Plutiri

cCerule, ascultă-mi ruga
Şi mă lasă să-ţi fiu stea
Ca de-acolo de la tine,
Mai uşor să pot afla
Ochii ce-or privi spre mine.
Fă-mă, cerule, o stea!

Vântule, ia-mă pe braţe
Şi fă-mi visul adiere
Ca plutind în câte-o zare,
Să-i pot sufla mângâiere
Sufletului care doare.
Fă-mă, vântule, adiere!

Inimă, tu fă-te zbor
Şi te du unde ţi-e bine
Scaldă-ţi aripa-n lumină
Şi-apoi hai ‘napoi la mine
Să-mi fii caldă şi senină.
Fă-mă, inimă, iubire!

Vă rog eu să nu huiduiţi. Am început anul cu pitici nebuni pe creieri. M-a chinuit asta de mi-au ieşit vreo 4 fire albe. Prima strofă a curs de parcă mi-a dictat-o cineva. Restul e chinuit tare. Dar a fost în genul „vreţi (adică piticii din capul meu) pene (stele în cazul de faţă), luaţi pene! Şi am scris să scap de obsesie. Brrr! Oare dacă-i îmbăt, se potolesc?

Foto

Acest articol a fost publicat în Un fel de... Poezie și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

73 de răspunsuri la Plutiri

  1. La câți mai mulți pitici d-ăștia, dar fără chinuri… chiar dacă-mi place tare,tare mult!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Sonia zice:

    Lasă, Potecuță, piticii la locul lor! Știu ei ce fac! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  3. fata veselă zice:

    Îmbată-i tu, ca să-ți ceară mâine zeamă de varză. :))))

    Apreciat de 1 persoană

  4. Da. Eu vreau „piticii” din mintea ta. Ei par scăldați în lumină. Felicitări.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Nu-mi împrumuţi piticii aceştia şi mie? Poezia aceasta este atât de frumoasă încât mi s-au umezit ochii! Doar că ultimul vers eu l-aş fi scris: „Fă-mă inimă, iubire!” . Dacă ideea mea îţi place poţi modifica şi voi fi onorată că am pus şi eu un cuvânt la o bijuterie literară. Este atâta sensibilitate şi atâta trăire în poezia asta alcătuită din suită de metafore care mai de care mai frumoasă, încât nu mă mai satur citind-o!
    Trăiască „piticiii”!!

    Apreciat de 1 persoană

    • Piticii mei sunt copleşiţi de comentariul dumneavoastră, doamna Georgescu! Vă mulţumesc din suflet!
      Da, e puţin stângace punerea în „scenă”. Să ştiţi că voi împrumuta ideea cu iubire, chiar sună tare bine şi mai aproape de sufletul meu şi de ideea din spatele formei. Vă mulţumesc mult!

      Apreciat de 1 persoană

      • Hei! Nu este deloc „stângace”. Piticii au lucrat excelent probabil în aşteptarea Albei ca zăpada! Incântată peste poate că am reuşit să intru în gândul tău şi ţi-am spus cuvântul care de fapt reiese din toată poezia ta, doar că, fiind ultimul cuvânt, l-ai lăsat să-ţi scape. Noroc că l-am adunat eu de pe jos. Spune drept, nu la iubire fericită te gândeai? Nu este iubirea „firul roşu” care străbate poezia de la un cap la altul? Deci să ne fie clar: IDEEA este a ta, eu nu am făcut decât să te trag de mânecă şi să-ţi spun că ai înlocuit din greşeală cuvântul.

        Apreciat de 1 persoană

  6. Un pitic călător zice:

    Încă aștept să-ți citesc cartea 🙂 Să folosești și acest nick-name, măcar pe prima pagină ca să te recunosc!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Frumos… de frumos… 🙂 Uite, încă o ciocolată pe chestia asta. Pentru pitici. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  8. papagigli zice:

    potecuto, eu cad pe spate cind e de cazut pe spate. Cind nu, ti-o spun, c-asa sunt eu, detest complimentele gratuite. Ideea e foarte reusita, iar prima strofa, asa cum ai spus si tu, a curs firesc, cu tilc, intr-o prozodie perfecta. Referitor la a doua si a treia, ar trebui sa le mai perii, pentru ca sunt cam „ciufulite”. Mai trebuie lucrat la ritm si masura. Daca vrei o idee, uite cam cum as fi pus-o eu, urmindu-ti ideea si facind mici rectificari
    Vântule, ia-mă pe braţe
    Şi fă-mi visul adiere,
    Pe poteci vibrind de dor,
    Să ma suflu mângâiere
    Peste suflete ce dor.
    Fă-mă dara, adiere!

