Când „merg pe gard de drum mă ţin”…

1Azi noapte, pe la 2 mai exact, eu stăteam în geam ca o muşcată ce mă aflu. Muşcata-floare că pe mine nu m-a muşcat nimeni pentru că nu deţin patrupede cu dinţişori şi gheruţe. Stăteam în geam pentru că îmi era cald şi pentru că am auzit nişte zgomote ciudate. Şi cum am sânje de miliţian şi miros fin, am căscat ochii să urmăresc atent acţiunea.
Dintr-un taxi a coborât o fată. Sau o doamnă, nu vedeam bine de la înălţime 😀 oricum, nu era puştoaică, care se cam clătina în ciuda vântului care nici măcar nu adia, în ciuda mea.
Nu am acordat multă atenţie incidentului până când nu am văzut taximetristul coborând la ea.
A luat-o de braţ şi a tras-o din faţa maşinii şi i-a strigat un „băi, vezi să nu cazi, hai, pa!”. Şi a rămas fata singură şi nedumerită pe trotuar. S-a proptit de o maşină şi… un pas în faţă, doi în spate, de câteva ori. Apoi a prins viteză şi… direct pe burtă. A căzut rău, rău. Sincer, m-am speriat. Era cumva între blocuri, în parcare, lângă zona verde.
A încercat de câteva ori să se ridice fără rezultat. În cele din urmă a reuşit, a încercat să facă iar ceva paşi şi iar a căzut. Nu ştiu dacă mi-a fost milă dar un pic de frică am simţit. Dacă vine o maşină să parcheze şi nu o vede? Dacă se loveşte la cap şi rămâne acolo? Dacă intră în comă alcoolică? Dacă vin dragii de căţeluşi şi năpustesc pe ea? Ce să fac? Eu, juma de om, nici nu o pot ridica. Şi dacă o ridic, ce fac cu ea? Unde o duc? Să sun la salvare? Şi dacă reuşeşte cumva să intre în bloc, eu de unde o mai scot? Nu spun oamenii că dau alarme false şi mai şi plătesc amenzi? Până m-am luptat eu cu gândurile astea, a dispărut din aria mea vizuală dar nu cred că a fost în stare să ajungă acasă. Până am adormit eu nu am auzit strigăte sau sirene, semn că ori a reuşit să intre undeva, ori nu a fost văzută de nimeni deşi grupuri de băieţi veseli au mai intrat pe partea aia.
Vă rog să mă credeţi că nu exagerez deloc, am mai văzut oameni beţi, praf. Dar ca ea, niciodată.
Ce ar fi trebuit să fac eu în cazul ăla? Ce e de făcut în astfel de cazuri? Închidem geamul şi ne amuzăm de acrobaţiile celui din faţă sau acţionăm?
Şi cu cine o fi băut fata aia de a fost lăsată singură? Dacă se întâmplă unei prietene, mătuşi, verişoare, etc, o lăsăm să plece aşa… pe cinci cărări? Şi, cel mai important, e amuzant? Lăsăm omul să bea până pică din picioare?

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

86 de răspunsuri la Când „merg pe gard de drum mă ţin”…

  1. july zice:

    Nu e copil si stie consecintele alcoolului, asa ca e problema fiecaruia cat bea . Amuzant nu este sa vezi pe cineva astfel, dar nici ajutor nu vor . Sunt viteji ! 😀

    Apreciază

    • Da, eu mă refeream la momentele alea în care tu te amuzi de cel care deja aiurează şi îl şi încurajezi să mai bei. Nu eşti oare vinovat atunci?
      Mie colega de apartament din facultate, mi-a spus că sunt cel mai rău om de pe planetă 😀
      Deja vedea omuleţi verzi pe frigider şi i-am ascuns sticla de vin. Ea nu bea dar s-a prostit atunci în club. Mi-a zis că mă urăşte, că sunt o scorpie.
      Ghici cine a păzit-o toată noaptea? 😀
      Mda…
      În momentele alea cred că nici mai realizează cât mai pot bea. Şi culmea e că pot şi pot mult. Dar am văzut, tot în facultate, o tipă întrând în crize şi apoi în comă aşa că nu merci…

