Îmi daţi o… idee de ajutor?

1Mă lupt de azi dimineaţă cu o dilemă şi sper să mă scoateţi voi din ea. Plecând de la premisa „două rândunici, una mare, una mici” ca să rimeze, vă spun aşa: azi dimineaţă după ce m-am trezit, m-am dus frumuşel la geam, am tras perdeaua ca să-l deschid şi să las razele soarelui să… poezie, păr bălai şi etc. În colţul geamului era o rândunică şi exact când am pus mâna pe mâner să trag de geam, am văzut venind spre mine o altă rândunică. Am îngheţat în poziţia aia cam incomodă ca să nu se sperie. Era puţin mai mare decât cea care era în colţul geamului dar nu erau puişori. De aici am tras eu concluzia, sper adevărată, că era un el şi-o ea.

El, adică rândunica mai mare, i-a pus ceva în cioc ei apoi a plecat. N-am apucat să deschid geamul că iar am văzut-o îndreptându-se spre mine, iar i-a pus ceva cioc, iar a zburat. Am lăsat geamul aşa şi m-am retras uşor să nu deranjez rândunica mai mică. Am ieşit în balcon de unde le puteam admira mai bine, fără să le sperie mişcările mele. Au zburat amândouă, au revenit şi tot aşa vreo juma de oră. Când am prins o pauză în care erau plecate, am fugit să rabatez geamul şi am găsit pe pervaz un pai. Şi de aici începe dilema mea. Recunosc, sunt mai proastă şi vă rog să nu râdeţi de mine dar mă întreb şi vă întreb. Pui nu erau, asta era clar. Nici mamă cu pui că erau măricele amândouă. Habar nu am care-i sezonul lor, de aia vă cer ajutorul cu idei. Dar, ca să am o scuză şi să vă spun de ce nu cred că-s proastă de tot, vă spun că îmi amintesc perfect de o vacanţă la bunici când erau două cuiburi (unul deasupra geamului de la camera în care dormeam şi altul la intrarea în grajd) şi mă uitam în fiecare zi cum primeau puişorii păpica în cioc, am asistat şi la primele lecţii de zbor. Mno, cum vacanţele de vară începeau din 15 iunie, mă face să cred că ar fi posibil să nu fie acum târziu pentru ouă puse în cuib. Sau? 🙄 E sau nu perioada în care ele îşi fac cuiburi? Sau el doar o hrănea pe ea ca să îşi vadă apoi de puişori? Dacă da, problema e rezolvată. Dar dacă nu, e posibil ca ele să cerceteze locul pentru un eventual cuib? Şi dacă da, ce să fac eu?
Am luat în calcul avantaje eu, avantaje ele, dezavantaje eu, dezavantaje ele şi am aşa, deocamdată:

Avantaje eu: multe. Spectacol frumos în fiecare zi la geam.
Dezavantaje eu : zgomot? Ăla nu e zgomot, ba chiar aş da orice să le aud în fiecare dimineaţă.
Mizerie? Păi, există cârpe. Deci, nu am dezavantaje.

Avantaje ele: le mai pun şi eu câte o muscă de papa. Şi apă deşi ele iau din zbor, aşa ştiu eu, posibil să nu ştiu bine.
Dezavantaje ele: uff, aici e aici. Geamul ăla e folosit zilnic. Închis, deschis, rabatat, perdea trasă, etc. Dacă ele apucă să facă ceva la cuib şi apoi se sperie de mişcare, ce fac ele? Nici nu mă gândesc să le stric eventualul cuib, Doamne fereşte!

Poate că n-aţi înţeles nimic. Pe scurt, nu ştiu dacă : 1. Ăsta e sezonul de făcut cuiburi sau alea două erau doar în trecere pe la geamul meu, chiar dacă au tot trecut de cel puţin 15 ori şi 2. Dacă e sezon şi îşi fac cuib, sunt, oare, în siguranţă? Sigur că eu nu le fac nimic, sigur că poate ştiu ele mai bine unde să îl facă dar mi-e frică să nu deschid o dată geamul prea brusc şi să le fac să plece. Că nu vreau. Deci? O soluţie să nu mai deschid geamul, este? Sau să fac zilele astea multă mişcare la geam să vadă că e o nebună acolo şi poate se orientează spre un loc mai sigur? Da, ştiu şi că ele, de obicei, fac cuiburi în locuri cu oameni dar … na, vă întreb. Că dacă e nevoie las puiuţii şi în casă, nu e problemă 😀

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la Îmi daţi o… idee de ajutor?

