Crăciun Fericit!

1Fie ca… Sărbătorile să vă găsească sănătoşi, să vă aducă pace sufletească, linişte în case şi bucurii pe fiecare ram de brad!
Nu, nu mai tot luaţi ochii de pe text ca să verificaţi data la care a fost postat articolul, nu vă mai ţineţi aerul în piept de teamă că iar face wordpressul glume proaste şi vă afişează în reader articole de acum un secol (ştiu că acum un secol nu exista wordpressul. Nici eu nu-s Creangă dar nici Ozana nu e chiar atât de frumos curgătoare pe cât vrea să pară aşa că secol rămâne) şi nu intraţi în panică, nu aţi dormit mai mult decât credeţi, adică nu v-aţi pus în pat ieri şi v-aţi trezit după o lună jumate. Azi e tot azi, e bine, sunteţi în grafic. Nu că eu nu aş fi dar voi încă nu ştiţi asta, vă spun acum : nu vă speriaţi, nu am amnezie, faptul că vă scriu înseamnă că nu am uitat parola de la blog deci e lămurită şi treaba asta.

Luni când am ieşit de la serviciu, am luat-o agale spre un hypermarket din ăsta de cartier. Unii trecători (domni în marea lor majoritate), erau în tricouri. Soare, senin, frumos, „veniţi privighetoarea cântă”, copii râzând în cărucioare, tineri îndrăgostiţi schimbând priviri cu subînţelesuri, adieri de vânt în plete, etc, pe scurt, o feerie. De cum am intrat în magazin, am dat bot în ram cu un brad. Împodobit 😯 Aş fi dat vina pe mama lui Fuego pentru gestul ăsta necugetat dar o bănuiesc, totuşi, de normalitate aşa că am exclus varianta asta. Oameni buni, voi aţi luat-o razna de tot? Am înţeles că voi vreţi să vindeţi brazii ăia şi vreţi să arătaţi lumii cât sunt ei de frumoşi în artificialul lor. Dar nu-l puteaţi lăsa simplu, verde, să se asorteze cu copilul care mânca îngheţată la intrarea în magazin? Ştiu că bradul nu are nicio vină că nu „ninge peste tine haide, hai, în casa mea, unde-i cald şi bine” şi că el nu are legătură cu temperaturile care nici ele nu mai sunt ce-au fost. Dar globuri în brad din 10 noiembrie, nu e cam zdranga-langa la cap?
În frumosul oraş despre care acum se vorbeşte mai mult decât s-a vorbit de când a apărut el pe hartă, s-a pus deja bradul cel falnic în Piaţa Mare. Ca să avem la ce ne holba şi ca să aibă unii adăpost pentru momentele când vor regurcita paharele de vin fiert cu garnitură de ceafă de porc pe care le-au ingurcitat la Târgul de Crăciun, s-a tăiat acest brad din curtea unui imobil semnificativ, cumva, pentru oraş. O curte mare şi frumoasă, cu mult verde, copăcei, brăduţi, cuiburi de rândunele. Vor dispărea toate ca să avem noi, într-o oarecare lună septembrie, de unde cumpăra globuleţe, beteluţă şi beculeţe. Pentru că acolo se va construi un, aţi ghicit, Mall. Şi Târgul e aproape de deschidere că oamenii ăia trebuie să îşi scoată pârleala cu închiriatul şi e nevoie de timp pentru asta. Aşa că în scurt timp, mă voi întâlni şi cu un moş ghiftuit şi afumat bine care va trăncăni din clopoţel şi îi va răsplăti pe părinţii care dau 15 lei ca să îşi vadă copilul în poala moşului la poză, cu un răguşit şi bâlbâit hău, hău, hău!
Şi iar se vor contamina unii de spiritul sărbătorilor şi iar îşi vor umple frigiderele, cămările, dulapurile şi rafurile mobilei cu lucruri inutile şi de prost gust. Pe unele le vor arunca a doua zi, pe altele după două luni, sătui să şteargă de praf reni şi spiriduşi kitsch-oşi, pe altele le vor face bucăţele în impactul cu scalpul nevestei sau al soţului într-o clipă de maximă intimitate că aşa se alintă ei, deh. Şi alţii, după ce au consumat juma de porc, trei găini, un sfert de viţel şi două raţe, se vor scutura, se vor concentra şi într-un moment de lucididate şi sclipire, cu spiritul Crăciunului scufundat în bere, se vor întreba,  „băi, până la urmă s-a Născut sau a Înviat”? Spun retoric pentru că, pe o rază de câţiva metri, nu e nimeni dispus să le răspundă. Şi totuşi, nu e singur în jurul mesei aşa că :
după 10 minute de concentare, se aude :
A: Cine?
B: Cine, ce?
C, ieşind somnoros din baia pe care a confundat-o cu dormitorul : Ce, bă? Ce născut? A născut nevastă-mea?
A, mirându-se şi el cât de deştept e : Da ce, bă? Era gravidă?
C, dând din umeri şi cu o privire tulbure : Ultima dată nu.
B : haaaaaaa, aţi vrut să mă păcăliţi.
A toarnă în pahar şi : Hai, noroc!
B : bă, oare care din noi îşi serbează ziua de naştere?

Voi v-aţi călcat hainele pentru Revelion?
Să nu uit, îmi las aici un semn : Potecuţo, săptămâna viitoare să pui vreo 10 ouă la fiert. În roşu le vopseşti că aşa se face 😉

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Crăciun Fericit!

  1. illusion zice:

    La mine în oraş din octombrie încep să se monteze luminiţele pe străzi, fiindcă sunt foarte multe 😀 Mioveniul e renumit pentru decoraţiunile de iarnă 😀

    Apreciază

  2. Oana zice:

    Potecuţă, eşti fenomenală! Am râs citindu-te… şi recitindu-te, ceea ce este o MARE realizare în aceste zile 🙂 (îţi mulţumesc mult pentru asta!). Ai un umor…şi un condei…de zile mari!
    Despre brazi şi ornamente, mă ia groaza când mă gândesc ce ne aşteaptă…şi-n Piaţă şi-n magazine. Clar şi anul ăsta o să fac grevă şi-mi las sufrageria NE. Neîmpodobită.
    Tu zici că ACUM e devreme…? Ha! Mi-aduc aminte de o călătorie pe la mijloc de octombrie la Cardiff, cu foarte mulţi ani în urmă, când am dat nas în nas cu brazi (artificiali desigur) împodobiţi cu sclipici, dar şi mega-reduceri în toi, cică pentru Crăciun! M-am frecat bine la ochi, am crezut că am nimerit în alt timp, dar nu. Pe atunci maşina timpului nu funcţiona aşa „bine” ca azi.
    Aşadar… răbdare şi Crăciun! Cu îmbrăţişare.

    Apreciază

    • Nici nu vreau să mă gândesc ce nebunie va fi. Eu oricum îmi fac cumpărăturile de la magazinul de lângă bloc aşa că, cu atât mai mult, voi evita magazinele mari în perioada următoare. Că nu-i de mine.
      Auch! Înseamnă că se poate şi mai rău… octombrie? 😯 Doamne… ajungem să nu le mai dăm jos deloc. Lăsăm aşa… un veşnic glob şi-o nesfârşită beteluţă.

      Mă bucur tare mult că te-am făcut să râzi!!! Îţi mulţumesc din suflet! Te îmbrăţişez şi eu!

      Apreciat de 1 persoană

  3. papagigli zice:

    Bradul, luminile, caltabosul, piftiile si curcanul n-au nimic comun cu Craciunul si cu vreo nastere a unui cuiva in vreo iesle. Ca au fost asociate acelei nasteri, e o alta aberatie de ordin economic. Dar pentru ca toate la un loc bucura ochiul, sufletul si papilele gustative, eu le-as da liber tot anul, nu doar in decembie. De fapt, aici, pe unele strazi, pomii au luminite albe care se aprind tot timpul anului si pot spune ca e placere sa te plimbi pe strazile respective, seara tirziu.
    Cu ouale e mai cotoioasa. Alea ar avea un suport biblic, pentru „bibliotecari”, altfel, daca as avea chef de astfel de oua, drob sau bors de miel neozeelandez, as face si miine. De ce nu? De fapt am si facut, intrucit nu sunt „bibliotecar” 😉

    Apreciază

    • Sigur că la capitolul mâncare avem liber tot anul să mâncăm ce vrem. Nu mai e demult o premieră să ai cârnaţi şi toate alea numai de Crăciun. Găseşti tot ce vrei. Şi sigur că, puţini sunt cei care înţeleg şi văd dincolo de mesele arhipline. Dar tot mi se pare exagerat să trec pe lângă brazi împodobiţi la început de noiembrie….
      Cu ouăle ce e? Adică ouă fierte faci oricând, clar. Să nu îmi spui că le şi vopseşti că… nu te cred. 😀 Iar cu mielul…. nu prea găseşti când vrei carne proaspătă de miel. Dar de la congelator iar e liber oricând.
      Vezi? tocmai că nici măcar la capitolul mâncare nu mai simţim farmecul ca atunci când oamenii tăiau porcii în decembrie, ţineau postul şi gustau din „bucate” în 24 decembrie. Măcar bucuria asta să o avem că se aprinde bradul atunci, aproape de sărbătoare.

      Apreciază

  4. Pe la noi nici nu se dau jos beculețele ornamentale ale orașului de la un an la altul. Oare și slănina afumată ar trebui să dăinuiască peste ani, ca să nu mai tăiem alt porc?!

    Apreciază

  5. si eu am remarcat ieri cand am iesit cu Boris la plimbare ca micul oras ilfovean capata straie de sarbatoare. Aceleasi de anul trecut…sau cel mai probabil au ramas atarnate de stalpi de la sarbatorile 2013 si eu n-am remarcat ca or fii fost acolo toata vara ?! Vaaaiiii …m-ai pus in dificultate! …important este ca unele chiars i lumineaza. Probabil sunt in probe…

    Apreciază

  6. Mirela zice:

    Trebuie să recunosc faptul că am și eu o instalație de brad pe care n-am mai demontat-o de pe bibliotecă de vreo… 4 ani ? 😀 Că e savant aranjată și am zis că ce s-o mai tot adun, dacă tot e așa discretă ? Dar și de lene, firește… iar pe perioada celorlalte trei anotimpuri nu funcționează deloc, niciodată, că uit de ea complet. Deci, eu n-am spirit de observație nici măcar în casă, ce să mai zic de stâlpi, afară 😀
    Și mai vroiam să spun că poza de aici conține o chestie care e oricum, numai kitsch sau de aruncat nu… e atât de drăguuuț ! :))

    Apreciază

  7. Drugwash zice:

    Era odată o vorbă adîncă din care reieşea curgerea lină şi fără de griji a timpului pe meleagurile noastre:
    „Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie”.

    Odată cu trecerea de la dictatura comunistă la dictatura consumistă, omul gospodar a murit, fiindcă de-acum le avea pe toate la dispoziţie oricînd, direct sub nasul lui, sub formă de reclame prin toate mijloacele de (dez)informare posibile. Omul modern nu mai planifică din timp, de fapt nici măcar nu mai gîndeşte, fiindcă există organe/instituţii/etc. specializate şi abilitate oficial să gîndească în locul lui. Iar experimentul lui Pavlov s-a extins în toate domeniile. Cum îi arăţi bradu’, cum îi salivează cardu’.

    Iartă-mă că n-am putut să rîd de data asta… :/

    Apreciază

    • În esenţă nici nu e de râs. Dar nu am vrut să par patetică. Am scris cu altă ocazie la modul serios despre această practică de a nimici orice gram de uman şi de a transforma orice urmă de semnificaţie a acestei Sărbători în bun de consum…

      Apreciază

  8. GEGELUTZ zice:

    Cin’spe leeeeeei??? Sa stai in poala lu’ mosu’ ?
    Bai, Potecuta, esti zbanghie tare zilele astea! Pai unde ti-e, mamica, shpiritu craciunesc? Sa stii ca te urechesc strasnic daca nu te refaci! Vreau sa aud/vad la tine numai ganduri de toleranta si iubire turbata fata de semenii tai de azi si pana la ivirea primului ghiocel! Ne-am inteles?
    p.s. Si sa nu aud comentarii de la unele persoane( se stiu ele) ca nu am scris cu diacritice ca si asa sunt in ilegalitate, ca bat potecile aiurite in timpului programului de munca!
    Hai la multi ani, sa traim veseli cu totii! 🙂

    Apreciază

    • An Nou Fericit, Gegelutz! 😀
      Promit că las spiritul să mă cuprindă dar numai după un şpriţ. Şi atunci, să vezi şpirit… pardon, spirit. Atunci va curge râuri, valuri, bunătatea, toleranţa, cum curge şi grăsimea de pe cârnaţii puşi la afumat. Poezie curată pe aici, nu?
      Hai, ti pup! Să nu te certe şefu că stai pe poteci. Să vină şi el, poate îl contaminăm…

      Apreciat de 1 persoană

  9. Ana zice:

    Bag seama ca tu deja facit planuri pentru Paste! 😛
    Pe mine ma seaca chestia cu Black Friday inceputa de pe la sfarsit de Septembrie…asta cu Octombrie si magazinele impodobite de Craciun a devenit obisnuinta , prin vest pe aici… 😀
    Colegii mei , mai recent , stabilesc unde vor merge la vara , in concediu….ce Craciun si Anu’ Nou? 😀 😛

    Apreciază

  10. tink3rbe11 zice:

    Eu nu inteleg de ce ai dau jos podoabele si brazii…de ce sa nu arate bine tot anul?

    Apreciază

  11. july zice:

    Ca si Mirela, am tinut si eu instalatia cu beculete de sub streasina cativa ani, de aveam si-n toiul verii Craciun cand aprindeam noaptea stelutele din instalatie . Eu vreau Craciun tot anul si un Mos Craciun personal . :)))

    Apreciază

  12. 9 zice:

    Aha, şi la noi s-au pus beculeţele pe străzi. 🙂 ,,Vine sa nu vineeee…,,

    Apreciază

  13. cafeauata zice:

    Urasc pregatirile pentru Sarbatori. De-o fi pacat, asta e! Poate daca m-ar lovi patroana cu un premiu consistent si mi-ar da si niste zile libere…
    Mi-e dor de Craciunul de Acasa, dar cu asta raman!
    Zile frumoase, Potecuta!

    Apreciază

  14. Aici e normal sa iti instalezi inclusiv bradul si decoratiile de Craciun in casa, din cursul lunii noiembrie. Stii cum e… cate bordeie atatea obiceie. Si cum obisnuinta e a doua natura nu mi se mai pare nimic nefiresc. In schimb se scot mult mai repede afara brazii, imediat dupa Anul Nou. Nu se pastreaza in casa asa de mult ca in Ro. E drept ca de fiecare data cand vad decoratiile in magazine mi se pare ca e prea repede si ma intristez, pentru ca imi dau senzatia ca grabesc lucrurile, ca nu au rabdare sa se faca toate la timpul lor. Pentru ca a doua zi dupa Halloween deja apar peste tot brazii impodobiti si tot ce tine de sarbatori.
    Foarte simpatica postarea ta, m-ai facut sa rad cu pofta. Iar poza e pe masura 😀

    Apreciază

    • Pentru mine e ciudat să văd brazii împodobiți de acum. În seara de Crăciun deja ești obișnuit cu toate, nu mai simți mare lucru. Cât eram la ai mei, în ziua de 24 îl împodobeam. Puneam casete cu colinde, mama făcea sarmalele, etc… Era altceva.
      Mă bucur muuult că ai râs!!! 😉

      Apreciază

  15. Mugur zice:

    Măi Potecuță! Nu-i greu de ghicit, căci vine marea sărbătoare a nașterii noului președinte! Cum să nu pună ei ornamente și brazi peste tot? Așa arată că au mare „grijă” de popor! Încă un cadou, mai mult sau mai puțin potrivit
    Măcar să ne amuzăm cu asta, că alte motive oricum nu prea mai avem!

    Apreciază

  16. Alina zice:

    Acum e abia inceputul, in decembrie e apogeul 😀 Cam devreme, dar sunt asa frumoase decoratiunile care apar pe zi ce trece in vitrinele magazinelor 🙂

    Apreciază

  17. Pingback: Vis horror cu o capră şi Moş Crăciun | Poteci de dor

Lasă un comentariu