Spuneam aici că aş vrea ca, pe potecuţe, zilele de marţi să fie dedicate poveştilor şi vă invitam şi pe voi la umbra unui dor să… ne povestim.
Pentru astăzi am o povestioară simplă, fără a avea pretenţia de a fi încadrată în categoria celor demne de a fi spuse mai departe. O poveste fără prinţi, balauri sau fete de împărat.
Povestea începe într-o zi de luni, la ora 13 şi puţin. De bucurie că ghemotocul ivit în lume era fetiţă, aşa cum au dorit, s-a încins petrecere mare la care toţi mesenii închinau în cinstea ei şi rugau ursitoarele să fie darnice, să-i facă drumul lin prin viaţă. I s-a spus că nu plângea decât atunci când o durea. Şi că, deşi pentru orice părinte plânsul copilului e motiv de îngrijorare, pentru ei era cu atât mai mult.
Prima dată i-a fost frică de „cotoroanţă” chiar dacă nu înţelegea de ce ar veni tocmai la ea. Părinţii nu i-au vorbit niciodată de „bau-bau” sau alte „personaje” care i-ar putea determina pe copii să fie cuminţi dar a avut grijă o vecină să-i spună că se ascunde în parcul din faţa blocului. Şi s-a temut pentru prima dată în viaţă. A aflat apoi că unde există vrăjitoare există şi o zână bună, unde sunt zmei sunt şi feciori de împărat care se luptă cu ei şi credea că şi pe cotoroanţă o va opri cineva înainte să ajungă la ea.
A cunoscut apoi o frică teribilă de apă. Tatăl ei a vrut să o ajute şi a înscris-o la cursuri de înot. Erau cele mai groaznice momente, cele în care autobuzul şcolii o ducea spre bazin. Credea că e obligaţia ei să facă asta şi nu putea spune nimănui că o chinuiau acele zile. Într-o zi a venit tatăl ei lângă bazin şi văzându-l acolo, un impus ciudat a făcut să reuşească să înoate puţin. Dar simţea frica în toată fiinţa ei. El i-a spus că e mândru de ea, ea a pierdut curajul de a spune cât de mult se chinuie. La foarte scurt timp după aceea, un copil mai mare din vecini, ştiind că ea face cursuri de înot, a luat-o pe sus şi a aruncat-o în râul lângă care se jucau atunci când mergeau la bunici. Puţin a lipsit să fie aceea ultima zi a vieţii ei. Atunci au înţeles cu toţii cât de mare era spaima ei şi nu au mai insistat.
Frica de a nu dezamăgi, s-a instalat comod în clasa a V-a. Profesorul ei de matematică, un tip violent verbal şi nu numai, o făcea să tremure de cum intra pe uşă. Nu era ea nici foarte talentată la materia asta dar ţipetele lui o făceau repede să-şi piardă concentrarea. Teza a venit cu o notă mică şi îşi aminteşte şi acum privirea tatălui… Nu ştiu cât a înţeles atunci că învaţă pentru ea sau pentru a nu mai vedea niciodată ce văzuse în ochii lui atunci. Teama asta a prins, în timp, şi alte nuanţe, alt contur şi uneori îi mai dă târcoale. Există în viaţa ei câteva persoane pe care le preţuieşte, câteva pe care iubeşte, câteva pe care le admiră. Frica de a nu dezamăgi o face uneori să închidă în ea cuvinte care, rostite, ar face-o să treacă mai uşor peste inevitabilele piedici care ne apar tuturor în cale.
A cunoscut frica de pierdere. Pierdere irecuperabilă. Nu trecuse prin mari decepţii, nici problemele nu au lovit-o foarte tare până când a văzut că, într-o singură clipă, se poate pierde o viaţă. Teribil de tare a lovit-o, groaznică lecţie de viaţă! Şi frica asta i-a acaparat sufletul, nu o mai lasă în pace şi uneori o seacă de puteri. Dar o şi ajută să-i protejeze pe cei dragi inimii ei. Nu vrea să-i amărască pentru că asta a făcut înainte de clipa aceea… a fost egoistă. S-a plâns de problemele ei fără să ştie că e ultima discuţie. Se întreabă şi acum dacă nu cumva ar fi trebuit să tacă. Să tacă şi să asculte… Dar a învaţat. Şi acum ascultă mai mult şi nu se plânge mai deloc.
