Fac provizii. Adun idei

imagesAseară am ajuns la concluzia că vine toamna. Nu mă întrebaţi cum am reuşit performanţa asta, câte calcule am făcut, câte stele am studiat că nu ştiu nici eu, sunt prea bulversată de această descoperire. Cert este că m-a apucat hărnicia odată ce mi-am amintit că sunt o veritabilă furnicuţă în devenire. Şi după hărnicie, pofta de a face provizii. Asta e mai mult de nevoie decât de poftă dar nu e cazul să insist. Congelatorul e rezolvat, am fost precaută şi aproape l-am umplut cu caserole cu afine. 😀 Nu-mi rămâne decât să le donez cu drag vecinelor dispuse să facă plăcintă sau să le savurez la gura sobei. Ce-mi trebuie mai mult? La capitolul „borcane” sunt extrem de conştiincioasă : în fiecare seară mă rog la Doamne-Doamne să-i dea sănătate bunicii mele care are grijă să nu-mi lase cămara într-o postură indecentă şi o scapă repede de goliciune. Bifat şi asta, să nu mă deochi că prea gospodină sunt.
Care e „durerea” mea? Păi e! În afară de faptul că am constatat că vine toamna (oare v-am mai spus?) şi după ea o să vină iarna (stau bine cu logica, nu?) am văzut că aproape mi-am terminat stocul de cărţi pentru vară. Şi asta se traduce prin „stare de urgenţă”.  Să recitesc ceva parcă nu am chef, aşa că trebuie alt stoc, sezonul „toamnă -iarnă”.
Mă cunosc suficient de bine încât să ştiu că o „escapadă” în librărie aşa…fără ţintă e periculoasă şi pentru psihicul meu dar şi pentru buzunar. Dacă intru fără să ştiu exact ce carte vreau, ies după două ore nu doar cu o carte şi după primii doi paşi făcuţi în afara librăriei îmi încolţeşte ideea că totuşi parcă era mai bine dacă luam eu cartea aia pe care am pus prima dată mâna. Deci clar nu. De data asta ne organizăm. Dacă tot nu lipesc etichete pe borcane, măcar să fac bileţele să simt şi eu că „trebăluiesc”.
Apelez la ajutorul vostru, facem chetă de…idei? 🙄 Aş fi tare bucuroasă şi recunoscătoare dacă aţi contribui la proviziile mele cu nişte titluri 😳 Pe scurt aş vrea să vă rog să-mi recomandaţi o carte, două, trei, câte vreţi voi. Şi dacă nu vreţi să faceţi recomandări, măcar să îmi spuneţi ce carte citiţi acum sau ce carte aţi terminat recent. Şi eu fac listuţa. Vă rog tare mult!
Nu, nu depinde de gusturile mele în materie de lecturi, nu depinde de starea sufletească, nu depinde de nimic, nu aş putea spune acum o carte care nu mi-a plăcut aşa că sunt optimistă. Nu citesc Sandra Brown şi, recunosc, mă cam feresc de SF-uri. În rest… aştept 😀
Încă ceva. Fac lista de acum ca să fie timp de… hmmm, mai e o „Mărie”, vine 15 septembrie (când eu de obicei îmi primeam manualele aşa că în ziua aia musai să iau o carte să nu mă apuce deprimarea), 1 octombrie când îmi revedeam colegii, tineri studenţi cu aspiraţii, 30 octombrie când ajugeam şi noi pe la cursuri :D, etc. Ocazii multe de …primit cadouri 😳 aşa că dacă eu fac lista că…nu se ştie niciodată, de ce să nu faceţi la fel? Adică, pe lângă o recomandare, de ce să nu spuneţi şi ce carte vă doriţi? Îmi puteţi spune şi cine ar trebui să citească şi eu mă ocup să trimit linkul 😀
Aşaaaa, deja mă visez lângă geam, cu un ceai fierbinte, citind o carte bună. Şi… „nu mă-ntreba nimic în noaptea asta, nici cât e ceasul, nici ce gânduri am, mai bine lasă-mă să-nchid fereastra să n-aud frunzele cum cad din ram”….

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Fac provizii. Adun idei

  1. Lia zice:

    Potecuţo, io n-am să-ţi recomand nicio carte. Zilele acestea citesc mai mult online, fragmente recenzii bloguri alea alea… ultima carte citita în vara asta, de fapt recitită după mulţi ani de la prima lectură, a fost „Fraţii Karamazov”.
    În ce priveşte toamna şi ca anotimp şi va etapă a vieţii, are ea farmecul ei… io o iubesc şi detest în aceeaşi măsură, nu mă întreba de ce pentru că nu ştiu ;)). Poate pentru că am venit pe lume toamna şi sunt în plină toamnă a vieţii. O tomnatcă deci :)).
    🙂 Vezi ce cuminte sunt? Nu te întreb nimic, şhhhhhhhhhht…
    O zi superbă, să-ţi fie bine… aşa cum îţi doreşti!

