Vom îngheţa sub ultim ger?

1Am mai spus pe potecuţe, în treacăt, că mi-a plăcut şi îmi place Tudor Gheorghe. Ca om, nu-l ştiu. De două ori am stat în preajma lui, în spatele scenei şi nu mi-am putut contura o părere. Nici nu ar conta şi nici nu m-ar ajuta asta. Ascultam pe vinil Vasul rozelor şi „îţi scriu, domniţă, printr-un flutur, de la castelul zânelor” şi cântam cât mă ţineau plămânii. În foarte rarele ocazii în care apărea la TV, era clar că volumul era dat la maxim şi îi sorbeam fiecare vers. Nu numai eu. „Ce puţin apare, aş vrea să merg la un concert” s-a auzit, la un moment dat, în casă.
Mai târziu, „vânam” casetele cu el, am aşteptat nerăbdătoare „Anotimpurile” şi numai casetofonul meu ştie câte derulări a numărat şi de câte ori s-a auzit în camera mea „e primăvară, iarăşi primăvară, pe fiecare margini de făgaş. Îşi scot strămoşii degetele – afară, De ghiocei, de crini, de toporaşi…”. Nu am avut idoli, nu am fost fan înfocat, nu aveam colecţie de postere. Îmi plăcea sau nu un interpret sau o formaţie dar nu la modul la care să îmi ghidez „existenţa” după modelul lor. Şi Tudor Gheorghe nici nu se putea încadra la capitolul „idoli”. Tot timpul am avut impresia că sună total aiurea, aproape că zgârie la ureche să spui „sunt fan Tudor Gheorghe”. Dar da, dacă eram pusă să răspund la întrebarea „ce cântăreţ (cum sună şi asta… 😀 ) îţi place?”, asta spuneam.

Şi mai târziu, am avut ocazia să merg la primul lui concert. Bilete scumpe dar nu mi-a păsat, nici nu am stat pe gânduri. Sala plină. Arhiplină. Şi afară oameni care încercau să mai facă rost de bilete. Fără succes. M-am aşezat cuminte pe scaun, în sală muzică ambientală şi oameni liniştiţi. Simplu şi normal. Brusc, la ora scrisă pe afiş, s-au stins luminile în sală. Linişte totală. Se ridică încet cortina, pe scenă orchestra. Lumea aplaudă. Apare Tudor Gheorghe pe scenă, se apropie de microfon. Îmi aud inima bătând. În rest, niciun zgomot. Sala a amuţit. El începe să cânte „niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, eu simt un nod în gât. „Sufletului nostru bucuros de moarte…”. Eu încep să plâng. „Cine vrea să plângă, cine să jelească…„ Şi am plâns cât a ţinut concertul. Nu, nu pentru că „idolul” meu era pe scenă, am spus mai sus că nu aşa se pune problema. Dar, cât lumea şi-a ţinut răsuflarea, mie mi-au răsunat în minte cuvintele alea „aş vrea să merg la un concert la el”. Dar nu a mai apucat…

Odată cu youtube-ul, am avut acces mult mai uşor la toate melodiile. Ba chiar şi la concerte filmate cu telefoanele mobile. Dar tot mergeam la fiecare concert. Cam o dată pe an venea. Şi sala era mereu arhiplină. Anul trecut s-a anulat pentru prima dată un concert. Bilete prea puţine vândute. Au costat 85 de lei. S-au scris articole prin care era anunţat faptul că spectacolul nu se va mai ţine. Comentarii de două feluri. Unele exprimau regretul că e anulat şi că oamenii nu mai dau bani pe ceva frumos. Altele arătau cu degetul „nea Tudore, nu crezi că e cam mult?” şi etc.
Mergea TV-ul pe Antena 3 când Mihai Gâdea a citit mesajul primit de la Tudor Gheorghe. Nu am înţeles. Şi am fost surprinsă chiar dacă ştiam că între ei există o oarecare simpatie. Mi-am spus că omul T.G are tot dreptul să susţină pe cine vrea. Dar de ce o face în public? Cine a trimis mesajul ăla, omul sau artistul? Sau de la un moment dat tocmai confuzia e cea care face diferenţa? Nu am vrut să amestec lucrurile. Pentru că „ce Duminică frumoasă, iubito…” rămâne frumoasă şi nu o murdăresc eu cu mocirla din politica românească. Dar… aşa cum era de aşteptat, nu a rămas fără ecou. Un ziar local anunţă spectacol. Am citit doar trei comentarii şi am închis pagina cu un nod în gât. Altul decât cel simţit la primul concert. „Nu mai are ce cauta in acest oras un individ ca acesta”, e primul sub articol. Nu vă pun mai multe. Cumva, era de aşteptat.
Dar parcă… versul cu ce-a greşit? Îmi voi lua bilet şi de această dată. Ceva îmi spune însă că va fi anulat spectacolul. Era cazul să se implice aşa? Poate nu înţeleg eu. Sau poate că Degeaba vine primăvara, atâta iarnă e în noi….
Dincolo de toate…. casa ta de ce-ar fi mare, pe masă flori de n-ai avea? Ah, ce Duminică frumoasă!