Crede şi acum în forţa binelui şi e convinsă că, pentru fiecare zmeu, există undeva un cal năzdrăvan pregătit să ducă feciorul de împărat la lupta cu buzdugane fermecate.
A învăţat să-şi învingă multe dintre temeri dar, uneori, are nevoie să-şi adăpostească sufletul la umbra unor poteci de dor…
Vă doresc o seară de poveste!
Tristă poveste!
Este o poveste de spus mai departe, dar nu copiilor, ci părinților! Căci și eu am trecut prin astfel de suferințe, dar nici azi nu am curajul de a spune mamei ce anume m-a durut atunci când eram copil! Însă copiii mei au înțeles că a discuta este cel mai bun lucru și de cel mai mare ajutor, căci îndepărează frica!
ApreciazăApreciază
Nu aş vrea să fie înţeleasă greşit povestea. A avut întotdeauna ce şi cu cine discuta. A avut sprijin şi tot ce şi-a dorit. Doar că uneori… aşa înţelegea ea, că e mai bine să nu spună…
ApreciazăApreciază
Poate că acest mod de înțelegere trebuia schimbat!
Dar, cum cred că povestea are un sâmbure real, să lăsăm să rămână POVESTE.
ApreciazăApreciază
Da, poate…
Mai bine aşa…să lăsăm povestea…
Mulţumesc!
ApreciazăApreciază
Și eu îți mulțumesc pentru că m-ai primit pe la tine!
ApreciazăApreciază
E o bucurie fiecare vizită
ApreciazăApreciază
Cunosc acel sentiment de ‘mai bine tac, să nu spun ceva greşit’, dar cred că ar fi trebuit să trec de el, aşa cum ar fi trebuit să facă şi micuţa. A trecut prin lucruri grele, însă viaţa merge înainte, cu suişuri şi coborâşuri pe care nu le controlăm în totalitate; poate că acum a învăţat că va găsi un sprijin în cei pe care îi sprijină atât de puternic.
ApreciazăApreciază
Micuţa e mare acum şi în afară de acea pierdere care nu a vindecat-o, a avut drumul lin, aşa cum îşi doreau „mesenii”. În rest, sufletul o mai chinuie că e prea „generos” în a aduna trăiri… 😉
ApreciazăApreciază
Ei, asta nu e aşa o mare problemă. Ducem lipsă de astfel de persoane… 🙂
ApreciazăApreciază
Ooo, ce poveste frumoasă!
Să știi că la mine în împărăție poți veni oricând cu încredere. Sunt în viață și pierderi ce par definitive, dar nu e așa… Suntem vegheați de cei ce ne iubesc oriunde s-ar afla sau de oriunde s-ar fi dus.
ApreciazăApreciază
Aşa e , ne veghează…! Îţi doresc o zi frumoasă! 😉
ApreciazăApreciază
Ce dragă-mi ești! Ce poveste frumoasă! Suntem vegheați de cei dragi de oriunde ar fi…
Vino cu căpșorul în poala rochiei mele să te alint un pic…
Eu m-am nascut într-o zi de luni, era un trei de toamnă.
ApreciazăApreciază
Mulţumesc mult, Fee! Nu ştiu ce căutai în Spam dar te-am scos forţat de acolo 😀
Chiar am nevoie de puţin alint…vin acum
ApreciazăApreciază
Vino!
Eu cos și tu te alinți un pic…, apoi ducem din cărțile mele la o librărie! Știu eu care!
ApreciazăApreciază
Dacă e vorba de librărie viiin cu cel mai mare drag. Vreau să-mi fac un cadou 😀
ApreciazăApreciază
Îmi pierdusem adresa de e-mail, de aceea!
ApreciazăApreciază
Mi-au trebuit vreo 30 de ani sa invat sa spun NU atunci cand mi se cerea imperativ ceva, toti se asteptau sa execut intocmai si la timp, sa nu dezamagesc. Si pretentiile cresteau pe masura ce eu eram mai obedienta, mai dornica sa-i multumesc pe toti. In ziua in care am invatat sa spun NU am inceput sa traiesc cu adevarat.S-au suparat unii ca nu le mai caram eu poverile? nu-i nimic, nici pe ale mele nu le cara nimeni! Daca pot sa ajut o fac cu drag dar nu impus, ca si cum as avea o vesnica obligatie. Am mostenit de la tata o deviza: n-oi fi desteapta cum ma cred eu dar nici proasta cum ma cred altii!