    Inimă, tu fă-ma dor
    Şi ma du unde mi-e bine
    Scaldă-mi aripa-n lumină
    C-apoi sa ma-ntorc la mine
    Si sa-mi fiu din nou senină.
    Fă-mă inimă un dor!

    Apreciat de 2 persoane

    • Ce bine-mi pare când îmi daţi dreptate!!! 😀 😛
      La modul cel mai serios acum, chiar mă bucur că mi-ai spus asta. Eu am vorbit sincer că nu-s mulţumită. Sigur, nu-i cred pe cei care au spus că le place că au vrut să mă perieze, în niciun caz. Chiar cred că le-a plăcut. Numai că am simţit de la început că mai am de cosmetizat la ea. În mare, eu gândit bine dar cu exprimarea stau mai prost. Mno, era luni, se iexplică. Varianta ta sună mult mai bine, mai ales ultima strofă. 😉
      Să ştii că dacă mă va lovi „trenul” nebuniei şi voi pune pe hârtie câteva din zdrăngănelile de pe aici, pun ultima strofă de la tine şi te invit la lansare. Ultimul vers îl iau de la stropi de suflet, cu fă-mă, inimă, iubire. Hai că dau un fursesc la lansare 😀
      Mulţam, papagigli!

      Apreciat de 1 persoană

  9. Bine c-ai scăpat de chin! Așa-s nașterile, dor. Dar ce ”copil” drăguț a ieșit! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  10. Drugwash zice:

    Şi le-ai dat piticilor pene de le-au mers… fulgii! 😀

    (subtitrare: e de bine! 😀 )

    Apreciat de 1 persoană

  11. 1lauralaly zice:

    Potecuta, se pare ca ziua de luni e zi de creatie muncita;) . Imi plac versurile tale si sincera sa fiu ma trimit cu gandul la baladele folk de pe vremuri. Muncesc piticii, nu gluma.

    Apreciat de 1 persoană

    • Dacă o vor ţine aşa toată săptămâna, voi avea nevoie de concediu în regim de urgenţă 😀
      ei muncesc, săracii, eu nu prea ştiu să le pun munca în forma bună. Dar măcar ideea e bună. 😀
      Mulţumesc mult, Laura! Eu mă bucur că îţi place!

      Apreciat de 1 persoană

  12. Ana zice:

    N-as fi crezut ca ai asa pitici creativi 😛
    Glumesc…dar stii tu , mi-a intrat direct la suflet , acolo unde trebuie , Potecuto!

    Apreciat de 1 persoană

  13. Oana zice:

    Să nu mai fii așa modestă, că nu-ți șade bine. E o poezie frumoasă, sensibilă…
    Piticii funcționează optim. Așa să știi! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Mulţumesc mult, Oana!
      Ştii… recunosc, mai sunt cazuri când mă alint. Uneori poate la modul care enervează sau supără. Ştiu şi asta. Dar sunt cazuri, ca acum, când chiar nu-s prea mulţumită de ce-a ieşit. Dar măcar am scăpat de obsesie 😉
      Da… ei, săracii, n-au nicio vină că-s pitici şi că-s în capul meu şi nu în altul mai… dotat, să nu zic mai mare 😀

