai de la portie pe cel care ma supara primul. :))))
ApreciazăApreciază
Hm. Ok. Şi pe urmă eu împart porţia mea cu cel căruia i-ai tăiat din porţie 😀
ApreciazăApreciază
Eu comentez ce-am inteles. Pentru rest, ii las pe cei de peste munti sa-si bata capul.
Asa ca, daca cineva mi-ar cere o zeama sau o zama care pentru mine e o zeama fara „a”, i-as da o apa in care am fiert ceva. Ca e carne sau leguma, nu conteaza, tot o zeama, fie una, fie alta.
Ciorba si supa sunt zemuri pregatite. In pregatirea sau potrivirea lor se regaseste talentul bucatarului.
Nu stiu daca ti-am mai spus, dar ma duc intr-o vizita si gazda ne serveste burta fiarta si mai in mijlocul mesei, mujdei de usturoi, sare, piper, smintina si otet. Ei bine, am aflat ca fiertura ne fusese servita drept ciorba de burta. Amu, ce draci era sa spun, in vizita fiind? Mi-am preparat singur ciorba si-am tacut. 😉
ApreciazăApreciază
Şi supa e pregătită? Uf. Părea simplu până acolo.
Am auzit că se face asta când o vrei ca atare, adică un fel de burtă scăzută (Doamne, cum sună 😀 ) nu ciorbă. Şi o aduce cu foarte puţin sos dar în rest tu o pregăteşti. Dar şi ciorba să fie servită tot în modul ăsta, n-am mai auzit. Sau nu-mi amintesc. Na, măcar nu ai ce vină să-i aduci gazdei. Că dacă nu e bună, e de vină cel care a amestecat ingredientele 😀 😀
ApreciazăApreciază
Tu vino-n vizita, ca in rest, ne-om intelege noi de-un fel 😆
ApreciazăApreciază
Mă lasă să trec pârleazu cu cârnaţi de casă, brânză de burduf şi rachiu? Că nu poci veni cu mâna goală şi fineţuri aveţi destule, eu vă aduc ce n-aveţi.
ApreciazăApreciază
Lasa brinza si cirnatii, desi, zau, mi-e tare dor,
Dar rachiul de-i palinca, sa-l aduci cu mare zor 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
și la mine primești ciorbă :)) numa că nu folosește nimeni cuvântul zeamă, dar noi înțelegem ca dacă ceri zeamă ceri ciorbă :))
ApreciazăApreciază
Oameni hotărâţi, nu glumă. Şi văd că şi darnici. Unu’ n-a spus că nu primesc nimic. Numa july da asta doar pentru că nu e folosit cuvântul. Cred. 🙄
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Românii sunt darnici măi 😛
ApreciazăApreciază
Aşa-i! 😉
ApreciazăApreciază
Pe la mine prin familie sălășluiesc niște bănățeni. În amintirea vremurilor de altădată se mai gătește „crum cu zamă”, sper că am scris corect. Te invit la masă! 🙂
ApreciazăApreciază
😯 Aia ce-i???
Mulţumesc! Dar măcar să ştiu ce primesc la masă 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E o mâncare de cartofi făcută așa mai lungă! Poftă bună! 🙂
ApreciazăApreciază
Mulţumesc! 😀
ApreciazăApreciază
Io mi-s corcitură și după mamă, și după soață, așa că… cere și ți se va da.
Zamă auzit-am de prin moldova, dar și borșul lor, care-i numa ciorba acrită cu borș, că altceva nici nu se prea folosește pe acolo. Dar io zic doar de zona din nordul moldovei, să fim înțeleși!
De supă auzit-am de la unii că s-ar lăsa limpede și clară, fără urmă de legumă sau carne prin ea, dar se asezonează cu ceva fideluță, ori tăiței, ori poate găluști din griș de cel bun. Dar mie îmi plac și legumele în supă, bucăți mari, să-mi bucure ochiul și să mă incite a mânca.
La voi, smântâna-i la orice, la noi este mai pe-alese. Dar, de știu că vii, ți-oi pregăti o strachină plină, să ai de unde pune câtă și la ce vei dori.
Ce ar mai fi? La noi e ciorbă și o acrim cu ce-om găsi, că o fi moare de curechi, că or fi corcodușe, zarzăre, aguridă, măcriș, dar și cu borș din cel bun.
Și am uitat, mi-s regățean, corcit cu-o țâr’ de moldovean, dar de-i veni, te-oi ospăta cu ce-a voi inima ta!
ApreciazăApreciază
Nu ştiu dacă de la rimă sau de la cum ai descris tu dar mi-ai făcut poftă. De de toate câte sunt pe acolo!
Eu nu pun smântănă chiar în orice. Ştiu că asta cred toţi despre noi dar nuuu eeee adeeevărat! 😦
Cu toate astea, da, un castronel cu smântână e bun. La ciorbe acre.
ApreciazăApreciază
Momentan, am doar ciorbă de perișoare în frigider. Dar dacă mă anunți când vii, o să-ți fac un guiaș pă oaie, cu mult zarzavat și felurite verdețuri, de-i zice că n-ai mai mâncat așe zamă bună! Numa’ să treacă încă 27 de zile, ca să pot be cu/lângă tine o pălincă. 😉
ApreciazăApreciază
Mulţumesc mult pentru intenţie, Petru! Dar CU mine pălincă… slabe şanse. Cum am mai spus, numai mirosul mă îmbată.
ApreciazăApreciază
Eu cu ciorbele…mai raruţ! Aşa ca singura zeamă la care ma pricep e aia de cuvinte. Ei, daca vorbeam de ZUMA, era cu totul altceva, acolo am un doctorat dat! 🙂
ApreciazăApreciază
Zeama ta e pe primul loc în preferinţele mele! 😉
Despre zuma nu spun că mă baţi la fundu’ gol, sunt sigură. N-am mai încercat de ani buni şi nu mai am antrenament. Mai nou mă joc „moară”. Eu şi calculatorul. Uneori mă bate, alteori dau eu restart înainte să mă bată 😀
ApreciazăApreciază
Ce’ati zice de-o „zama” ceva mai exotica…?
ApreciazăApreciază
Merge bine la ora asta. Mulţumesc!
ApreciazăApreciază
Bag’sama c’ar fi vremea de o alta „zama”,ca asta’i dusa…
ApreciazăApreciază
Vine imediat o zamă de varză de cuvinte că stau prost cu inspiraţia 😉
ApreciazăApreciază
Sa aveti…pofta buna!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dară, tasche cu pegmez să faci.
No, io am cam uitat cum se fac !
…că-s bănățeanca, rușine să-mi fie :)))
ApreciazăApreciază
😀 😀
Îi bun. O ardeleancă face ce-a uitat o bănăţeancă. Îţi dai seama ce va ieşi o reţetă oltenească, nu? 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂 😂
Potecuta, cred că nici dacă scria …vreun nu știu ce scriitor, nu existau atâtea comentarii.
Ești minunata !
Noapte liniștită ! 😊
ApreciazăApreciază
Sunt toţi oameni faini şi dragi. Comentariile voastre fac mai mult decât toate postările mele 😉
Noapte bună!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc !
Noapte buna și ție !
ApreciazăApreciază