Da’ ei nu „e” tot oameni?

1Despre matematicieni vorbesc. Am cunoscut câţiva la viaţa mea şi n-aş fi zis că ar avea ceva dereglări. Mă rog, am cunoscut mai mulţi profesori de matematică. Pe lângă cei pe care i-am avut eu în anii petrecuţi în bănci, am avut ocazia să stau şi lângă oameni care nu-mi erau mie profesori aşa că i-am putut vedea în viaţa de zi cu zi, cum se spune. În afară de cel care mi-a fost dascăl în V-VIII şi care mi-a mâncat pe bisectoare sănătatea psihică, toţi mi-au lăsat impresia de oameni perfect sănătoşi. Sigur, toţi avem stolurile noastre dar ei nu aveau nici mai multe, nici mai altfel. Se încadrau în grafic, adică. Mno. Azi, căutând ceva total din afara sferei celor care practică meseria asta, am dat peste o aşa-zisă problemă care m-a făcut să-i compătimesc pe cei doi. Nu, încă am despre mine impresia că sunt sănătoasă la mansardă aşa că nu generalizez. Dar chiar şi-aşa…

În afară de faptul că eu habar n-am cum pisici se rezolvă asta, am serioase rezerve în ceea ce priveşte termenul de valabilitate de pe căpuţul celor doi. Vă las problema, se găseşte pe net dar tot degeaba, eu n-am priceput o iotă. Dacă aveţi timp şi chef, vă rog eu să mă luminaţi. Dar, mai mult decât cu rezolvarea, aş vrea să mă lămuresc în altă chestiune: aşa vorbesc ei între ei? Adică… o ard în fracţii şi acolade de obicei? 🙄
Cică: „Doi matematicieni care nu s-au văzut de mult discută în pauza unui congres.
– Câţi ani au copiii tăi?
– Hai să-ţi răspund cu o ghicitoare: Am trei copii. Înmulţeşte numărul anilor pe care i-au trăit până acum (nu lua în considerare fracţiile) şi obţii 36. Acum adună acele numere şi vei obţine suma ferestrelor casei portocalii de vis-a-vis.
După o clipă celălalt a zis:
– Mai dă-mi o informaţie. Nu-mi ajunge ce mi-ai spus.
– Ai dreptate. Trebuia să-ţi spun că celui mai tânăr nu-i place ciocolata neagră.
Câţi ani au copiii?”

Eu aş fi avut un singur răspuns dacă mi-ar fi zis mie asta în loc de ce am întrebat: hai, sictir! Să fie sănătos ăla de te-o mai întreba ceva…
Dar nu mie mi-a spus.

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

64 de răspunsuri la Da’ ei nu „e” tot oameni?

 1. fata veselă zice:

  :)))) ce tare! Hai că m-ai făcut să râd! Și eu aș fi răspuns aproximativ la fel.

  Apreciază

 2. fata veselă zice:

  :))))) noroc că am urechi, că altfel gura îmi ajungea la ceafă, de atâta râs! Soțul crede că am luat-o pe arătură, râd la tabletă! :))))

  Apreciază

 3. 9 zice:

  L-as fi intrebat daca are doi gemeni. Era mai usor cu socotitul. 🙂 🙂

  Apreciază

 4. Mirela zice:

  Au 2, 3 si 6 ani. Sau are doi gemeni de 3 ani si unul de 4 ani. Sau doi gemeni de doi ani si unul de 9 ani. Si tot asa…. desi fiindca mkentioneaza de unul singur mai tanar, ramane doar prima varianta. Dar de ferestre n-am tinut cont, sa stii. Alea cred ca-s la deruta bagate, ca si cioco’ .
  Oricum nu e asta raspunsul precis, cine stie care e clenciul 🙂

  Apreciază

 5. 9 zice:

  Eu zic asa, Nu/i place ciocolata neagra, atunci copii sunt de 1, 4 si 9 ani.

  Apreciază

 6. Singura varianta acceptabila imi pare 2, 3 si 6. Ciocolata nu se interpretează ca „s-ar putea” sau nu sa ii placa; pur si simplu (ca un adevar) nu ii dai ciocolata neagra unui copil de un an. Deci cad variante ca 1,4,9 sau 1,6,6. Si de aceea e nevoie de aceasta informatie care separa raspunsul corect. Oricum suma anilor copiilor trebuie sa fie cat mai mica. O casa oarecare, fie si portocalie, nu te astepti sa aibă 1+2+18 ferestre. Unsprezece e rezonabil.

  Apreciază

 7. Mugur zice:

  Nu știu răspunsul, dar îmi place cum gândești! 🙂
  Sau, aș putea arunca un răspuns, deși nu știu câte ferestre are casa portocalie: 2, 3, 6. Ar exista și variante cu gemeni, dar nu-mi par a se potrivi enunțului.

  Apreciază

 8. Drugwash zice:

  Răspunsu tău e valabil şi pentru mine. N-am timp de ghicitori. 😉

  Apreciază

 9. Excluzând matematica m-am distrat tare. Mi-a plăcut mult cum încercai să afli anii buburuzelor. 🙂

  Apreciază

 10. Profesorul curios era în avantaj față de noi, știind câte ferestre are casa portocalie. Iată cum suntem mereu vitregiți, până și de informații. 😦

  Apreciază

 11. Dizzy zice:

  Cu putin ajutor de la Google, am gasit, dar nu va spun inca.
  Insa trebuie putin reformulata – dupa cum spunea racoltapetru6, nu stim cate ferestre are casa portocalie. Tocmai asta e ideea, ca nici profesorul intrebat nu avea de unde sa stie!
  Deci, in concluzie, enuntul problemei ar trebui sa fie ceva de genul „Acum adună acele numere şi vei obţine suma ferestrelor casei de la tara a vecinului meu!”

  Apreciază

 12. Dizzy zice:

  RASPUNS FINAL
  Repede, ca se termina programul 🙂
  1. Gasesti toate combinatiile de 3 numere care inmultite dau 36 (1x2x18, 2x2x9, etc. Fa un Excel.)
  2. Stii ca suma numerelor din combinatie da „ceva”. Deci A x B x C=36, A+B+C=X.
  3. Stii ca informatiile astea sunt necesare, dar NU si suficiente – de unde intrebarea suplimentara cu ciocolata.
  4. Daca observi toata grila de combinatii (din Excel), vezi ca, din toate combinatiile, doar DOUA au aceeasi suma (A+B+C=13). Aici e cheia! Asta e informatia pentru care al doilea prof mai trebuie sa puna o intrebare ca sa afle raspunsul.
  De exemplu, daca ar sti ca raspunsul (nr. de ferestre) e 11, ar fi posibila o singura combinatie, deci n-ar mai intreba nimic!
  Dar exista doua combinatii cu aceeasi suma – iar aceasta suma e 13. X=13.
  5. Cele doua combinatii cu suma 13 sunt 1x6x6 si 2x2x9.
  Cum proful a zis ca „ala mic prefera ciocolata” si, atentie! nu se iau in calcul fractiile (adica orele, zilele, etc., variatiunile mici de varsta), inseamna ca UNUL din copii e mai mic decat ceilalti.
  6. Deci nu pot fi doi copii cu varste egale (2 si 2).
  7. Raspuns final: 1x6x6.
  Vreau o cioco!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s