Potecuţă dementă

1De câteva zile sunt obsedată de mentă. Aţi citit bine, nu daţi afirmativ din cap spunând ceva în genul „numai acum ţi-ai dat seama?” sau „bine că recunoşti” sau altceva din gama asta de culori. Titlul e scris aşa pentru că nu mi-a mers space-ul. Deci: dacă v-aţi gândit că sunt o obsedată dementă, vă rog ca în următoarele 3 secunde să staţi la colţ şi să regretaţi că aţi gândit asta despre mine. Dacă promiteţi că nu mai faceţi, vă reduc pedeapsa la o secundă jumate. Mno, vă spun pe scurt că vorbind cu cineva despre mâncare, mi-a spus că ea pune în supa cremă de dovlecel frunze de mentă amestecate cu puţin ulei de măsline. Eu nu pun aşa că mi-a venit ideea să încerc. Între timp mi s-a pus pata şi pe limonadă cu mentă şi gheaţă aşa că de aici m-am ales eu cu obsesia.

Intru în primul magazin, salut politicos, mă aşez protocolar în spatele doamnei care-şi plătea produsele. Întreb frumos şi cu accent „mentă aveţi?” Da. De care doriţi? De la Fares, nu? Aaa, nu doamnă, nu vreau ceai de mentă. Eu vreau mentă. N-avem. Ok, next. Al doilea magazin, al doilea salut politicos, fără coadă aşa că întreb direct dacă deţin mentă. Adică ceai? Adică lăsaţi. Şi când mă pregăteam să cred că toată lumea e nebună în afară de mine, mi-am dat seama că e exact invers. Păi bine, Potecuţă nebună, tu ce vrei să pui în limonada aia? Mentă. Mentă-mentă dar sub ce formă? Că nu merge cu mentă praf din aia din plic. Trebuie frunze. Şi cum să găseşti tu frunze în alimentară? Unde găsim noi frunze de mentă, copii? La piaţă, desigur. Şi pornesc în pas vioi cu gândul la limonada aia fermecată. Întreb la toate tarabele cu verdeţuri, nimeni nu ştia nimic. La penultima, dialogul se desfăşoară în felul următor: ‘Nă ziua, ‘nă ziua, nu, nu vreau leuştean, vreau mentă. Pentru răsaduri? Hă? Nu, pentru limonadă (până şi eu m-am mirat de câtă inteligenţă zace-n mine). Aaa, n-am. Dar de răsaduri aveţi? Nu. E clar, nu-s singura.
Gândeşte, Potecuţă, gândeşte! Unde ai văzut frunze de mentă? Hai că poţi. Trinc! La Kaufland în caserole. Hai la Kaufland. În drum văd un magazin de peşte. Program pe uşă, firmă deasupra. Mă uit la ceas, sunt în grafic. Intru, salut politicos. Un domn lângă o vitrină goală. Nu, nu întreb de mentă, presimt că n-are. Mă mai uit o dată la program şi la firmă, ceva nu se leagă. Aţi închis? Nu e încă ora 17. Sau încă nu s-a deschis magazinul? Domnul mă priveşte puţin încurcat, îmi spune că magazinul e deschis de 9 luni şi sunt pe punctul de a-şi strânge catrafusele că magazinul se mută.
Ăsta a fost punctul culminat care m-a făcut să mă iau deoparte şi să am o discuţie serioasă cu mine: Potecuţă, fii atentă. Din momentul ăsta nu mai spui nimic, mergi înainte, faci drepta şi intri în Kaufland. Saluţi cunoscuţii dar atât. Nu mai intri în magazine, nu mai întrebi pe nimeni nimic, nu mai scoţi un cuvinţel. Ai înţeles? Am înţeles. Ş-am plecat.
La raftul cu frunze era plin de busuioc, oregano, rozmarin şi alte chestii. Nici urmă de mentă. Mai caut o dată. Acelaşi rezultat. Ca să nu rămân cu senzaţia că m-am dus degeaba şi ca să îmi încalc promisiunea făcută mie şi anume aia că voi fi cuminte şi nu mă voi face de râs, am dat două ture de cărucior pe culoare şi am plecat. Mda, eu mă dau cu căruciorul când merg în magazinele astea mari. Vă povestec cu altă ocazie despre asta. Îmi iau avânt, mă sprijin de mâner, ridic picioare şi … pârtiiiieeeee! E de vis! Nu mă ştie nimeni iar celor care mă cunosc le spun că nu-s eu.