    Apreciază

  2. M.C. zice:

    Pai, cartile pe care le-am citit in ultima luna, in putinul timp pe care l-am avut, au fost: Steaua Babiloniei , Frankenstein de Dean Koontz si Thunderhead .Eu toate le-am (re)citit in varianta spaniola pentru ca asa le-am avut. Pentru mine au fost captivante si interesante 🙂

    Apreciază

  3. Bursucel zice:

    Eeee, Bună dimineața, Furnicuță!
    Zici că faci provizii? 🙂 Eu m-am cam blocat la Ispita de a exista a lui Emil Cioran… 😳
    Dar fii atentă – am găsit la Krab607 o recomandare pe care am pus-o bine în Bookmarks – http://drumulracului.wordpress.com/2013/06/22/calea-lui-borges/ 😉

    Apreciază

  4. Bursucel, am fost cuminte, am trecut pe drumul racului, am cititi, am luat noţite. Ce bem?

    Apreciază

    • krab607 zice:

      Pot să particip şi eu la conversaţie? M-a bucurat nespus de mult că există printre noi unii care gîndesc de pe-acum la „proviziile” 🙂 pentru toamnă şi mai ales iarnă.Vara este un anotimp care întotdeauna ne alungă afară din pat sau din fotoliu, acolo unde de obicei savurăm cărţile. Recomandări? Nu ştiu să zic un titlu, la prima strigare. Urmăresc de ani de zile cărtile unor autori pe care-i iubesc cu tot spiritul: Marquez, Eco,Saramago, Borges,Thomas Mann, Rushdie, Bulgakov, Paler, Pleşu, ..Opriţi-mă! 🙂

      Apreciază

  5. 1 la mână, chiar ţin să te felicit – dar sunt oare în măsură să fac asta? – pentru că nu citeşti Sandra Brown. Ai aplauzele mele! Şi dacă te fereşti şi de S.F, atunci cred că nu prea am ce să-ţi recomand. :)) Totuşi, uite câteva cărţi care nu se înclud în categoria S.F şi care mi-au plăcut: „Cişmigiu and Comp” de Grigore Băjenaru (pauzăăă, urmează 5 minute de gândire), „Domnişoara Christina” de Mircea Eliade şi cam tot ce scrie Eliade, „De veghe în lanul de secară” de J. D. Sallinger şi… acum continuă să râzi de sugestiile pe care ţi le-am dat pentru că ştiu că le-ai citit deja, dar eu sunt praf la literatura română, aşa că citesc din joi în Paşte şi mă laud şi eu cu câte-o carte de genu’ pe care alţii, inclusiv tu, le-aţi citit probabil de când aveaţi 10 ani. :)) Dar e tot ce am. 😀

    Apreciază

    • Aaa, nu ai de ce să mă feliciţi, nu o consider o calitate. Am amintit de Sandra Brown pentru a trasa cumva o limită timidă. Am mai încercat o astfel de discuţie cu cineva şi m-a ţinut juma de oră, mai avea puţin şi mă întreba şi numărul de la pantofi ca şi cum, pentru a face o recomandare, trebuie să ştie şi arborele genealogic. Eu am vrut să subliniez că citesc aproape orice dar, ca să existe totuşi un „aşa nu” am dat acel exemplu. fiecare citeşte ce doreşte, nu judec pe nimeni, pe mine nu mă atrage acel gen de lectură şi atât.

      Cine să râdă de tine şi de ce? Eu chiar mă bucur că ai scris. De veghe în lanul de secară, să fiu sinceră, am citit-o prin clasa a IX-a. Mda, m-a şocat puţin la vremea aceea….

      Apreciază

  6. Bianca Dobrescu zice:

    vine vine toamna! şi vestea bună e că în septembrie sunt numai bune de cules coarnele, iar dulceţa de coarne e cea mai bună dulceaţă! dulce-acrişoară…. şi în compania unui vin fiert cu scorţişoară numai bună, să nu mai zic de nişte ruşi demni de citit…
    vine vine toamna!

    Apreciază

  7. Hai ca ma duc singura la coltul de rusine si ma asez pe coji de nuca ca n-am mai citit demult o carte…Noroc cu blogurile ca altfel as fi uitat si literele! Vreau sa citesc dar nu pot sa mai am de-a face cu beletristica, mi-am facut norma pentru 3 vieti, la hrana pentru suflet stau bine, acum caut hrana pentru creier, ceva care sa-mi adune neuronii in deriva. Am un stoc de vreo 5-6 carti din cele care erau supliment la ziare serioase, unele de sociologie, altele de istorie si conspiratii, numai „balarii” de-astea.:) Asa ca la iarna am ce rasfoi la gura sobei. Pana atunci umblu hai-hui pe poteci.:))

    Apreciază

  8. Pe astea trei le iubesc:
    – Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor o mie de sori (nu am cuvinte sî îţi spun cât de mult îmi place)
    – W. Somerset Maugham – Vălul pictat
    – Michel Zevaco – Marie Rose

    Apreciază

    • Hosseini nu am citit dar m-ai stârnit 😉 Fac o steluţă în dreptul ei ca să ştiu că are prioritate. 😀

      Apreciază

      • Hosseini e genială cartea! Eu nu am putut-o lăsa din mână până nu am terminat-o.
        Valul pictat: poti sa te uiti mai intai la film si sa-ţi faci o idee.
        Marie Rose: este posibil să scotoceşti ceva după ea, eu am citit-o din bibioteca alor mei. Am vrut să mi-o cumpăr dar n-am găsit-o. Acasă am un singur volum de la ea (cred că are două) şi niciodată nu am aflat finalul.