      Apreciază

  2. Drugwash zice:

    Într-o lume normală nici n-ar fi trebuit să ne punem asemenea întrebare: dacă să ajutăm um om aflat în dificultate sau nu. Mă întreb cine şi cu ce scop sădeşte, îngrijeşte şi protejează anormalitatea lumii…

    Apreciază

    • Am greşit, aşa-i? Nu m-am întrebat „dacă”, m-am întrebat „cum”?

      Apreciază

      • Drugwash zice:

        Te duci şi vezi cum se simte, dacă s-a lovit rău, dacă e conştient(ă). Eventual iei telefonul cu tine şi-i faci o poză ca să nu fii acuzată de alarme false în caz că te decizi să chemi ambulanţa. Nu ştiu… dacă nu eşti sigură, te gîndeşti ce ai vrea să facă cei din jur dacă tu însăţi te-ai afla în situaţia respectivă.

        Există posibilitatea să fi fost îmbătată/drogată forţat, poate violată şi apoi abandonată undeva departe de locul faptei iar ea să n-aibă habar unde se află, poate fără acte, bani, telefon… Da, ai zis ‘taxi’, dar putea foarte bine să fie „de-al lor” sau plătit de făptaş(i).

        Şi mai ziceai că ai sînge de miliţian… 🙄 Eu am sînge de detectiv. 🙂

        Apreciază

  3. Ana zice:

    Eu am amintiri tare…grele ,legate de alcoolici si alcolism…si e singurul lucru care n-a facut sa multumesc Aluia de sus pentru ca l-a luat si m-a scapat de frica…asa ca nu comentez…nu vreau sa fiu pusa la zid pentru intoleranta,rautate si lipsa de umanitate.

    Apreciază

  4. Cosmisian zice:

    Imi amintesc de o doamna respectabila care mi-a spus: „O fata nu trebuie sa stea in club pana pleaca cu ultimii baieti, ca sa nu ii prinda in momentele in care se imbata ca porcii si se fac de miru’lumii. Asa nu le stie partea asta si nu ii va dispretui”. Dar, cand persoana ce impleteste in cinci drumul este o femeie, noaptea, abandonata de nenea taxi, te doare sufletul sa te gandesti mai departe la ea. Clar ca ar avea nevoie de o Potecuta care sa ii ascunda vinul, de cineva pe care sa urasca… E rau sa (de)cazi de unul singur…

    Apreciază

    • Ehh, Cosmisian, aia a fost demult, eram cruduţe şi culmea, eram chiar cuminţi. A fost un accident cu colega mea, de aia am şi „acţionat”, nu avea ea prea mult antrenament. Asta nu înseamnă că sunt mama împleticiţilor 😀
      Sigur, e rău, e greu sau urât să vezi un asemenea spectacol dar… sunt multe întrebări. cine ştie de ce sau cum a ajuns aşa…

      Apreciază

  5. Bursucel zice:

    112, clar, că-i apel de urgență! 💡
    P.S. Mare păcat, zău, să-nchizi geamul și să te faci că plouă… 🙄

    Apreciază

  6. Mirela zice:

    Amuzant nu e, de coborat tu singura la ea nu era cazul, decat daca mai anuntai eventual vreun vecin amabil, sa vina cu tine. Si acolo afara sunai la 112 si stateai langa ea sa nu plece, ca sa vina oamenii aia sa o analizeze un pic. Acum, dupa razboi, mi-e usor sa spun, dar daca eram eu in locul tau nu stiu ce faceam. Poti sa suni la 112 si din casa cred, numai sa vina ei in timp util, ca sa nu para farsa dup-aia. Si neaparat gandeste-te la un alt vecin care la orice ora ar putea sa se implice intr-o chestie de-asta. Ca unde-s doi, e mai bine. 🙂

    Apreciază

  7. fosile zice:

    Oricum o-ntorci nu-i bine.Ce te faceai daca incercind s-o ajuti se apuca sa strige:sariiiti, imi fura…?
    Poate cu alta ocazie vei lua hotariri care sa nu-ti lase loc de intrebari.
    Spera ca e bine si vezi-ti de treaba!

    Apreciază

  8. Nici eu n-aș fi intervenit în această situație. Am văzut destule cazuri de acest gen, iar de cele mai multe ori cel/cea care a sărit în ajutor, a regretat amarnic după aceea. Parol! 😦

    Apreciază

  9. Mugur zice:

    Aș pune problema pe un alt făgaș: primul și singurul vinovat este cel care bea peste masură!!! Credeți că puteți opri un bețiv să-și ia porția lui de băutură?
    În rest, discutăm despre morala și conștiința noastră, a fiecăruia.

    Apreciază

  10. illusion zice:

    De râsu-plânsu … Totuşi nu ştiu cum de ajungi să bei în aşa hal 😦

    Apreciază

  11. centrefold zice:

    Faci poze cu ea beata de la cativa metri ( sa nu te vada, dar sa apara clar in poza ), mergi la ea, o ajuti, o bagi in pat ( sau la baie, depinde cat de rau e ). Nu pleci pana nu afli cum o cheama.

    A doua zi, ii pui in casuta postala o scrisoare de santaj. „Daca nu adopta 3 pisicute in urmatoarea saptamana, pui pozele cu ea beata peste tot in cartier” 😀

    Apreciază

  12. vax-albina zice:

    Am primit în casă o persoană ca cea descrisă de tine. Am crezut că poate fi ajutată. Am făcut ce am putut, inclusiv buletin temporar pe adresa ei şi banii noştri (spunea că din lipsa BI nu poate să se angajeze). Concluzia: ne-a furat, ne-a făcut repetat pipi în pat (scuze) şi ne-am pomenit şi cu soţul ei pe cap. Nu poţi ajuta pe nimeni care nu vrea decât să bea şi să fumeze pe banii altora. Eu m-am vindecat. Poate alta e situaţia în cazul tău. Sper că doar ai visat.

    Apreciază

  13. tink3rbe11 zice:

    Din spirit de conservare am ajuns sa privim doar, sa tragem concluzii si sa nu actionam.Din cauza rautatii celor din jur si a altor patani preferam sa nu actionam.
    Desi din suflet am vrea sa ajutam,sa nu judecam , sa nu cerem socoteala….dar ceva nu ne lasa.

    Apreciază

  14. dagatha zice:

    Vezi, din nou o chestiune de alegeri (că tot vin de pe la Drugwash de „acasă”). Ea a ales să ajungă în starea asta. Cum zicea cineva mai sus, nu era la vârsta la care să nu priceapă că „alcoolul poate dăuna grav”.
    Iar în cazul nostru, al celor de pe margine, tot o chestiune de alegere e dacă să ne implicăm sau nu. Diferența o face puterea de a raționa a fiecăruia. Adică iei în calcul toate aspectele înainte să te arunci (cum ți-ai pus și tu toate întrebările acelea). Analizezi situația și găsești o soluție care nu poate fi în niciun caz generală! Nu există aici „În caz de…faceți asta!”. Alții…aleg să se amuze și atât, eventual nu se dau în lături de la a-și bate joc, de la a face farse, de la a posta prin diverse locații, doar de dragul de a fi…„funny”(?!).

    Apreciază

    • Drugwash zice:

      Uite, vezi, şi tu ca şi Mugur ai făcut aceeaşi greşeală: ai presupus!
      1. Ai de undeva garanţia, fără umbră de îndoială că acea persoană într-adevăr era beată şi nimic altceva?
      2. Ai de undeva garanţia că starea acelei persoane a fost rezultatul propriei sale voinţe?
      3. Ai de undeva garanţia că – acţionînd chiar şi din proprie voinţă – şi-a dorit să ajungă în acea stare?

      De prea multe ori în viaţă presupunem în legătură cu cei din jurul nostru, în loc de a afla direct şi concret adevărul. Pe baza acelor presupuneri care ne aparţin în totalitate şi care de multe ori se dovedesc a nu avea nici un fel de legătură cu realitatea, ne construim adevărate teorii care duc la rezultate fanteziste şi complet greşite. Fiindcă se ştie că o teorie bazată pe o premisă greşită va conduce la un rezultat greşit chiar dacă raţionamentul este 100% corect.

      Dar chiar şi trecînd peste toate versiunile care ar putea oferi circumstanţe atenuante, sîntem oameni şi ar trebui să ne ajutăm între noi. Sau nu…?

      Apreciază

      • dagatha zice:

        Ce mă enervează când ai dreptate! Da, aşa e, am presupus! Am exclus din start orice altă variantă… 😦
        Acum am să încerc să-mi găsesc circumstanțe atenuante, evident, egoiste! 🙂
        1. Contextul actual arată că, în majoritatea situațiilor, persoana ar fi fost în stare de ebrietate. Comportamentul, ora, reacția taximetristului. Am zis „în majoritatea situațiilor”. Ceea ce înseamnă că există posubilitatea de a mă fi înşelat…
        Pe de altă parte, acelaşi context m-ar fi făcut să ezit şi să-mi pun exact aceleaşi probleme ca Potecuța…Cum mă ştiu…aş fi spus cuiva în speranța că aş înțelege ce am de făcut. Nu ştii, până nu te afli în situația cu pricina. A fost, însă, o vreme când mă visam erou de benzi desenate. Salvând lumea. De când e Andrei…sunt mult mai egoistă…Şi de când s-au întors împotriva mea lucruri pe care le-am făcut crezând că voi „salva lumea”…

        Apreciază

      • papagigli zice:

        De acord, n-am garantia, dar nici obligatia civica sau morala de-a investiga situatia data. De fapt, in acest caz, incercarea de-a ajuta este de fapt o violare a intimitatii, dupa unele legi, scrise sau nu. Asta pe linga eventualele consecinte neplacute si necunoscute la care te poti expune.

        Apreciază

        • Drugwash zice:

          Spuneam mai sus că atunci cînd nu eşti sigur cum să acţionezi, pune-te în locul persoanei respective şi gîndeşte-te ce-ai vrea să facă cineva, oricine, în acea situaţie. În plus, îmi aduc aminte că spunea că a căzut rău. Dacă ai fi beat pulbere şi ai căzut în cap sau poate ţi-ai fisurat/fracturat ceva, cred că ai fi recunoscător cuiva care a chemat ambulanţa chiar fără ca acela să fi avut „datoria civică/morală” de a o face.

          Ce s-ar fi putut întîmpla rău? Ca o beţivă să urle că îi faci ceva. OK şi cine ar crede o beţivă care poate nici nu domiciliază în zonă vizavi de o persoană de bună-credinţă cunoscută în bloc/cartier? Că nu cred să fi scos individa un cuţit sau un pistol să fi ameninţat o altă femeie care o întreabă dacă s-a lovit şi dacă are nevoie de ajutor.

          Ştii, uneori ajung şi eu la concluzia că nu merită să ajuţi alţi oameni. Din cauza celor cărora nu le pasă de nimeni altcineva decît de ei înşişi şi care se tem de fapt şi de umbra lor…

          Apreciază

          • papagigli zice:

            Eeee, nu-i vorba ca nu-mi pasa de nimeni, dar daca ei nu-i pasa de ea insasi, de ce mi-ar pasa mie?
            Pe de alta parte, ai uitat un amanunt, taximetristul. Ala a evaluat situatia stiind de unde a luat-o si in ce hal ii mirosea masina dupa ce a lasat-o la adresa ceruta. Nu cred ca un taximetrist n-ar fi anuntat salvarea sau politia daca era cazul sau daca i s-ar fi cerut. Ce zici?