Cat despre ursitoare…n-au fost ele prea darnice dar inca mai negociem sa mai schimbe ce se mai poate schimba.
ApreciazăApreciază
Începutul comentariului m-a liniştit. Sunt pe drumul cel bun 😉
Şi ai mare dreptate, e aşaaa de bine să spui „NU”. Începe să-mi facă plăcere să îl folosesc
ApreciazăApreciază
Draga mea cu totii am trecut mai mult sau mai putin printre randurile acestei povesti si exact cum spunea si Adelina nu este usor sa spui NU insa este imperios necesar sa o faci daca vrei sa fii cinstit cu tine, nimeni nu este perfect, nu suntem roboti si nu detinem raspuns la toate intrebarile insa tocmai asta ne face sa mergem inainte, sa cautam, sa descoperim , sa ne descoperim
trebuie sa invatam sa ne iubim asa cum suntem cu plusuri si minusuri , cu lumina si stropi de intuneric
PS te mangai pe frunte cu un sarut bland care sa iti aline urmele unor ganduri absurde 🙂 cum ar fi gandul ca poti dezamagi 🙂 , esti o fiinta sensibila, talentata , minunata si delicata ca un fulg de zapada tesut cu migala de mainile grijulii ale iernii
ApreciazăApreciază
Oana, ca de obicei ridici moralul din trei cuvinte! Tare îţi mulţumesc! Te îmbrăţişez!
Ei, ei, mă faci să roşesc
ApreciazăApreciază
Trista poveste si cred ca marea majoritate se regasesc in povestea ta.
Nu am darul naratorului si nu pot incropi povesti dar povestile de viata sunt cele mai frumoase povesti!
ApreciazăApreciază
Sunt şi cele din care avem câte ceva de învăţat
ApreciazăApreciază
Până o să învățăm să spunem NU… ehe, mai e apă de curs pe Dunăre! Că intenția este, dar așa nu te lasă sufletul să le refuzi măcar o mică bucurie, nu-i așa? 🙂
Mie mi-a plăcut povestea asta, chiar cu doza aceea de tristețe…
ApreciazăApreciază
Mintea zice nu dar zăpăcitul ăsta de suflet e tot pe dos. 😀
Mulţumesc!
ApreciazăApreciază
Știu prea bine cum e… sau cum e când te simți tot tu aiurea că ai zis un NU pentru simplul fapt că așa era firesc…
ApreciazăApreciază
Din pacate , ca un fel de perpetuu , parintii repeta istoria parintilor lor,revarsandu-si asupra copiilor lor , frustrarile si dorintele neimplinite de-a lungul vietii lor. In dorinta lor de a face viata copiilor lor mult mai buna deca a fost a lor , parintii uita ca si copiii lor au propriile dorinte si vise si o personalitate ce se dezvolta si doreste sa atinga un apogeu propriu , nu al altcuiva.
Pentru mine una , povestea asta a ta , m-a tras in trecutul meu. Stii reclama la iaurtul de baut de la Napolact?Cu tipul ce ia o gura pe strada si un lant alb imens il trege peste munti si peste vai si il aduce la casa bunicilor?Cam asa m-a tras si pe mine povestea ta.
Abia atunci cand libertatea vine , e usor sa reusesti sa faci ceea ce a fost dorit in viata.Uneori e prea tarziu.
Iti doresc sa reusesti sa finalizezi tot ce ti-ai dorit.
ApreciazăApreciază
Am libertate numai că uneori nu ştiu ce să fac cu ea. Eh, mă descurc eu că sunt vaccinată. 😀
Mulţumesc mult, Ana Maria! Şi ţie îţi doresc la fel!
P.S. Nu am uitat de îngheţată 😛
ApreciazăApreciază
Da , uitasem sa mentionez ca obisnuinta este cea mai grea meteahna 😀
Zau ca si eu ma gandesc ca , daca voi obtine libertatea vreodata , ce as face?