 

La postarea cu mărjelele, am numerotat cele 3 comentarii care spuneau că le doresc, în ordinea sosirii lor, adică Fee 1, Adelina 2, Cafeaua 3. Am pus şi 4, adică July că s-a răzgândit între timp. Şi randomul a spus : 1

1, adică Fee. Fee, aştept mail cu datele 😉 Fetili, mai facem şi alte concursuri, da?

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

56 de răspunsuri la Vom îngheţa sub ultim ger?

  1. Și artiștii-s oameni! Trebuie să-i luăm ca atare și să nu-i condamnăm dacă au slăbiciunile lor, aidoma celor dintre noi. H(D)arul lor contează!

    Apreciază

  2. Lia zice:

    Potecuţo, Tudor Gheorghe este printre preferaţii mei. Îi ascult muzica ori de câte ori am ocazia şi pot… adesea îi fredonez cântecele. Sincer am avut o dezamăgire, nu, nu acum… ci cu ceva timp în urmă când citisem pe udeva că se numără printre apărătorii şi susţinătorii lui Voiculescu. Dar, cu toate acestea îi preţuiesc muzica, preţuiesc artistul. Iar ca om are dreptul ca oricare dintre noi să aleagă… cine-s eu ca să-l judec? Chiar dacă am alte păreri şi nu înţeleg ce nevoie avea să iasă public să-şi exprime opţiunea, chiar dacă nu pot fi de acord cu alegerea făcută de el… îi respect dreptul de-a alege. Părerea mea este că a fost folosit şi s-a lăsat folosit. De ce? Asta doar el ştie.

    Apreciază

    • Sigur, Lia, sunt de acord. Dar, din păcate, m-au amărât reacțiile altora. Probabil sunt cei care oricum nu ar fi mers la concerte. Sau poate că ar fi mers. Nu știu. M-a surprins însă implicarea. Nu judec. Doar constat. Ast însă nu va schimba nimic. Îl iubesc la fel de mult și mă emoționează la fel de tare. E un Artist. Și așa rămâne 😉
      Te pup, Lia!

      Apreciază

  3. Stau si ma gandesc la fanaticii astia care sterg dintr-o miscare toata munca si valoarea unui om numai fiindca aleg sa sustina pe altcineva, oare, daca sunt in pragul mortii refuza sa se lasa operati de un medic numai fiindca a votat altceva?…

    Apreciază

    • Nu știu, Adelina… nu știu ce să mai cred. Campania asta a arătat cât de limitați sunt unii. Eu nu judec. Doar că îl știam discret și nu aș fi crezut. Atât. În rest… abia aștept concertul. Ies alt om din sală, e ceva special la concertele lui 😉

      Apreciază

  4. 9 zice:

    Tudor Gheorghe e un mare artist. Nu/mi pasa de orientarea lui politica, nu asta este ceea ce-l face un mare artist, ci talentul lui.
    Iti las o melodie care pe mine mereu ma inveseleste

    Apreciază

    • Îl iubesc din tot sufletul. Da, melodia e tare frumoasă. Nu, eu nu amestec lucrurile. Cred că alții au vrut asta și le-a reușit. Și acum, alții îl arată cu degetul. Eu doar mă întrebam de ce. Indiferent pe cine ar fi susținut. Azi am ascultat multe melodii și chiar dacă le știu pe toate, nu mă satur. Așa că nu, pe mine nu m-a ”supărat”.

      Apreciază

  5. dagatha zice:

    e la fel ca în cazul poeților care sunt oameni. Îmi place Tudor Gheorghe pentru că pune suflet în cântări…Ca om mi s-a părut ușor arogant. Treaba cu politica…am ales să disociez artistul de om. Și sper să fie măcar convingeri politice și nu vreo sarcină de partid…

    Apreciază

  6. succesulpe zice:

    Tudor Gheorghe – ultimul roman care mai crede in povesti cu oameni…

    Apreciază

  7. papagigli zice:

    Mi se pare o mare prostie sa judecam artistul dupa omul din el. Ce are talentul cu afinitatile de orice fel? Zamfir era cu BaSecu, Paunescu cu Ceasca, Nichita cu vodka, Hollywood-ul cu drogurile si operatiile estetice. Pe afemeiati nu-i pun la socoteala ca ala nu-i defect 😆

    Apreciază

    • Eu nu îl judec. Eu doar știam că e o prezență discretă. Că nu îl voi vedea niciodată pe canapele emisiunilor TV. Că acceptă greu și rar o apariție. Și mestecam în oală când am auzit numele lui rostit de Gâdea. Tresar la numele ăsta tocmai pentru că apare rar spre niciodată și da, îl iubesc, ce să mai! 😀 Și apoi am auzit mesajul. Nu aș fi crezut că se va implica. Treaba lui pe cine susține, și invers să fi fost, la fel de mare ar fi fost mirarea. Dar la concert tot merg. Îmi place să cred despre mine că încă am coloana la locui ei. 😉

      Apreciază

  8. centrefold zice:

    Tudor Gheorghe a gresit. Campania electorala nu e un concurs de popularitate din liceu, in care fiecare candidat sa adune simpatiile celorlalti.

    Pe de alta parte, desi intreaga campanie PSD a fost un atac la persoana si la valorile sale ( religie, etnie, caracter, trecut, familie ), si poporul roman a reusit printr-un miracol nemaiintalnit sa ia decizia corecta la alegeri, acum face aceleasi greseli pe care le-a reprosat la candidatul IMPOTRIVA caruia a votat.

    Mai precis, ii reproseaza alegerea politica.

    Dar tu, Potecuta, gandeste pozitiv. Daca, cumva, spectacolul se va tine chiar daca sala nu va fi plina, macar vei fi cu cateva randuri mai aproape de scena ( pentru ca, nu stiu de ce, imi imaginez ca esti mai timida din fire, si ai fi cautat un loc mai in spate in mod normal )

    Apreciază

    • I-am spus și lui papagigli, și invers să fi fost, tot m-aș fi mirat pentru că el e de obicei, tare discret. Și am strâmbat din nas dar nu că a zis Ponta. În cot mă durea și de zicea Iohannis. Nu aș fi crezut și de aia m-a surprins. Adu-ți aminte ce valuri a făcut și maestrul Beligan cu acea susținere…..

      Hehehe, în primul rând voi sta dacă e liber 😉
      Dap, sunt timidă, ai intuit bine 😳

      Apreciază

  9. Va să zică așa! Am câștigat! Am să dau tot ce vrei, dar cer și eu adresa fetelor, să primească și ele câte un colier de la mine. Potecuțo, mulțumesc mult! Tu ce ți-ai dori?

    Apreciază

  10. Oana zice:

    nu, nu…fara Tudor Ghe…si nu din cauze politice (nici nu stiam amanuntul), ci pentru ca…salcamii. nu, nu…nu ma duc sa reascult salcamii. nu!

    Apreciază

  11. Bursucel zice:

    Eu am învățat să nu judec oamenii după vremelnicele lor afinități politice. Ce e val… ca valul trece, Potecuță. Talentul însă… 😉

    Apreciază

    • Ohhhh…. îți spun ție că eu asta cred și tu nu îmi sari în cap, știu asta. Eu cred că artiști ca el se nasc o dată la 100 de ani. Și nici eu nu judec. am spus asta în fiecare comentariu, cred 😀 Dar nu aș crezut. Eu aș fi pariat că el nu se va implica never ever. Dar… iacătă surpriză.
      Dar am spus. La fel de mult îl iubesc. Când ascult melodiile lui, uit de episodul ăsta și presimt că iar voi sușchina la concert. Are un talent să te facă să plângi, ceva de speriat 😀

      Apreciază

  12. july zice:

    Pentru Valtzul rozelor are voie sa tina si cu Vadim ! :)))
    Cat despre colier, am spus ca glumesc, chiar nu port . Am unele primite cadou, si le pastrez din cauza valorii sentimentale, dar nu port . Multumesc ! 😀

    Apreciază

  13. 1lauralaly zice:

    Acelasi gust amar si aceasi nedumerire am avut-o si eu. E drept ca omul are libertatea unei opinii, doar ca nu ma asteptam. Pentru mine artistul e artist. Indiferent de opinie . Asa cum ai spus si tu. Pacat ca un moment poate strica perceptia asupra unei intregi cariere.

    Apreciază

  14. cafeauata zice:

    Mi-a fost, imi este si imi va fi drag. Probabil singurul dintre artistii Romaniei care ma face sa ma simt mandra ca m-am nascut si ca am ramas aici. La un singur concert am fost, dar simpla lui prezenta pe scena, chiar inainte sa spuna ceva, m-a facut sa plang. Poate stau rau cu nervii… Nu conteaza! Nu ma intereseaza ce gandeste, atata timp cat simpla lui prezenta umple aerul din jur cu un „ceva” care tot mai mult lipseste.
    La fel de drag imi este Octavian Paler, iar aparitiile lui puteau sa fie si pe „Taraf”, tot la fel as fi stat cu gura cascata sa-l ascult. Si mai este un drag mie: Bartolomeu Anania. Imi sunt la fel de dragi ca atunci cand erau aici, cu noi. Atat!
    Zile frumoase sa ai, draga Potecuta!

    Apreciază

    • Înseamnă că mă înţelegi perfect de ce merg la concertele lui. E… e ceva ce nu se explică, se vede şi se simte.
      Nu prezenţa lui m-a surprins. Am mai spus, nu aş fi crezut. Atât. Nu m-a afectat. Să nu uit să iau bilet 😉
      Zile frumoase şi ţie!

      Apreciază

  15. psi zice:

    implicarea în politic a artiştilor pe mine mă dezgustă. similar, cazul lui alifantis despre care mai spun- deşi amar- că este singurul care l-a cântat pe nichita cu har. când l-am văzut însă politizând m-a cam luat greaţa… şi aici mă gândesc dacă aş fi reacţionat la fel în situaţia în care ar fi militat pentru ceilalţi, pentru celălalt…

    Apreciază

    • Oare pentru ce, psi? Chiar au nevoie de asta? Greu să găsesc un răspuns…

      Apreciază

      • psi zice:

        sinceră să fiu habar nu am. mă gândesc că moda e preluată de peste ocean, un fel de transfer de imagine care creditează un candidat sau altul ori are rădăcini mai adânci decât ştim noi. posibil să fie aşa…
        dacă ne uităm mai în urmă, şi eliade a fost legionar, fără să fi ascuns vreodată aceasta, dar parcă tot îmi place ca artistul, creatorul de emoţii, să rămână artist…

        Apreciază

        • Asta m-a încurcat şi pe mine. Şi mă încurcă încă. Aveam senzaţia că ei au, cumva, un fel de obligaţie faţă de oamenii care îi admiră. Eu nu confund omul cu artistul. Dar mesajul era de la „maestru” nu de la omul…

          Apreciază

  16. Aliosa zice:

    Buna dimineata ! 🙂

    O zi buna ! 🙂
    Aliosa.

    Apreciază

  17. raluca zice:

    Imi place Tudor Gheorghe, desi in ultimul timp ascult muzica tot mai rar, nu stiu de ce.
    In legatura cu politica, cred ca el si-a asumat si s-a asteptat la asta, daca pe el nu-l doare ce crede lumea, pe noi de ce ne-ar durea? Asta este viata Potecuto….unii vin, altii pleaca. in general oamenii sunt trecatori prin vietile noastre, putini raman pana la final, asa si T.G. A fost trecator in orasul tau, cu parere de rau.

    Apreciază

    • ei, nu e asta o tragedie, altele sunt mai mari. Şi trecător prin oraşul meu încă nu a fost. Concertul e în decembrie. Să vedem dacă se ţine. Mie îmi place la fel de mult, aş vrea să nu se anuleze. Dar, aşa cum spuneam, nimic nu e exclus…

      Apreciază

Lasă un comentariu