 1. totulpentrusuflet zice:

  Eu cred ca randunoiul este divortat si cu copii in custodie si o vrajea pe randunica in speranta s-o ia pe asta de nevasta, sa aiba grija de puii lui din prima casatorie. Eu zic sa tii geamul inchis ca daca incep certuri conjugale o sa arunce cu mizerii pe geam, pe perdele si, mai mult, o sa te reclame la politie ca esti voyeurista. Sau mai bine te muti si le lasi lor casuta ta. 😀

  Apreciat de 1 persoană

 2. GEGELUTZ zice:

  Nu mă pricep la perioadele ăstora de vrăjit, cuibărit şi restul dar cred că eu aş face tot posibilul să nu le sperii, în speranţa să am în fiecare dimineaţă şi seară, după serviciu, la ce mă uita cu plăcere, că la teveu am cam renunţat în proporţie de 90%. Dacă era mai cald noaptea, ai fi putut lăsa geamul în permanenţă deschis dar aşa…încearcă să vezi dacă nu ajungeţi la un consens şi să convieţuiţi în pace şi iubire absolută. 😀 Te-am dat pe spate, nu? Înţelegi ce vreau să spun. Baftă la împrietenire! Pup!

  Apreciază

  • Eu am înţeles, Gegelutz şi cred şi spun ca tine. Nu-i vorbă de împrietenit că la asta mă descurc cu ele. De convieţuit…. ele pe mine nu mă vor deranja, de reciprocă mă tem. Că eu le-aş putea speria într-o zi. Şi dacă mai vin şi puiuţii, dacă le dau palpitaţii când umblu la geam? No, vezi? Asta mă macină pe mine…

   Apreciază

   • GEGELUTZ zice:

    Da, am înţeles ce te macină dar nu ştiu ce sfat bun să-ţi dau în afară de „follow your heart”( care nu este neapărat un sfat bun dar atâta pot şi eu, na). Auzi, vrei să spui că acum sunt tot pe geamul tău iubăreţii ăia doi?

    Apreciază

 3. Drugwash zice:

  Trăieşte-ţi viaţa cît mai normal, ele îşi vor asuma alegerea făcută.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Maria Itu zice:

  Eu nu mă pricep decât la adoptat pisici şi câini, singura pasăre cu care am avut tangenţe e cocoşul vecinului, care are chef de „vorbit” exact când mi-e lumea mai dragă! :)))

  Apreciază

 5. O fata zice:

  Stiu ele ce-au ales, nu intamplator au venit la geamul tau.
  o sa convietuiti impreuna firesc si puii vor avea ca mostenire genetica acest loc si s-ar putea sa revina ei la anul.
  si noi am avut doi porumbei pe balcon si aidoma dupa cum am zis s-a intamplat si in cazul lor.

  Apreciază

  • Nu ştiu dacă au ales dar m-aş bucura să rămână 😉
   Da, ştiu că ele se întorc la cuiburile lăsate… ce bine ar fi să am ocazia să văd puiuţii. Dar încă nu ştiu dacă asta era intenţia lor.
   Mulţumesc mult!

   Apreciază

 6. Cred că-și fac cuib. La mine și-au făcut cuib în ornamentul de pe ușa de la intrare. Aveam o coroniță mai bogată de pai cu flori, știi cum sunt ornamentele de ușă, gen cerc. Și-au făcut în interiorul lor. Am avut un stres… Știam că sunt acolo. Se speriau un pic când foloseam ușa, adulții (rândunic mic și rândunic mare) zburau pe-o creangă la un copac vecin, puii n-aveau nici o treabă, după care își reluau locul. Deschideam ușa cu grijă foarte mare. La sfârșitul verii, după plecarea „musafirilor” am aruncat ornamentul. Am ales alt tip vara următoare, ca să fiu sigură că nu se mai petrece același lucru. Ghici ce? Și-au făcut cuib într-o floare suspendată aproape de intrare. Stres la udat floarea, dar mai mic decât cu ușa. În ciuda inconvenientelor i-am îndrăgit rău.
  Ei… îmi dădeau voie să locuiesc și eu acolo. La fel, când mă apropiam zburau, dar foarte aproape, așteptau cuminți să mă depărtez și-i vedeam cum își reluau locul.