      Apreciază

  14. Fost colindător zice:

    Ei , daaa ?!
    Stii că uneori ai sclipiri care te distanteaza de liniaritatile ori stereotipurile de blog …
    M-am gandit :
    Fiind trairi trascrise si emanand parte din sufletul tau , avand categoric alta alcatuire – delicată , neformală , simpla si blanda , avand si parfumul aparte al imposibilului-posibil din noi precum si murmurul regretelor care ne insotesc mereu chiar daca in surdină sau speranţa care renaste chiar si atunci cand nu ne mai avem nici macar pe noi – avand deci toate acestea , cuvintele cu suflet din gandurile tale regasite in versurile cu amprenta de originalitate postate , pot fi reliefate si redate prin acompaniament muzical subtil si concordant cu mesajul din randuri .
    Se mai poate face si o asociere cu imagini simbol ori contextuale , rezultand la final un montaj gen Clip care o sa dea o nota de eleganţa suplimentara blog.ului tau .
    Intr-adevar o sa fie de lucru si vei avea batai de cap in partea de logistica si aplicatii aferente realizarii montajelor insa rezultatul merita efortul .
    Parte din suportul tehnic se gaseste pe Windows in sectiunea aplicatii multimedia profesionale , atasamentele muzicale tin de cultura si preferintele tale in muzica – le poti achizitiona online contra-cost in format si sunet impecabil iar restul depinde de sensibilitatea si puterea ta de transpunere .
    Merita sa incerci – vei putea posta pe YouTube creeatiile tale care vor avea statut de originalitate si se vor distanţa de incercarile puierile omniprezente ale altora , mai apoi blog.ul tau se va distanţa net de altele iar Potecuţa o sa devina relativ rapid o Magistrala – in ambele sensuri ale cuvantului .
    Putine sant blog.urile de creeatie literara cu imbinari de muzica si imagine care-si pastreaza aspectul de general dar se clasifica drept exceptionale si sunt pe merit nominalizate ptr. ” Super Blog ” .

    Apreciat de 1 persoană

  15. Fost colindător zice:

    Intuiesc totusi raspunsul tau :” Stii , nu-mi trebuiesc batai de cap , nu vreau Super blog , imi ajung prietenii din jur , sunt modesta si nu vreau sa ies in evidenva , etc ” .
    Treaba ta !
    Stiam eu ca-mi bat capul zadarnic …
    Mai bine iesi in zapada si fă un Om de zapada – sufla peste el o scanteie din sufletul tau , imbraca-l elegant cu palarie , fularel si neaparat cravată , fotografiaza-l si posteaza-l aici ptr. a se bucura si el de toate din jur si astfel tot vei avea un act de creiatie .
    Zic si eu …

    Apreciat de 1 persoană

    • La Super Blog nu voi participa niciodată dintr-un singur motiv pe care l-am amintit şi la postarea despre lepşe. Deşi s-ar putea spune că e vorba de comoditate, nu e aşa. Dar am o oarecare rămăşiţă din şcoală, cred. Dacă am o temă impusă, nici bătută nu-s în stare să scriu despre ea. Adică scriu dar nu va ieşi mai mult decât o compunere în genul „ce frumoasă a fost vacanţa de vară!”. Asta s-a întâmplat şi aici. Am vrut eu să fiu cu moţ şi musai să postez ieri. Şi e grăbită şi cam forţată. Poate dacă mai aveam răbdare cu ea, ieşea mai bine. Aşa că SB, nu, nu e pentru mine.
      Îţi mulţumesc mult pentru aprecieri. Când voi avea puţin timp, îmi voi băga degeţele şi pe acolo. Numai că eu una, când dau peste filmuleţ cu imagini şi versuri, sincer spun, nu prea acord atenţie versurilor. Şi ca mine mai sunt. Numai să recit eu. Că voce de bombănit am destulă. Dar asta e altă poveste.
      Aştept să mai ningă că numai din plastilină pot face acum oameni de zăpadă.

      Apreciat de 1 persoană

  16. Fost colindator zice:

    Tu stii mai bine ce si cum !
    Eu doar ce m-am trezit acum din somn cu ochii in blog.ul tau … Evident , sunt mic si nu stiu nimic !
    Dealtfel , am doal patlu anisholi shi la toamna melg la scoală …
    In atare circumstanţe nu sunt inditruit sa ofer sfaturi , recomandari .
    Mai bine ies sa fac un Om de zăpadă – aici , ninge , ninge .
    Tu sa faci focul ca la sarbatori si neaparat sa faci o căsuţă din turtă dulce .
    Vezi sa aiva casuţa ferestre din martipan , acoperis din glazura , doua fotolii mititele din coji de nucă si un rău la fel de mititel din ciocolata lichidă ori din sirop de visine .
    Cum de ce ?!
    Ptr. Piticii din mintea ta – uite de aia !
    Nu sant niste pitici oarecare – îti apartin si pe cale de consecinţă ai obligatii ptr. ei .
    Ai înteles ?