            Apreciază

            • Drugwash zice:

              Reciteşte TOT ce am scris pe tema asta, mai sus. E plin de ‘IF’-uri.

              În plus, dacă nu ştii cum stă treaba în taximetrie, eu ştiu, că am un amic taximetrist. La cum sînt plătiţi, un taximetrist nu îşi permite timp de staţionare ca să lămurească ambulanţa, poliţia şi mai-ştiu-eu ce alte organe oficiale, fiindcă patronul îi cere planul zilnic şi are şi el nevoie de cîştigul lui. Apoi ar putea fi acuzat că nu a anunţat de la început vreun organ sau ar putea fi suspectat de asociere cu vreun grup dubios sau de cine-tie-ce acţiune (viol, răpire). Aşa că preferă să-şi facă treaba şi să se care de-acolo cît mai repede. Asta dacă nu e în cîrdăşie cu cei care au provocat „clientului” starea respectivă (ceea ce am spus deja mai sus).

              Apreciază

          • Aoleu. Am priceput, am gresit dar nu ma pune la zid acum, serios… 😳

            Apreciază

        • Da, la consecințele alea m-am gândit. astea e, avem ”background” nu tocmai roz…

          Apreciază

    • Regret că am asitat la acest episod. Acum evit să mai stau pe geam la ore din alea. Mda, ce nu văd, nu mă afectează

      Apreciază

      • dagatha zice:

        Ei! Potecuță dragă! Eu sper că nu ceva din comentariul meu te-a supărat! Sau poate nu se înțelege bine unde bat, că mai am obiceiul ăsta!
        Nu putem fugi de unele lucruri. Ți se poate întâmpla ziua în amiaza mare, chiar în fața ochilor! Nu despre asta e vorba. Eu îi explicam lui D. că aș fi ales să fac ca tine mai mult sau mai puțin.

        Apreciază

        • Văleu, văleu, văleleu…

          Am intrat de pe telefon și am văzut un comentariu lăsat de Drugwash, l-am citit în grabă și am avut impresia că mă ”ceartă”. El, de fapt, îi răspundea lui papagigli și nu se certa cu nimeni. eu am vrut să îi spun lui să nu mă pună la colț dar a apărut ca și cum ți-am răspuns ție. Tu ai crezut că m-am supărat, eu…. uuuooof!!! Așa-mi trebuie dacă intru pe telefon. Nu e nimeni supărat, a fost vina mea. 😳

          Eu zic să fug la somn că cine știe ce mai aud pe afară 😀
          Acum sper să răspund unde trebuie….

          Apreciază

      • papagigli zice:

        Mai Drug-ule, ca nici nu stiu unde sa-ti mai raspund 😆
        Eu de citit am citit la ce ti-am raspuns, de rest se ocupa gazda. Numai ca daca spui ca esti plin de if-uri, asa cum a fost si Potecuta la momentul respectiv (ca doar ea a spus-o), atunci inseamna ca si tu ai fi intervenit dupa disparitia turmentatei, cind if-urile ar fi disparut unul cite unul. 😆 Caz in care, toti sustinem aceeasi chestie, dar pe voci diferite. A mea are si putin tremol, ca-i berea a dracului de rece 😆

        Apreciază

        • eu zic să scoatem o bere de la rece și să ciocnim că eu m-am pierdut în comentarii și nu mai știu cui îi răspund când îi răspund. Ne înțelegem până la urmă, nu? Toată lumea e împăcată? 🙄

          Apreciază

          • Drugwash zice:

            berea mea e caldă şi pe jumătate (plină sau goală – viziunea e neimportantă), dar logica e încă 100% funcţională. Am să mă retrag la un film, cu permisiunea ta. O seară frumoasă în continuare! 🙂

            Apreciază

            • Nu mă legam de logica nimănui, eu cu ordinea comentariior am o problemă că nu mai știu unde răspund. Sper să se înțeleagă până la urmă
              Noapte bună!

              Apreciază

        • Drugwash zice:

          You don’t seem stupid but you act like one. Drugwash = Dragoş, anything else means mocking my name. Please don’t do that again, thank you!

          Apreciază

          • Mno, acu mie mi-ai spus? 🙄

            Apreciază

            • Drugwash zice:

              Nu potecuță, am mare grijă cu cascadarea comentariilor. Altcineva face glume de grădiniţă apropo de nume şi pseudonime. Să zicem că-i berea prea rece de vină. Me over and out. 😉

              Apreciază

          • papagigli zice:

            Well, I have to agree, not everybody is stupid, acting like an intelligent 😆

            Apreciază

            • Dragilor, sunt libere potecuțele, nu șterg comentarii, nu cenzurez nimic. Dar vă rog eu numai să nu vă certați aici, da? Vă rog! Mă voi simți prost că amândoi îmi sunteți dragi și nu vreau să ”trag de urechi” pe nimeni 😉

              Apreciază

            • Drugwash zice:

              Indeed, you’re the only one. I was mistaken earlier. Glad we finally agree!

              Apreciază

          • Dacă nu mi-ai spus mie asta cu stupid, înseamnă că nu ești supărat pe mine și când ai chef și timp, îmi spui ce să fac ca să nu se mai încâlcească așa comentariile, asa-i? 🙄
            Mulțam!!!

            Apreciază

            • Drugwash zice:

              Dashboard > Settings > Discussion > Other comment settings–> [_] Enable threaded (nested) comments [X] levels deep

              În loc de X pui 7, 8, 9 şi verifici pe un topic comentat la greu cum arată pagina. Aspectul diferă foarte mult în funcţie de temă, aşa că nu-ţi pot spune exact ce valoare să alegi. Good luck! 😉

              Apreciază

            • uauuuu, mâine am temă de casă! Mulțumesc tareeee mult!!!! Sper să mă descurc. Dacă nu, te strig 😀

              Apreciază

            • Drugwash zice:

              Nu-i greu deloc, te vei descurca de minune. Dacă e nevoie, mă găseşti după prînz, că-s o putoare ordinară. 😀

              Apreciază

  15. papagigli zice:

    Inteleg ca era majoara si beata, nu minora si bolnava. Eu as fi lasat-o de capul ei, ca doar de capul ei a baut, nu de-al meu. Asa cum a fost responsabila ingurgitindu-si mintile, asa trebuie sa fie si in privinta consecintelor.
    La New York o batrina era cazuta pe trotuar si un tip, din sutele care treceau nepasatori, a incercat s-o ridice, dar a scapat-o prima data. ei bine, baba l-a dat in judecata c-a trintit-o. Vei sp-une ca e o exceptie, dar chiar asa fiind, de ce sa risc eu vreo amenda, sau si mai rau, de ce as risca vreun arest, daca betiva ar spune, beata fiind, ca intentionam s-o violez. No thank you.

    Apreciază

    • Uai, urât moment cu băbuța aia. Brrr… se întâmplă și la alții văd…..

      Apreciază

      • papagigli zice:

        Da si chiar multora. Un coleg, mai negru la piele, a oprit linga o masina care era in sant, indreptindu-se spre soferita sa vada daca e OK. La care aia a inceput sa tipe „don’t come closer! I’am calling police”
        Iar asta nu e vreun adunat dupa drumuri. dar asta e, nu sti la ce te poti astepta atunci cind vrei sa faci un bine. Aia cu facerea de bine nu e doar o metafara. 😉

        Apreciază

  16. papagigli zice:

    Mai Dragose, ca esti in eroare, nu-i problema, ca n-o fi prima data, but take it like a man, don’t hide behind a mirrior

    Apreciază

Lasă un comentariu