        Apreciază

  9. Zic si eu intr-o ordine intamplatoare:
    Mihai Zamfir, Se innopteaza, se lasa ceata (roman)
    Catalin Dorian Florescu, Jacob se hotaraste sa iubeasca (roman), Zaira (roman)
    Russel Banks, Dulcea lume de dupa (roman)
    Arto Paasilina, Morarul care urla la luna (roman)
    Radu Pavel Gheo, Noapte buna, copii (roman), Numele mierlei (proza scurta), Dex-ul si sexul (eseu), Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (eseu)
    Sorin Turturica, Aviatoarele Romaniei (istorie, dar se citeste ca un roman 🙂 )
    Mika Waltari, Amantii din Bizant, Egipteanul, Etruscul, Secretul imparatiei, Michaeal Karvajalka (romane)
    Gunter Grass, Decojind ceapa (memorii)
    Romain Gary, Radacinile cerului (roman)
    Anthony Beevor, Berlin 1945, caderea (istorie, dar se citeste ca un roman)
    Nadejda Mandelstam, Fara speranta, Speranta abandonata (memorii)
    Cred ca e cazul sa ma opresc…
    Ce planuiesc sa citesc cat de curand posibil? Vasili Grossman, Viata si destin
    N-am verificat insa cate dintre aceste carti mai sunt disponibile prin librarii. Unele au aparut cu multi ani in urma…
    Spor la facut provizii! 🙂

    Apreciază

    • Câte nume sau titluri dragi mie…! Sunt câteva pe care nu le ştiu sper doar să se găsească. Dacă nu în librărie, mă descurc eu cumva.
      Îţi mulţumesc! Uff, numai să nu mă ţină departe de blog că prea poftă de citit am acum

      Apreciază

  10. Pingback: Despre Cărţi.Cu modestie. | Drumul racului

  11. Cuvânta zice:

    Acum citesc Balzac- Femeia la 30 de ani. Recomand oricui Ernesto Sabato, mi-a mers pana in strafundul adn-ului.
    In plus recomand provizii de rosii, ardei, morcovi, taiate bucatele si puse la congelator. Sunt excelente in supele de iarna, cand legumele costa triplu. Dar trebe sa faci pungute mici cu toate legumele ca daca faci pungute mari ele vor ingheta si nu vei putea smulge cateva necesare pt supa.

    Apreciază

  12. Raiseen zice:

    Luna asta cam asa ceva am in plan sa citesc. Nu stiu daca iti vor placea, stiu ca am gusturi ciudate si amestecate in privinta literaturii dar nah…poate ceva ceva iti face cu ochiul 😀

    Trebuie sa vorbim despre Kevin – Lionel Shriver

    Linistea vorbeste – Eckhart Tolle

    Purificare – Sofi Oksanen

    Salvarea templierilor – Raymond Khoury

    Incest – Christine Angot

    Iubire monstruoasa – Carol Topolski

    Hotul de trupuri – James Bradley

    Apreciază

  13. vax-albina zice:

    De când ai publicat postarea mă stradui să găsesc acea carte esenţială fără de care nu poţi evolua. Nu am găsit-o. Fiecărei etape, vârste i se potriveşte altceva. Trebuie doar să le cauţi pe cele care te ajută în momentele vieţii. Şi nu cred că librăria e locul potrivit. Cred că o bibliotecă unde să le frunzăreşti ar fi mai indicată. De vrei, cred că mai am pile la Astra. Dacă n-or fi ieşit la pensie.
    PS. Mi-au plăcut recomadările, în special cele ale lui krab607, cu menţiunea că sunt unele cărţi care trebuie citite doar după 30 de ani, altfel pot fi derutante.

    Apreciază

    • Uff, eu am o problemă. Dacă citesc o carte şi îmi place, trebuie să o am. Nu mă întreba de unde obiceiul ăsta că nici eu nu ştiu. Aşa că e tare tare bună ideea cu biblioteca şi îţi mulţumesc (dacă o să am nevoie, voi apela la tine 😉 ) dar cred că aş ajunge frecvent la xerox în cazul cărţilor care nu se găsesc prin librării.

      Apreciază

  14. Pingback: Scurte de duminică | Poteci de dor

  15. alinalerca zice:

    Of, rareori tin minte autorul! 😀
    Insa in ultima perioada am citit romane politiste, Hanibal si Tacerea mieilor. Nu e asa horror precum filmul.

    Apreciază

  16. Pingback: Dar din dar se face … un mic concurs | Poteci de dor

Lasă un comentariu