Pacient fără de boală

4Ce spui, doctore, mai e vreo şansă? Ştiu, nu e uşor să îţi priveşti pacientul în ochi şi să te declari neputincios. Dar fă un efort, e tot ce îţi mai cer. Lasă orgoliul şi ridică privirea! Lasă ruşinea şi vorbeşte cu mine! Lasă, doctore, lumea… te va judeca oricum. Pentru lume, orice vei spune, tot în afara regulilor te vei situa. Ce sunt toate aceste reguli, doctore? Ce legi nescrise te împiedică să ieşi din umbra tratatelor în care te afunzi? Ce spun textele alea, doctore? Despre mine îţi spun? Cum se numeşte boala mea? Există leac?
Doctore…. ai jurat! Îţi aminteşti? Nu poţi minţi, au apărut simptomele. Le văd, le inspir, le îndulcesc cu picături de miere dar tot amare sunt. Şi le simt… mai ales le simt! Aşa că nu te poţi preface că nu e nimic. Nu îmi poţi prescrie antibiotic pentru că ştim amândoi adevărul. Luate la şase ore şi nu pe stomacul gol, pastilele alea nu fac decât să îmi confirme un lucru de care suntem amândoi conştienţi. Hai, doctore, curaj! Spune diagnosticul. Rosteşte-l tare şi clar, silabiseşte-l, şoptește-l, fă cum vrei dar spune-l. Sau, mai bine, închide ochii, desenează un gând cu mine şi dă-i nume de boală rară. Apoi, ca şi cum ai vrea să scapi de el, dă-i aripi şi suflă simţiri de neîndoilală peste penele-i firave. Agăţat de un suspin şi suspendat între tăceri, va atinge uşor rama sufletului meu şi voi citi printre rânduri.
Învaţă, doctore, să urci pe ziduri, prinde-te de margini şi aruncă pietricele, aşa cum fac copiii. Apoi ascultă… Dacă nu se aude nimic, înseamnă că nu a atins pământul. Sau a căzut pe covor moale de ne-ndepărtare. Nici gândul tău, ajuns la mine-n prag, nu a făcut zgomot. E prea de necuprins sau prea nepietrificat sufletul care l-a adăpostit? De la tine cum se vede?
Ieşi, doctore, din lumea ta şi spune-mi … tu cum te tratezi? Cum te salvezi?
Pansezi răni, vindeci boli, dai şanse dar despre asta nu ai învăţat sau nu vrei să spui că nu se mai tratează cu nimic? Există mai multe faze sau e una singură, cea letală? Se lucrează, în secret, la un antidot? Unde e laboratorul ăla, doctore?
Doctore, uite cum stă treaba. Hai, ia-ţi mâna de sub bărbie, lasă ochelarii jos şi priveşte-mă atent. Te-ai întrebat vreodată dacă se moare din asta? Eu ştiu sigur că te-ai întrebat şi tot tu ţi-ai răspuns. Ai spus că da, se poate muri din asta.  Că ai simţit şi ai înţeles că se poate. Şi că bătrânii o spun…
Nu, doctore, nu ai înţeles! Nu se moare. Şi ăsta e cel mai crunt. Că nu se poate muri…
O duci aşa… prin anotimpuri, printre trecători, prin nopţi de unul singur şi zile care gonesc fără sens. Nu erupe, muşcă pe dinăuntru. Nu arde la suprafaţă, mistuie în interior.
Pic cu pic, până la final….

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Pacient fără de boală

 1. july zice:

  Cred ca se poate muri si dintr-o banala raceala daca o lasi sa te ,,cuprinda” . Neata buna, Potecilor de dor !

  Apreciază

 2. Ana zice:

  Salutare , Poteca draga! Da’ ce ti-o facut doftoru’ ?
  Nici un doctor nu e Dumnezeu…fac si ei ce pot , mai mult sau mai putin… 😀
  Da’ io zic ca te faci bine… 😀
  Nah , un tzoc de la mine , sa treaca buba! 😉

  Apreciază

 3. Cosmisian zice:

  Imi amintesc de doctorul acela care, probabil vazandu-ma atat de disperat dupa un diagnostic, care de altfel nu te face bine, mi-a spus numele acestuia, s-a lasat pe birou si mi-a spus: vei avea asta dar nu vei muri din asta. Tatal meu a murit cu asta, dar nu de la ea. Si, cum nebuna se instaleaza in tinerete, ce alta incurajare ii poti oferi unui tanar decat speranta ca va ajunge intr-o zi sa certifice ca nu se moare din asta?!

  Apreciază

 4. Mugur zice:

  Cred că există boli de care nu ne poate scapa nici un doctor din lumea asta, iar cea mai grea boală de genul ăsta este „dragostea”! Ne fură somnul, ne fură din bătăile inimii, ne face să ne pierdem mințile uneori, dar nu am auzit de doctorul acela care să ne poată vindeca!

  Să ai o zi ferice și plină de lumină si zâmbete!

  Apreciază

 5. cafeauata zice:

  Sunt dureri pe care fiecare dintre noi le ducem, doctorul degeaba ar si spune ceva, tot n-ar nimeri-o! Asa ca… Sa fii sanatoasa, sa te bucuri cand ti-e bine si sa plangi cand iti e prea plin! Cred ca sunt cele mai bune remedii nemedicamentoase!
  Zile frumoase!

  Apreciază

 6. Da’ cum se numește boala asta? Să nu-mi spui că te-ai îndrăgostit și apelezi da doftori! 😯

  Apreciază

 7. illusion zice:

  chiar că e cea mai grea boală…

  Apreciază

 8. rocsy neagu zice:

  Dacă ar exista medicamente pentru tristețe și analgezice pentru durerile sufletești n-ar mai suferi nimeni. Poate inventez eu un tratament minune 😀

  Apreciază

 9. papagigli zice:

  Cind am vazut ca te conversezi cu un dottore, am crezut ca te referi la Ponta 😆
  Cumva, nu stiu cum, mi-ai adus aminte de „Sa mori ranit din dragoste de viata” a lui Mora 😉
  Interesanta tema si mult mai interesanta abordarea.

  Apreciază

 10. Toate bolile acute au sufixul -ită.
  Seamănă cu adjectivele fericită, iubită, îndrăgostită! Toate antibioticele potrivite în acest caz, au sufixele -ină: iubirilină, fericilină, îndrăgostilină! Pe alese, scumpo! 🙂

  Apreciază

 11. Doctor fără de arginţi zice:

  …………….

  Apreciază

 12. kriozenit zice:

  Iar eu spun ca se moare… O inima vesela e mai sanatoasa, vede grijile intr-o alta lumina, parca nu le mai baga de seama, traieste mai mult, iar o inima care nu e fericita, e mistuita zi cu zi de acel foc interior, se imbolnaveste si se stinge incet. Uneori speranta e cea care o mai tine in viata. Pana cand speranta ramane, traieste, cand speranta a murit, moare si ea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s