Am ajuns acasă însetată şi dezamăgită că n-am mentă. Hai că fac şi fără. Am lămâi? N-am. Perfect! Fac ca-n bancul cu Ion care vrea omletă dar Măria îi spune că n-are ouă. Apăi, nu-i bai, Mărie, fă-o ş-aşe simplă.
Citind ce-am scris până acum, îmi vine să spun că n-are rost să mai corectez titlul. Acum am şi dovezi.

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

110 răspunsuri la Potecuţă dementă

  1. illusion zice:

    Eşti o bombonică dementă, mai de grabă.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Drugwash zice:

    Haaaaaa ha ha ha ha ha ha, ce m-am rîs! XD XD XD Da, titlul pare să se potrivească. 😀

    Ştii ce e haios, de fapt? Mi-a crescut menta de-un metru lîngă magazie şi zău de am ce face cu ea, că io nu-s fan limonadă (deşi viaţa mi-a dat la lămîi de nu le pot duce 🙄 ) iar de dovlecei şi supe-creme – nici atît. 🙂 Ain’t life a bitch?! 😛 XD

    Da’ uite, mi-s băiat bun şi vin să-ţi aduc toată recolta mea de-mentă. OK? 😉

    Apreciat de 2 persoane

  3. Lorelei zice:

    nu ii frumos ce faci..mi-ai facut pofta de limonada si tare mi frica ca o sa patesc ca tine 😦

    Apreciază

  4. În fond și mâine este o zi. 🙂
    O săptămână de vară cu zile frumoase !

    Apreciază

  5. Draga mea dragă! Îți trimit eu mentă cu rădăcinuță să ai în ghivecel! Am chiar acum butași proaspeți! Și mie îmi place menta!

    Apreciază

  6. aneresia zice:

    Well. Ar trebui sa gasesti tot pe la Kaufland and Co macar la ghiveci, plantata. Tin minte ca am tot vazut (pe langa rozmarin si altele). Eu profit de iesitul in natura si daca dau de menta o si culeg. Simpatic articol. 🙂 (Eu am o obsesie pentru ceaiul de cimbrisor proaspat cules si frunze de menta proaspta).

    Apreciază

    • M-am tot învârtit pe acolo dar bine zici tu. Aia din ghivecel mai creşte sau după ce se epuizează frunzele e cam gata cu ea? Că eu şi la asta m-am gândit.
      Eu ajung mai greu prin zone din astea verzi de aia piaţa sau rafturile sunt mai la îndemână.
      o zi frumoasă să ai! Mulţumesc pentru vizită, te mai aştept!

      Apreciază

      • aneresia zice:

        mm daca rupi doar frunzele sper sa te tina o perioada. Nu prea am incredere in cele din supermarket la ghivece, dar poti incerca. (Pai iti citesc articolele, dar nu prea am comentat. Uite, poate o sa las cate un salut mai des.) 🙂 O zi frumasa.

        Apreciază

  7. july zice:

    Cand nu gasesti ceva in real, cauta in virtual. :))) Dementa si eu. 😛

    Apreciază

  8. madaindeea zice:

    super tare.si mie si fetei mele ne place menta dar ne gasim cam in aceeasi situatie,mai putin „dementa”.cine n-are neamuri la tara care sa cultive,ravneste la ea mult si bine…

    Apreciază

    • Ooofff… da. Când avea bunica grădina plină, nu eram interesată de ea. Credeam că menta e doar pentru ceai şi mie nu-mi place ceaiul. Acum rabd că aşa-mi trebuie.
      Mulţumesc că ai trecut pe la mine, te aştept cu drag şi altă dată!

      Apreciat de 1 persoană

  9. 1lauralaly zice:

    Fan limonada cu menta sunt si io:)) Beleau anul asta e ca ioc menta. Anul trecut am avut ca imi crescuse frumusel langa vita de vie. Soi salbatic,, inca. Eco, bio ce-o fi. Anul asta din cauza ca tanti iarna a fost cam ascutita , doar un fir pricajit a mai indraznit sa apara. Ca sa acompanieze singurul strugure din vita;)))
    Parca am vazut asa ceva cu coada ochiului prin lidl. Trebuie investigata problema serios. Pe la Paltinis o fi?:) Pui si de o excursie cu motiv .:)