ApreciazăApreciază
Stai aşe… tu de care libertate vorbeşti? 😀 🙄
ApreciazăApreciază
De aia care povestesti ! 😉
ApreciazăApreciază
Frica de a nu dezamăgi…o cunosc atât de bine încât de foare multe ori nici nu mă mai bucur de ce am realizat şi-mi plâng oful pentru ce nu am realizat sau arunc un ochi către detaliile care ar trebuie îmbunătăţite. Că fac bine sau nu…tot ce ştiu e că nu-mi face bine, dar nu poţi scăpa aşa uşor de metehnele copilăriei.
ApreciazăApreciază
Înseamnă că ai înţeles perfect…povestea 😉 Îţi mulţumesc!
ApreciazăApreciază
M-am regasit si eu in aceasta poveste. In mare parte, parintii construiesc caracterul copiilor. Mie, de ex. mi se reproseaza ca nu sunt suficient de curioasa, dar parintii mei m-au invatat ca nu e bine sa pui multe intrebari si trebuie sa asculti si sa fii cuminte.
ApreciazăApreciază
Mda, delicat subiect, fiecare trece povestea prin filtrul propriu, în funcţie de experienţele sale.
ApreciazăApreciază
Da. Oricum, eu nu imi invinuiesc parintii. La urma urmei s-au straduit sa ma educe cat mai frumos.
ApreciazăApreciază
Nici nu e cazul să facem asta! Niciodată!
ApreciazăApreciază
Corect!
ApreciazăApreciază
Pentru pastrarea Binelui in lume, fiecare trebuie sa ia in propriile maini buzduganul si sa rapuna pe zmeul cel rau… 😡
ApreciazăApreciază
La luptă atunci! Nu ştiu dacă pot arunca prea departe dar … cu puii de zmeu tot mă descurc
ApreciazăApreciază
Asa, fii barbata! Daca simti ca te dovedesc, sufla in palma peste pana pe care ti-am dat-o, si iti voi veni in ajutor 🙂
ApreciazăApreciază
Aşa o să fac! Pana să fie talismanul meu! 😉
ApreciazăApreciază
Buna, am venit de la Madalina, si dupa comentarii, deduc a fi vorba de un caz de timiditate?
Ai reusit sa-l prezinti cu maiestrie. Dupa comentarii, neintelegand la ce suferinta se refereau vizitatorii, am inceput sa citesc atent postul. Mi-a fost clar, ca poate esti de meserie, si ai incercat sa descrii, spaimele unui suflet timid. Asa e? Poate esti de meserie, si ai literaturizat simptomele acestuia!
Ai surprins cu multa acuratete starile de spirit, aproape maladive. As dori sa stiu daca am sesizat bine.Multumesc.
Onu
ApreciazăApreciază
Ai intuit perfect. Am încercat şi eu să explic în comentarii că în afară de pierderea de care vorbeam, nu am cunoscut suferinţa. Dar timiditatea… ar trebui pusă în buletin lângă CNP. Deci da, timidă prin definiţie cu tot ce presupune asta, uneori chiar şi spaimele acelea.
Mulţumesc mult!
ApreciazăApreciază
Esti formidabila! Doar descriindu-se pe sine, exprimandu-ti starea congenitala, era posibila aceasta nuantare.
Chiar mi-ai cucerit agmiratia!
Pentru cunoasterea de sine!
In acest context factual, avatarul este de exceptie. Ma bucur, sa te fi descoperit! 🙂
Aaa, bine-ai poposit pe taramul solitudinii mele, si multumesc mult!
Onu
ApreciazăApreciază
Eu trebuie să mulţumesc! Văd că eşti fin cunoscător al…hmm, să spun sufletului? Să spun minţii?
😉
ApreciazăApreciază
Să spunem, un bun receptor al ideilor frumos şi viabil expuse! Cui nu i-ar place? Atunci, mulţumiri reciproce, sau lapidar, Reciprocitate? 🙂
Solitaire
ApreciazăApreciază
Reciprocitate să rămână!
ApreciazăApreciază
Mirobolant, răspunsul tău! 🙂
Sol
ApreciazăApreciază