Dragă Dumitru,

1Abia aştept să ne întâlnim cu toţii la tine acasă, în sufrageria curăţată şi aerisită din timp. Ştiu că şi tu eşti nerăbdător, mai ales că Gina vine cu noul ei iubit care are un frate cu mulţi „prieteni” care-i asigură, „pe sub mână”, noutăţile în materie de muzică. Aşa că va fi o seară de pomină. Anul ăsta nu am mai strâns bani să îţi luăm un singur cadou. Am hotărât să aducă fiecare câte ceva. Vei primi şi sticle cu vin, şi Palmolive şi Maxam şi lame de ras. Şi cărţi pe care vom scrie frumos „cu ocazia zilei tale onomastice…”. Ştiu că Aurelia Marinescu ne-ar certa rău pentru asta. Dar peste mulţi ani, când vei umbla în pod şi vei da peste cărţile cu astfel de urări, vei zâmbi, îţi spun eu sigur. Chiar dacă am insistat, sunt sigură că mama ta nu ne-a ascultat. I-am spus şi anul trecut că e suficient dacă face doar „sandvişuri” cu unt, pate, brânză rasă şi felii de castravete murat ca decor. Ştiu că s-a pregătit iar şi a muncit trei zile pentru seara asta. Şi iar vom găsi pe masa pusă în mijlocul sufrageriei şi acoperită cu faţa de masă apretată, o mulţime de preparate.

Castronele cu icre făcute în casă şi decorate cu feliuţe de măsline sau cu gogoşari în oţet în formă de floare, salată boeuf, chifteluţe, ouă umplute, şniţele, vinete, brânză, cârnăciori, salam şi măsline cu scobitori înfipte în ele. Toate aşezate frumos pe platoul din porţelan. Tatăl tău ne va servi cu vişinată făcută în casă iar pentru Teo, că ea nu bea deloc, va aduce sirop de trandafir şi îl va pregăti el cu sifon rece. Tot el ne va servi pe toate, că aşa spune că e numai pentru fete, cu Kent lung primit de ziua lui. Îl va scoate din vitrină şi va avea grijă să primească fiecare fată câte una. Mirela e puţin răcită dar o va rezolva mama ta cu sirop din muguri de brad ca şi anul trecut. Ne va aduce apoi covrigei cu chimen, cornuleţe cu nucă şi prăjitură cu foi lica. Şi „bombe”, din alea cu cacao şi vişine din vişinată.
Şi ţi-aş mai spune. Dar ştii ceva? Eu nici nu te cunosc, măi Dumitre. Sigur, asta nu mă împiedică să-ţi urez La mulţi ani!, indiferent cine ai fi şi de unde citeşti. Dar ăsta a fost doar un pretext de a încerca să-mi amintesc cum arătau petrecerile astea cândva. Şi m-am blocat şi aş aştepta să-mi scrie cei care vin pe potecuţe dar nu-s sigură că au ajuns să citească până aici că prea „alambicat” ca să nu spun prost e textul. Eu aş fi renunţat să citesc aşa ceva. Dacă totuşi au ajuns, i-aş ruga pe ei să completeze lista cu meniul. Nu, nu mi-e dor de ele. Era doar aşa… de chestie.

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Dragă Dumitru,

  1. Drugwash zice:

    Să fie să sughiţi încontinuu pînă mi-o trece pofta ce-mi făcuşi de vremurile de altădată!

    Glumesc cu sughiţu’. Pofta însă rămîne. 🙂

    Apreciază

    • Nu mai bine schimbi „blestemu’ ” şi zici cu strănut? 😀
      Io ce să fac dacă azi e sărbătoare? Data viitoare pun avertisment.

      Apreciat de 1 persoană

      • Drugwash zice:

        XD XD XD

        Dac-ai şti ce urăsc strănutu’… Uailei, ce boală am pe ăla de l-a inventat! XD

        La sărbători nu mă pricep, nu m-am priceput niciodată – io sfinţii îi cobor din calendar numai la ocazii „speciale”. 😈

        No, La mulţi ani, „dragă Mitică”, oriunde ai fi – numa’ dă şi matale o pălincă, că tare mi se uscă gîtleju’de-o vreme! 😀

        Apreciat de 1 persoană

  2. fata veselă zice:

    Hai la mulți ani, să-mi trăiești și să ne mai spui povești! :)))

    Apreciază

  3. ecaleopi zice:

    Foarte frumos le-ai zis , Dumitrilor.

    Apreciază

  4. La atâtea bunătăți aș veni și veni cu felul meu preferat: cartofi franțuzești, cu multă smântână. Fără carne sau/și caș, ci doar cu ouă fierte și pesmet. Să fie clar! 😉

    Apreciază

  5. 1lauralaly zice:

    M-ai teleportat in timp;). Ai descoperit masina timpului Potecuta?;)). Mai erau asa zisi creveti. Un fel de chipsuri de acum;)). Si ar merge si o licoare acidulata neagra ..Aia din poza;)

    Apreciază

    • Creveţi din ăia am mâncat cu tona. Mama îmi făcea. Deşi era un calvar pentru ea că nu suporta mirosul de ulei prăjit. Şi eu nu pricepeam. Aşa-mi trebuie. Acu’ sunt exact aşa… 😦
      Aş vrea eu să o pot inventa… eheeeiii…

      Apreciază

  6. szqwer zice:

    Ce faine erau petrecerile astea.Pfu…ai uitat muzica la magnetofon si dantuiala de dupa visinate 🙂

    Apreciază

  7. Ana zice:

    Potecuto draga , cand m-am facut io mai mare si mama mea o zis ca e vremea sa o ajut la toate bunaciunile alea de pe masa din sufragerie , am inceput sa urasc toate petrecerile de acest gen , unde munceai mai rau decat un criminal la ocna.Plus curatenia de dinainte , care dura cel putin 3 zile , unde se rascheta parchetul ,se dadea cu petrosin , se stergea fiecare ungher de doua,trei ori , se freca totul , trebuia schimbata hartia in dulapul de la bucatarie , luate tacamurile unul cate unul si frecate….ce mai?O adevarata desfasurare de forte. Asa ca le-am raut din tot sufletul si mi-am zis ca eu nu voi face asa ceva niciodata….Ca atare , dupa ce m-am dat in stamba , de nevoie si ca sa impresionez ,m-am lasat de sportul asta.Nu mai fac salata de bouef decat daca am pofta,nu mananc icre si nu prajituresc decat daca am chef. Curat in casa fac o data pe saptamana ,uneori la doua saptamani si nu sterg praful decat atunci cand imi amintesc ca trebuie sa fac asta.Gemurile le spala Marius , daca vrea , daca nu…stau ca atare. Deci da , sunt de o puturosenie maxima si mi se rupe. Prefer sa ies,sa ma plimb si sa traiesc.
    De zilele de nastere ce fac? La noi nu vine nimeni , asa ca m-am scos.Nu ne invita lumea , nu invitam…iaca-ta! Si daca e musai , iesim la o pizza,pe undeva….
    Deci da , mi-am amintit de chestii care ma transforma in scorpie! 😀

    Apreciat de 2 persoane

    • szqwer zice:

      Bre Ano nu as fi zis ca esti asa ! :-))))))) Cum adica nu ne invita lumea si noi nu invitam, stati asa solitari doar? :-))))

      Apreciază

    • Hai să te pup că nu mai pot de drag! Adică mă faci scorpie, da? 😛 Eu am zis aşa cândva şi s-au supărat nişte umani : măi, da de ziua de naştere nu trebuie să te simţi bine, să fie o zi specială? Ce e special în a sta toată ziua la aragaz şi pun-te masă, scoal’te masă? Eu nu prestez, mulţumesc. Aşa că… scorpii sau nu, se pare că suntem pe lungimi de undă identice 😉
      Şi nici când merg la o zi de naştere nu aştept mese puse şi pahare de cristal. Mă simt mai bine la o cafea şi o poveste faină. Mesele alea întinse mă inhibă.

      Apreciază

  8. Mami zice:

    La noi erau tot timpul snitele si salata de icre si boeuf cand era cate o sarbatoare in familie. Apoi friptura si celelalte se mai schimbau in meniu.
    Te-am propus la un tag daca ai placerea sa il faci
    https://emotiidemamica.wordpress.com/2015/10/25/tag-20-intrebari/

    Apreciază

  9. Adriana zice:

    …nuci de alea făcute in forma aia metalică, pe care o uram maxim. Sunt în asentimentul Anei, merg rar la astfel de petreceri, doar dacă e vorba de grătar și salate și eu scap cu un pui la sticlă, cartofi cu rozmarin și salata de varza, o inghetata cu dulceata de nuci verzi, ca toping. Dar ce vremuri cu cico, brifcor și bem-bem evoci tu aici.

    Apreciază

  10. Bursucel zice:

    Nu-ș ce păcate oi avea de tras, da’-mi făcuși poftă de faguri cu postarea asta a ta! 😆

    Apreciază

Lasă un comentariu