    Măi , măi , măi – ce lume indiferentă si conventională …

    Apreciat de 1 persoană

  17. Fost colindator zice:

    Cu titlul de exceptie o sa-ti raspund :

    Ninge , ninge ptr. că sunt la peste 2000 m. altitudine .
    Este grozav de frumos , sant brazi uriasi , liniste si o atmosfera aparte .
    Nemaifiind sarbatori nu mai este nici agitatia aferentă .

    Apoi : nu pot pretinde ca ma ridic la înaltimea ta in multi-sens , deci constient fiind de locul ce se cuvine sa-l ocup , am decis sa merg la scoala si sa adopt varsta aferenta .
    Simplu !

    Alte intrebari legate de numarul de cămăsi , pantofi , ori chiar despre iubiri , tristeti ori bucurii ??

    Nu te sfii sa intrebi – nu am nimic de ascuns si sunt deschis curiozitatilor indreptatite .

    Si apoi , aici pe blog nu ne mai aude nimeni , este cel mai discret loc posibil si pot sa-ti povestesc chiar si despre CNP ul . meu …

    Da , da !

    Apreciat de 1 persoană

  18. psi zice:

    da, fuse papi și luă tăt caimacu’ ce-l aveam io pe musteți.
    corect, cum ai spus: prima strofă e beton! mai că aș fura-o, dar cum muza mea e pe coclaur.. lăsăm așa.

    Apreciat de 1 persoană

  19. Fost colindator zice:

    Multumesc si eu ptr. raspunsul tau la insignifiantele mele comment.uri .
    Maniera ta politicoasa de d ma tratat cu atentie , te onoreaza si-ti acorda o distinctie in plus .
    Mai mult , raspunsul tau punctual constituie un privilegiu ptr. mine , intarindu-mi increderea in comunicari elegante si in spirite libere .
    Ce pacat insa ca doar asa ar trebui sa fie DAR NU ESTE …

    Apreciat de 1 persoană

    • Colindătorule, e a doua oară când interpretezi. De data asta, cu scuzele de rigoare, nu voi mai explica nimic. Mulţumesc eu pentru comentarii şi nu, nu am alte curiozităţi. Că n-am de ce.
      Te rog mult, dacă crezi că te supără faptul că nu primeşti răspuns promt, nu-ţi mai pierde timpul cu mine. Că nu sunt conectată nonstop la blog şi nu-mi permit să deranjez cu atitudini neelegante.

      Apreciat de 2 persoane

  20. Intră la mine pe blog şi lasă-mi te rog adresa ta de mail (este cu moderare şi nu am s-o las pe post.) . Ar mai fi ceva de spus…..

    Apreciat de 1 persoană

  21. Irina zice:

    Tu mai scrie asa, indemnata doar de pitici. Si cand simti ce ai simtit cand te-au imboldit piticutii, incearca sa nu recitesti ce ai scris. Nu atunci, macar. Sau imagineaza-ti ca citesti randurile altcuiva, ale unui cunoscut, sau ale unui blogger oarecare.
    Marin Preda spunea ceva frumos despre scris, si anume ca dupa ce termina o carte il apuca un soi de nepasare, de indiferenta care il detasa de subiectivismul cu care a scris, nepasare care il ajuta atunci cand isi recitea randurile. Era intaiul sau critic. E adevarat, Preda e un geniu. Dar tu ai simtul ritmului poeziei ( daca nu tu, atunci piticii…). Poezia sucomba. In general, poezia se sufoca sub atata virtualitate, feisbuceala si blogareala. Poezia aia simpla, aia tandra… Asa cum e creionarea ta de mai sus. Ti-o spune cu toata seriozitatea o impatimita a versului.
    Nu te laud, nu te critic, doar te indemn: scrie!

    Apreciat de 1 persoană

  22. Mamica Mariei zice:

    Eu le-as spune pitici creativi si i-as lasa sa isi faca damblalele cum vor ei…se cam pricep. Si sa te imbeti…tu stii daca e nevoie…desi eu tind sa cred ca daca te imbeti vor fi inca mai creativi. Am avut si eu asa niste pitici la un moment dat dar cred ca s-au mutat pe Marte ca nu au mai dat nici un semn. Tare mandra mai eram de ei… Un an nou fericit sa ai, Potecuta draga! Si mult succes cu piticii :*

    Apreciat de 1 persoană

  23. Alex zice:

    Minunate versuri! Mi-au mers la inimă. Sărut mâna! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu