Mireasă furată! Se oferă recompensă!?

1Nu ştiu cum e pe la nunţile la care mergeţi sau aţi fost recent, dar la alea la care am fost eu sau de care am auzit, încă se fură mireasa. Sincer, nu am habar de unde a apărut obiceiul ăsta şi care este semnificaţia, în cazul în care există una. Cert e că toate furturile se petrec după un scenariu fix: un bărbat invită mireasa la dans şi se face că se pierde cu ea în mulţime, o ia în braţe şi, după caz, fuge cu ea spre uşă sau o lasă jos şi fug de mână. Abia de aici încolo lucrurile se schimbă şi prind nuanţe dintre cele mai ciudate. Că fiecare mire are propriul sistem de valori de la care nu se abate nici în ziua nunţii. La una dintre nunţile la care am fost acum nici nu mai ştiu câţi ani, mirele m-a surprins în mod neplăcut. Îl ştiam băiat de gaşcă, era sufletul petrecerii, avea glumele la el în orice situaţie. El dansa cu naşa, mireasa lui cu un băiat din satul lor. Când ăla a dat semne că ar vrea să fugă cu tot cu miresica, mirele a lăsat baltă naşa şi a luat-o la fugă după ei.

L-a împins pe hoţul de ocazie şi a cam bruscat-o pe biata fată. Nu am înţeles gestul, nu am mai întrebat nimic, totul s-a făcut uitat. Sunt încă împreună aşa că… să fie sănătoşi. Dar parcă a fost puţin deplasat.
La o altă nuntă, mirele s-a supărat rău, dar rău de tot când i-a fost furată mireasa, a dispărut din sală şi când s-au întors furăcioşii s-a certat cu mireasa. Mireasa lacrimi, el nervi şi tot aşa. De ei nu mai ştiu dacă sunt împreună. Dar şi dacă nu mai sunt îmi vine să spun că nici nu-i mare pagubă. Dar nu spun 😀 Sigur, poate veţi spune că depinde cine o fură, că poate ştia mirele ce ştia, că etc. Nu! Eu nu cred. Cred că indiferent de cât eşti tu de gelos sau de nervos, să faci o scenă la nunta ta şi să-ţi faci mireasa să plângă în faţa invitaţilor, înseamnă că ai un singur motiv şi o singură scuză: eşti prost bou ciudat. Ok, au fost şi cazuri în care mireasa a fugit şi nu s-a mai întors dar la nunţile alea nu am fost aşa că nu le aduc în discuţie. Din păcate însă, unele au fost tragice în sensul că ea ar fi vrut să se întoarcă dar şoferul şi băut şi viteză şi… Doamne fereşte! Cum spuneam, nu vorbim de astea.

Booon. Şi, în sfârşit, vorbim de oameni normali la cap care nu fac scene de gelozie că se respectă un obicei despre care nu ştie nimeni exact de ce îl respectă. Se fură mireasa, mirele râde, mireasa merge în club sau în parc sau unde merge cu hoţii. Mirele rămâne la sală. Totul e în regulă. Singura problemă ar fi că până şi tot ce e după, pare să respecte acelaşi scenariu. Se opreşte muzica, mirele negociază la telefon şi aud numai cei care se adună lângă el, două sticle i se pare mult să dea la schimb, lungeşte conversaţia, rămâne o sticlă şi hai că mai vedem. Mireasa apare pe braţe pe ritmuri vesele. Şi iar vorbit o juma de oră. În final, o sticlă de ceva şi un striptease cu mirele şi naşu’ 🙄 Sau un striptease şi o declaraţie de dragoste. Ştiu că sunt rea deşi nu vreau decât să fiu sinceră. Mie mi se pare că lumea se plicitseşte rău în momentele alea. Sigur, e nunta oamenilor, fac fix cum le place lor. Dar nu se poate ca negociaerea să fie puţin altfel?
De exemplu, am fost la o nuntă la care a fost puţin altfel. NU spun că aşa trebuie să fie, spun doar că a fost altfel. Lumea dansa, mireasa era şi ea în cerc. Au intrat 6 mascaţi. Mascaţi, mascaţi, din ăia cu uniforme şi tot tacâmu’. Au luat mireasa pe sus şi duşi au fost în urlete de sirene. După 20 de minute, pe plasmele din restaurant, a apărut mireasa legată la mâini şi doi mascaţi lângă ea. Şi ea i-a transmis mesaj mirelui că … nu mai ştiu. Ceva că trebuie să dea în schimb ceva, orice crede el că merită ca să o recupereze. Repet, nu spun că a fost neaparat cea mai bună idee dar a fost inedit. Nu a fost nimic tras de păr, nu s-a negociat nimic, nu s-a dezbrăcat nimeni, nu s-a stat la poveşti. Mirele a spus că ea e nepreţuită şi gata treaba.

Spuneţi voi acum. Cum se procedează pe la voi, ce chestii faine au făcut mirii la momentul furatului, ce chestii inedite au cerut hoţii?

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la Mireasă furată! Se oferă recompensă!?

  1. Nu-mi place acest obicei…iar când aud de diverse certuri și gelozii mă doare sufletul. Mie îmi plac nunțile pe malul mării, în doi, cu Luna și cu toată lumea în urmă..:)

    Apreciat de 1 persoană

  2. In povestile copilariei mele, exista si una legata de furatul miresei.Se spunea ca de cea mai frumoasa fata din sat, erau indragostiti mai multi feciori… cand se marita, in noaptea nuntii un altul incerca sa o fure,si daca-i reusea a lui ramanea.De aceea in noaptea nuntii,mirele trebuia sa stea cu ochii numai pe mireasa lui sa nu-i fie furata… acuma o rascumpara, si chiar ieftin as zice eu.Si da, scenariul e acelasi de fiecare data,cu mici diferente. Frumoasa si exacta descriere.

    Apreciază

  3. Nautilus zice:

    Mi se pare un obicei de prost gust (și neam). Dacă tot e să se întâmple, e de bun simț să se discute în prealabil cu mirele și mai ales cu mireasa, să fie ceva amical și simpatic. Altfel e ca un fel de rahat în mijlocul camerei. La o singură nuntă mi-a plăcut ”evenimentul”; ambii miri erau trecuți de 35 de ani, ca și majoritatea invitaților.

    Apreciază

    • Da, se poartă şi „regia”. Numai că în cazul ăsta e bine ca cel pus să o fure, să se mişte repede. Că au fost cazuri în care unul mai iute de picior a furat-o şi le-a stricat tot momentul. Că de două ori nu prea merge furată şi parcă nici să anunţi în sală că nu o fură decât x nu e bine.

      Apreciază

  4. Oana zice:

    Mă crezi că am râs cu lacrimi? Citindu-te? :)) Ai un talent, Potecuț….
    De nunți nush ce să-ți zic, că nu merg pe acolo. Mi se face rău de emoție.
    Fotografia aia e de milioane. Fiind tanti corpolentă, mi-am și imaginat… că-s io :)) Noroc că nu-s…nici mireasă, nici fumătoare. De armă aș putea face rost… 😀

    Apreciat de 1 persoană

  5. Drugwash zice:

    Barbarisme. Dispărea-vor odată cu simţul umorului la români. 😉

    Păcat că n-am făcut şi eu nunta atunci, demult; aş mai fi avut o şansă – ultima – să-mi vină mintea la cap şi să zic „dac-ai luat-o, du-te cu ea o mie de ani, să nu vă mai văd pe niciunul!”

    Apreciat de 1 persoană

  6. szqwer zice:

    La nunta noastra, pe mine nu m-a „furat”niciun barbat.Am fugit eu cu prietenele mele si ne-am dus de nebune intr-un pub din tineretea noastra unde am dansat si ne-am distrat ‘fo juma de ceas.In aceeasi noapte si in acelasi pub, pe acelasi sistem una dintre prietene a fost si ea mireasa fugita.Nu am sunat pe nimeni, nu am negociat nimic, cand am ajuns inapoi la restaurant i-am bagat-o mirelui meu pe prietena mea si au ras toti si a fost o hahaiala pe cinste.La prietena mea era cu d-alea grele, cu negocieri si telefoane multe, ea a mai zabovit si s-a distrat si la nunta noastra,incat eram 2 mirese cu un singur mire :-)).Dar mi-a placut, nu sufar negocieri si balarii de genul asa ca ceea ce am facut noi „furatul miresei” a fost la tanc si pe placul tuturor.

    Apreciază

  7. Mirela zice:

    Daca furatul miresei e deja un fapt stiut dinainte (ba chiar e musai sa fie asa), nu prea mai are sens. Eu n-am mai fost al o nunta de ani de zile, dar la alea putine la care am fost nu s-a practicat…. uzanta asta. 🙂 Si de fapt nici nu stiu unde in alte parti prin lume se mai face asta, cred ca e tot ceva ce tine de Balcani si de limitele lor.

    Apreciază

  8. noradamian zice:

    Sâmbătă merg la o nuntă tradițională, cred că n-o să lipsească elementul, deși, sincer, aș prefera să se treacă peste asta 🙂

    Apreciază

  9. cafeauata zice:

    Se mai poate sa fie furat pantoful miresei, ceea ce e cam tot pe acolo… Eu n-am fost nici furata, nici luata de buna voie. Pantofii i-am schimbat pentru ca ma dureau picioarele. Deci, se poate si fara penibilisme. Acum, pentru ca „menirea” mea la nunti este ca participantii sa fie multumiti de meniu, furatul ma scoate din minti. Friptura risca sa se raceasca, la fel si garniturile. Oricat de fitoasa ar fi, nu exista nunta fara furat mireasa / mirele si fara muzica tiganeasca. Deci… Cine suntem?

    Apreciază

    • Pantoful, mai nou, este furat de copii. Şi… na, ei sunt mai dulci. Se ţin fermi pe poziţii şi nu o lălăiesc prea mult ca adulţii care fură mireasa. Dar da, e cam tot aia.
      Apropo de friptură. Îmi spui, te rog, de ce aplaudă lumea bucata aia de carne? Adică… ce-a făcut să merite aplauze? 🙄
      Nici noi nu mai ştim cine suntem….

      Apreciază

  10. N-am fost la multe nunți, dar țin minte una în care, spre dimineață, plângea mireasa de mama focului, iar noi am crezut că după casa părintească, libertate sau virginitate. Apoi am auzit motivul: ”Nenorocitul ăsta de mire n-a fost în stare să organizeze un furt al miresii, așa cum mă așteptam! Ce-o să zică lumea de mine?!”

    Apreciază

    • Ori fata avea alte motive şi ăsta a fost un scut, ori mirele nu a deschis bine ochii 😀
      No, ce să zic? Îmi pare rău de ea, te miri la ce visa şi şi-a văzut visul destrămat…

      Apreciază

  11. Ana zice:

    Potecuto , personal cred ca e o chestie de divertisment , la care adaug ideea de a vedea cat isi pretuieste mirele nevasta.Ba mai mult , este o treaba de obtinut ceva gratis bani sau bautura.
    Bunaoara , fost meu cumnat a platit pe una din surorile mele , 100 de euro si o sticla de wiskey.
    Eu nu am fost o mireasa clasica si nici nu am fost furata…iar amintirile mele de atunci ar face subiectul unui roman dostievskian…

    Apreciază

  12. Observ ca bloggerii nu merg la nunti, deja ma simt mai bine. Pe la olteni mai nou se fura si mirele asa ca nu ma mai mira nimic. Ideea cu furatul stiu ca vine tocmai de la faptul ca nu trebuie sa fie furata, adica mirele sa stea toata noaptea cu ochii pe ea. Asa si este, Potecuta! Pai cand mama naibi o mai vede mireasa? :)) Ma rog, mie imi place cum scrii tu, dar nu imi plac nuntile:))

    Apreciază

  13. Mi-ar plăcea o nuntă la care să se fure soacra (mama mirelui) iar mireasa să ofere recompensa. 🙂

    Apreciază

  14. Maria Itu zice:

    Urăsc nunțile. Am luat și eu parte la furtul unei mirese. A fost oribil. Afară plouase și, chiar dacă eram în Ibiza de România, zisă și Mamaia, mi-am făcut pantofii praf. Clubul în care am fost era plin de specimene, ca orice club din Mamaia. Dar mireasa, în schimb, s-a distrat, ce-i drept. Oricum, de acord cu tine. Este un obicei ciudat și inutil. 🙂

    Apreciază

    • Maria, eu nu spun că este inutil pentru că nu ştiu mare lucru despre el. Acum am mai aflat ceva din comentarii. Aşa că nu obiceiul în sine e cumva. Dar serios, am înţeles că respectăm un obicei. Dar nu cred că obiceiul e şi să-l vezi pe mire transpirat cum îşi dă sacoul, cravata, cămaşa şi cureaua jos. E al miresei, să-l vadă ea. Asta e. Şi ce spuneam şi în text. Se lălăie o oră până se ajunge la o sticlă de ceva.
      Aşa că oamenii transformă un obicei în ceva urât.

      Apreciat de 1 persoană

      • Maria Itu zice:

        În general, mie nu-mi plac nunţile româneşti. Manelele şi „eu beau vinul cu borcanul” chiar nu „ie” pe gustul meu, iar prefăcătoria nici atât. Aşa că, decât să iau parte la ceva doar de faţadă, mai bine spun pas. Sigur, dacă e cineva super important, asta este, merg. Dar dacă e nunta surorii unchiului verişoarei bunicii… Prefer să nu.

        Apreciază

  15. psi zice:

    obiceiul este mai mult decât românesc, îl au și letonii, bulgarii, rușii și chiar pe la nemți este. de fapt, în esență, obiceiul este barbar și scoate sau ar trebui să scoată în evidență cât de mult valorează pentru mire aleasa lui. faptul că unii ajung să se poarte ca mitocanii ar trebui să le dea de gândit femeilor, pentru că- parcă așa e vorba- cine te iubește nu te va face să plângi.
    și mai este o vorbă: o mireasă nefurată, nu are preț. și superstiția că aduce ghinion mireasa nefurată.
    la nunta noastră a fost amuzant nu furatul în sine (știam deja că mă vor fura prietenii comuni, ceea ce au și făcut de altfel) cât faptul că nașul și mirele voiau să dea mai mult decât ceruseră hoții.
    iar cele mai norocoase mi se par miresele din timpul oktoberfestului nostru: ajung pe scenă și toată lumea le felicită.

    Apreciază

    • No, nu mai înţeleg. Cineva spunea că nu e bine pentru mire să rămână fără ea. Cine mai ştie?
      Aaaaaaaa, ce frumooos. Şi? S-au înţeles pân’ la urmă? 😀
      Da, şi pe la noi am văzut. De obicei vin miresele de la Împăratul Romanilor. E aproape de scena din Piaţa Mare şi hop, direct cu ea în plin concert. 😉 Fain. Eu nu cu obiceiul am ceva deşi nu ştiam de unde pleacă. Dar unii hoţi sau miri chiar îl transformă în ceva de prost gust.
      Pup mâţu!

      Apreciază

  16. Irina zice:

    Pe mine mă enervează la culme obiceiul, ca multe altele, vulgare, legate de nunți, de fapt. La singura nuntă unde am participat, mirele și-a păzit strașnic mireasa, hotărât să nu i se fure. L-am apreciat atunci. Așa da! Nici nu a încercat nimeni, ce-i drept, probabil știau că se va supăra. Cât despre mine, presupunând, prin absurd, ca aș ajunge vreodată să fiu furată, cred că i-aș bate cu pantofii și cu ce aș nimeri și aș urla ca din gură de șarpe, numai să scap și să nu le fac jocul 😆 . Și sigur aș plânge de ciudă, dacă n-aș reuși, și aș strica toată petrecerea. Reacționez urât la farse, nu le gust nici când sunt eu victimă, nici altcineva. 🙂

    Apreciază

    • Eu nu o văd ca pe o farsă. Şi nici motiv de supărare. Totul e să înţeleagă cei care te fură că nu, nu vrei să stea lumea după tine până te hotărăşti ce vrei la schimb şi nici mirele nu vrea să se dezbrace. Aşa că ar fi bine să pregătească din timp momentul şi chiar dacă va părea regizat, tot mai bine aşa decât să te fure unul muci şi să cadă cu tine în sală cum s-a mai întâmplat.
      să fim atenţi să nu facem farse că nu vrem să te superi 😀 😉

      Apreciat de 1 persoană

  17. distandi zice:

    În calitate de ..viitoare mireasă..of, că nasol suna asta :))…îmi dau și eu cu părerea. Nu-s fan de astfel de „trucuri”…dar lumea e. De spectacol. Vor să-i scoți din tiparul nunților obișnuite cu fel de fel de chestii. Asta așteaptă…să te dai în spectacol. Eu nu știu ce-am să fac. Probabil va fi cea mai simplă și mai plictisitoare nuntă, n-am habar. Vreau doar să aleg muzică bună, pe care oamenii să danseze toată noaptea, să se simtă bine, ca la o petrecere cu mai mulți oameni, fără nicio grijă. Și sper să reușesc să-i fac să se simtă așa…Dacă nu, asta e, noi o să ne simțim bine :))
    Nu o să mă dau în spectacol, ci doar mă voi simți bine, sperând să-i molipsesc și pe ceilalți. 😀 Sună banal?

    Apreciază

Lasă un comentariu