  Apreciat de 1 persoană

  • Tiiii, ce frumooooos. Acum chiar că vreau. Dacă tu cu uşa nu i-ai speriat atât de rău, sigur geamul meu deschis nu-i va alunga mai ales că nu chiar pe geam am văzut eu că cercetau ci în colţ. Acolo nu se mişcă nimic dacă umblu la geam. Na, acum chiar că vreau să fie aşa!!

   Apreciază

   • Sunt așa de drăgălași !Eu am fost foarte fericită în prima fază că au ales să stea pe ușa mea. Dar a fost și stres, recunosc, că-mi era tot timpul frică să nu-i speriu. Iar dacă deschideam ușa în viteza caracteristică și uitam de ei, îmi făceam probleme că i-am amețit. Dar am conviețuit bine și acceptat reciproc. 😀
    I-am urmărit și observat tot timpul. Trebuie să găsesc poze cu ei, sunt pe undeva și o să postez. E acul în carul cu fân de căutat, dar când le găsesc o să pun. 🙂

    Apreciază

    • Chiar te rog să le pui când îţi faci timp. Eu tare aş vrea să îi văd. 😉

     Apreciat de 1 persoană

     • O să pun, dar am foarte multe poze. Fotografia e un hobby și pentru mine ca și pentru alții și n-am limită. 🙂
      Azi îmi iau și eu zborul pentru o săptămână, dar le voi găsi. Chiar e o idee bună, eu îndrăgesc foarte mult animăluțele și am tot felul de experiențe, pentru că dintr-un motiv pe care nu-l înțeleg, în general, nu se prea sperie de mine.

      La un moment dat eram la un acvariu foarte mare aici în T și era un fel de bazin cu pisici de mare. Toată lumea încerca să le atingă. Mi se părea stupid. Eram cu cineva care, ca și restul, întindea mâna spre ele. M-am apropiat și eu, plictisită să aștept și a am întins mâna spre apă, fără nici o direcție. Una a făcut ture, venea la mâna mea, se chinuia cheală și caraghioasă să iasă din apă să mă ajute s-o ating. Eu nefiind suficient de lungă nu-mi ajungea mâna prea jos. Toată lumea se uita la mine, era așa de simpatică. Făcea câte-un cerc și se întorcea doar la mâna mea. Am făcut poze și filmat… ciudățenia simpatică. Dar mi-a făcut ziua. 😀

      Apreciază

 7. july zice:

  Cred ca sunt tineri casatoriti, randuneii tai. Da-le credit pentru prima casa si la anul urmator primesti dobanda o gramada de puisori si canticele la fereastra, cam de pe la ora 5 dimineata. :))))

  Apreciat de 2 persoane

 8. Oana zice:

  Mda, deci va trebui să locuim cu soacra… Asta înțeleg eu din ce ai scris. Relax, glumesc 🙂
  Hai, naștere ușoară! 😛

  Apreciază

 9. Cred că rândunicile tale au cam întârziat cu dragostea. Ale mele și-au făcut de mult cuiburile – patru la număr – și au depus ouăle. E o gălăgie și o mizerie de mai mare dragul, pe geamuri, balcoane și pe mașinile din parcare. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 10. psi zice:

  te-au ales după sflet. să te bucuri de asta. 😉

  Apreciat de 1 persoană

 11. Monik zice:

  Daca sunt la fereastra ta, au știut ele unde isi fac căsuța. Ai sa vezi, peste ani si tot acolo se vor întoarce. Sunt fidele pe viața cuibului lor.

  Apreciază

 12. tink3rbe11 zice:

  Cu siguranta isi fac cuib si nu le deranjeaza deloc ritmul tau…eu am placate balconul si nu am etansat lateralele, cred ca 3 cuiburi ,le aud toata ziua ciripid iar vara cand au si pui este o agitatie continua,,,eu ies , intend rufe, scutur….nu le streseaza iar ciripitul lor face parte din ritmul casei….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s