    Apreciază

    • Mi-a trecut prin cap să arunc un ochi prin grădinuţele blocurilor dar şi dacă vedeam, nu aş fi îndrăznit să ciupesc că mi-e ruşine. Aşa că firul tău e în siguranţă dacă trec eu pe acolo 😀
      Ioii, un singur strugure? Recoltă de recoltă, ce să zic? 😀
      Trebuie, musai! Dacă vezi, dă de ştire că în Lidl la mine nu-i 😦
      Pfuaiii, Laura… mă gândesc că merg până acolo şi o încurc cu te miri ce buruiană spectaculoasă 😀

      Apreciază

  10. Ana zice:

    Bre Potecuto , eu am cumparat din Hornbach un ghiveci cu menta , ca ai vazut-o si-n poze . De ce nu iti cumperi si tu si ai tot anul…cu cat ii rupi varfurile cu atat face mai multe crengute si frunze…

    Apreciază

    • Vrei adevărul-adevărat ca să mă fac de râs complet? Pentru că am avut o dată şi când s-au terminat frunzele, s-a uscat şi firul. Şi am crezut că astea-s de unică folosinţă, cum ar veni. Şi mi-am zis că n-are rost să mă complic. Mno, sunt şi eu mică, ce să-mi faci?
      Dar acum chiar îmi iau. Deci rup vârfurile şi cresc altele? 🙄

      Apreciat de 1 persoană

      • Ana zice:

        Pai nu a fost vina ta ca s-a uscat….este posibil ca planta sa fi fost deja bolnava.Insa cum nici eu si , cred eu , nici nu nu suntem horticultori , nu avem cum sa stim asta si le cumparam ca atare.
        Deci , repet: se rup varfurile de pe tijele plantei ,iar frunzele atunci cand ai nevoie de ele. Varfurile se rup de fiecare data cand consideri ca au crescut prea lungi tijele , cand vezi ca incepe planta sa se maturizeze ( aka sa se ofileasca frunzele , sa ii dea floare , sa devina tijele lemnoase , etc) .Prin ruperea varfurilor , obligi planta , ca sa zic asa , sa dea ramurele noi , frunze noi , astfel incat sa aibe „activitate” de crestere si nu de imbatranire.
        Sper ca ai inteles ceva din ce am scris , ca nu ma pricep la explicatii d-astea complicate…
        Daca iti cumperi , cauta sa cumperi o planta cu frunzele carnoase , verzi inchis , inaltuta.Nu cumpara din cea micuta.

        Apreciat de 1 persoană

  11. Cosmisian zice:

    Esti tare comica. Bine ca nu pot sa-ti vad preocupata minte potecista cand trec pe langa tine dimineata, ca cine stie, poate m-ai deruta si pe mine. Nu de alta, dar cred ca daca m-ai spiona cineva in mintea mea, ar avea si eu mari probleme cu perceptia ulterior. Legat de menta, cel mai bine e sa o iei de la cineva care o are in gradina. Am vazut eu la Lidl menta la ghivecel, dar parca nu e menta noastra de culoare mentos-albici-pfoasa… Sigur un vecin care sta la casa ar avea…

    Apreciază

    • Cosmisian zice:

      Pffuuu ce de greseli. Asta e cand scrii cu mintea-n drum de poteca si cu degetele printre pietre cu forma de taste 🙂 Corectezi tu daca vrei, daca nu, lasa asa sa ma fac si eu de mirul sau menta lumii :))

      Apreciat de 1 persoană

    • Mulţumesc! Chestia e că eu nu prea am glumit acum, adică asta-i starea mea naturală. Ceea ce, nu-i aşa?, parcă nu-i aşa de comic dacă eşti în situaţie 😀
      2. Tu treci pe lângă mine dimineaţa? Eu trec numai pe lângă blocuri şi autobuze aşa că cred că nu-s eu.
      3. Da, da, sigur… toată lumea vede mentă la Lidl în afară de mine. Nu era mentă. Erau flori. Eu flori am văzut.

      Apreciat de 1 persoană

      • Cosmisian zice:

        Esti in stare de menta. Ar fi trebuit sa atingi apa si mentolada se facea.
        Ei lasa ca menta de la Lidl la ghivecel parca e o floare. Am vazut.o la mine: am ciupit 6 frunze si s.a ofilit in loc sa creasca 12 frunze in loc. Poate menta de la Lidl e trucata :))

        Apreciază

  12. doarnicol zice:

    ..deeci, ..probabil, ..așadar și prin urmare, te vei scoate tu pe tine-așa agale și de mânuță la o altă plimbărică? Să mai bați un pic ceva poteci de câmpișori ..și pajiști in the open..și cine știe, poate dai peste niște ..izmă bună și ..de leac, nu? 😕 Mai lași ..schiatul pe ..culoare șă se-odihnească și treci la ..plimbatul pe cărare? ..hmmm, acolo merge și ..space-ul, siguuur. ^^’
    Dacă nu și nu, poate strecori ceva busuioc, chiar și uscat. În loc de. Ce zici de idee?.. 😛

    Apreciază

  13. GEGELUTZ zice:

    Potecuţă, eu nu-s cu limonăzile da tot te-ntreb, ca prostu, dacă ai fi pus un plic de ceai de mentă în zeama de lămâi(fără lămâi), oare nu ieşea un fel de limonadă?

    Apreciat de 1 persoană

  14. abisurile zice:

    😉 ai citit, da ? http://www.catchy.ro/va-place-menta/75496 sau http://abisurile.com/2015/06/16/va-place-menta/ tot dementa si pe-acolo. Serios e super cool limonada cu menta (cand este menta), am baut in Iordania, bautura lor traditionala. Nu, nu vreau sa te fac sa te lingi pe bot, ziceam doar …

    Apreciază

  15. Oana zice:

    Potecuță, n-aș fi zis…. 🙂

    Apreciază

  16. Iustina zice:

    Am luat eu mentă în weekend. Am pus în tsatsiki, după o rețetă de la radio.
    Pfiu… ciudată senzație. Dementă.

    Apreciază

  17. Mergea și un ceai de mentă rece, de la gheață. Dar astfel de pofte mă pun pe gânduri, mai ales dacă s-au repetat în ultima perioadă. 🙄

    Apreciază

    • Petru, n-ai înţeles. Lămâia era de bază, menta era de fiţe. Aşa că pică ceaiul de mentă.
      Acu’ să-ţi fie poftă de o limonadă rece când sunt 32 de grade, nu cred că-i mare scofală, nu sunt mai altfel decât restul lumii. Ca să fiu originală, aş fi avut nevoie de pofte mai extravagante. Dar din alea n-am.

      Apreciat de 1 persoană

  18. Mihai zice:

    Și totuși, se pare că menta proaspătă nu e chiar atât de bună cât să merite efortul unor căutări atât de intense :
    http://m.caplimpede.ro/efectele-toxice-pe-care-le-are-menta-proaspata-asupra-organismului/

    Apreciază

    • Aoleuuu. Dar eu am înţeles din articol că nu-i bună dacă o foloseşti frecvent. Mă gândesc că o frunză, două, tocate-n paharul cu limonadă, nu mă afectează aşa de rău, nu? 🙄

      Apreciază

      • Mihai zice:

        Așa e. Dar văzusem pe la comentarii și ceva despre ghivece. Ori nu-ți iei un ghiveci pentru o limonadă, două, nu ?

        Apreciază

        • Păi dacă iau ghiveci, aia stă acolo cuminte până la limonadă. O folosesc şi ca aromaterapie, nu-i problemă. Şi când mai am chef de limonadă, nu mai trec prin experienţe din astea, mă duc frumuşel la sursă şi ciupesc câte o frunză. Că nu mă apuc chiar de diete pe bază de mentă. 😉

          Apreciat de 1 persoană

  19. psi zice:

    limonadă pe ploaia asta? ei, haaai! te-ntreci cu gluma! 😀

    Apreciază

  20. Monik zice:

    :)) Iar aici sunt mai multe soiuri pe toate drumurile. Cea marocană e cu adevărat dementă 😉

    Apreciat de 1 persoană

  21. Păi când îți spuneam să faci țup până la mine… Aici e mentă la toate alimentarele – toate gospodinele care se respectă fac supă cremă de dovlecel cu mentă. (Stai!! Că glumesc).
    Și eu folosesc dar la băuturi răcoritoare (cu ginger îmi place combinația). Nu-mi place ceaiul de mentă. Deloc. Dar ador înghețata de mentă, sau ciocolata neagră cu mentă. ( Asta ca să știi cu ce mă aștepți dacă vin pe la tine 😀 )
    Eu am mereu în bucătărie câteva ghivece cu ierburi aromatice (și mentă) și e extrem de comod și convenabil.

    Apreciază

  22. rusoaica zice:

    Din împărăția mare a Facebook-ului citire: „Buzele tale august dementa”. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu